Aliveness
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Opinie, komentarze?
Napisano Ponad rok temu
Inna sprawa, że nie za bardzo wiem do kogo on jest adresowany. Do instruktorów? Uczniów? Podejrzewam, że Ci którzy sami doszli albo dochodzą do takich wniosków jak on docenią ten film i przyznają mu rację, reszta obejrzy... aaaaatam, ide pokopać w powietrze, mój styl to nie jest street fighting.
Jakoś nie spacjalnie wierzę w ludzi i ich inteligencje Ale filmik na prawdę dobry, raz na miesiąc czy dwa można sobie przypomnieć - szczególnie jak się wpadnie w rutynę "lżejszych treningów".
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Bardzo proste wytłumaczenie rzeczy, których odkrycie zajęło mi 5 lat.
Opinie, komentarze?
5 lat?! Ja to zrozumiałem, po pierwszych walkach poza-treningowych (wtedy "stukałem" głównie na worku).
Dobry jest ten kawałek, gdy goście demonstrują "not live" kombinację z KM. Miejscami w parterze na tym filmie goście dziwnie się zachowują...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kenjiro, mnie najbardziej ciekawi ich metoda nauczania klinczu, na który poświęcają dużo czasu i obrona przed nożem z wykorzystaniem uchwytu zapaśniczego "2 na 1", też chętnie bym u nich poćwiczył, niestety, geografia
Napisano Ponad rok temu
Najwazniejsza jest pozycja - czyli moznosc kontrolowania przeciwnika. Wykorzystuja do tego overhooki z zapasow ( nie wiem jak to bedzie po polsku i zapasniczo poprawnie - taki podchwyt jednej reki z zachaczeniem za ramie przeciwnika). Zasada jest zajecie pozycji wewnatrz rak przeciwnika. Cwiczeniem do tego celu wykorzystywanym jest tzw pummeling. Niestety tez nie wiem jak to przetlumaczyc na polska terminologie zapasnicza.
Czyli po pierwsze pozycja...
Uderzenia: lokcie i kolanka oraz glowa. Oczywiscie z wykorzystaniem overhooka i tie up ale tez jesli nie ma kontaktu z przeciwnikiem a znajdujemy sie w tzw. trapping range.
Jesli chodzi o sprowadzenia to glownie zapasnicze. Double leg, single leg, z obejsciem itd.
Aliveness jest stosowany oczywiscie umiarkowanie i nie polega na napierda...niu sie na 100 %. Chodzi o to ze jak np cwiczymy na lapach lewy prosty to partnet z lapami nie stoi w miejscu tylko rusza sie tak jak robilby to w walce. Czas jaki poswiecaja na podstawowy trening techniczny zanim zaczna sie sparingi na powiedzmy pol fulla to okolo 6 miesiecy.
Nie wiem niestety za wiele jesli chodzi o noz w Straight Blast Gym wiec w tej kwestii nie pomoge.
Napisano Ponad rok temu
Aha, świetny artykuł o samoobronie, polecam wszystkim
Napisano Ponad rok temu
A ja od TKD i treningów na worku - te drugie dały o wiele więcej w połączeniu z TKD.
co za TKD cwiczyles ze nie mieliscie treningow na worku??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kenjiro,
Rodney King będzie w Polsce?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Sztuki walki z Wietnamu
- Ponad rok temu
-
Metodologia nauczania tradycyjnych japońskich SW