Czego inne style moga sie nauczyc od aikido?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Przede wszystkim duża spostrzegawczość, która daje możliwość widsenia więcej niż inni, relaks, sfoboda ruchu. Jeśli chodzi o takie typowo techniczne rzeczy to jak najbardziej zgodzę się że aikidocy padami mogą się poszczycić. Oczywiście można tu też powiedzieć o kwesti decyzji jeśli ktoś w aikido zwraca na to uwagę.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
,,spostrzegawoczość"? no ale spoko, z technik aikido najbardziej przydatne są wszelkiego rodzaju dźwignie na nadgarstki w innych sztukach walki nie przywiązuje się do nich zbyt wielkiej uwagi, a ja z własnego doświadczenia wiem że są przydatne w pewnych sytuacjach
Zgadza się. A jeśli chodzi o spostrzegawczość to mam na myśli to że osoby ćwiczące aikido są bardziej uważne (bardziej niż adepci innych sztuk walk) technik aikido są stosunkowo bardziej złożone i jest w nich więcej szczegółów co zmusz do większej koncentracji. Bardzo przydaje się to w innych sztukach walki.
Napisano Ponad rok temu
Przedewszystkim inne spojrzenie. Aikido dysponuje sporym zasobem technik, które dla przeciętnego budoki są po prostu czystą abstrakcją. Nie bedą ciekawe one dla tych którzy szukają prostych rozwiązań, polubią je Ci którzy lubią pracować nad techniką. Na drodze aikido kłód nie brakuje.
Napisano Ponad rok temu
Przedewszystkim inne spojrzenie. Aikido dysponuje sporym zasobem technik, które dla przeciętnego budoki są po prostu czystą abstrakcją. Nie bedą ciekawe one dla tych którzy szukają prostych rozwiązań, polubią je Ci którzy lubią pracować nad techniką.
Garry zgadzam się z toba
Na drodze aikido kłód nie brakuje.
O tu bym nawet rzekł , ze im dalej w las tym gorzej i straszniej :wink:
Napisano Ponad rok temu
Myślę że...
Przedewszystkim inne spojrzenie. Aikido dysponuje sporym zasobem technik, które dla przeciętnego budoki są po prostu czystą abstrakcją. Nie bedą ciekawe one dla tych którzy szukają prostych rozwiązań, polubią je Ci którzy lubią pracować nad techniką. Na drodze aikido kłód nie brakuje.
Dokładnie nic dodać nic ująć - strzał w dziesiątkę.
Napisano Ponad rok temu
eeeeee a walka z kilkoma?? poruszanie sie ,
*randori* ........???????? 8)
eeeeee pady
eeeeee jo boken
Napisano Ponad rok temu
Jo...Bo.....Ken....a tu już chyba wiadomo, że nie każde aiki = jo...zwłaszcza w Stolicy...i to jest duży ból...
Mi osobiście najbardziej podoba się to co piszecie o stopniu skomplikowania technik aiki: to prawda, że to pomaga !!!...To jest niesamowite...teraz robię brazylijskie, i nauka przychodzi CUDOWNIE łatwo. To prawda, aiki zrobiło swoje
Napisano Ponad rok temu
Problemem ludków z którymi się sparowaliśmy było to że mieli gotowe rozwiązania co mają robić, ja i paru moich znajomych ćwiczących tradycyjne budo, byliśmy bardziej wyluzowani przystępując do walki i to nam wychodziło na dobre. Co nieraz wyszło na ulicy, również ostatnio w lesie jak wracalismy z treningu.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Metodologia nauczania tradycyjnych japońskich SW
- Ponad rok temu
-
uraz kręgosłupa
- Ponad rok temu
-
Aikido Association International