Dla rozbawienia dzialu ju-jitsu ;)
Napisano Ponad rok temu
Dział Nowy Sącz
Artykuł: Brązowy w ju-jitsu
Brązowy w ju-jitsu
W Kobyłce koło Warszawy zakończyły się Mistrzostwa Polski w ju-jitsu, podczas których sądeczanin Daniel Gondek w kategorii młodzików wywalczył brązowy medal. W Mistrzostwach startowało blisko 140 zawodników Z całej Polski.
- Ten sport jest obecny w Nowym Sączu od niedawna - stwierdził trener Stanisław Majchrzak. - Medal Daniela jest sporym sukcesem, a przy okazji pierwszym w historii Nowego Sącza w ju-jitsu. Daniel ma dopiero 14 lat i był to jego pierwszy start w tak poważnej imprezie. Może zaszedłby wyżej, ale w półfinale walczył z zawodnikiem starszym od siebie o dwa lata. Obecnie w klubie trenuje 28 osób. Jestem pewny, że już niedługo moi zawodnicy przywiozą do Nowego Sącza kolejne medale.
- Co to jest ju-jitsu?
- W naszym mieście tę dyscyplinę można trenować tylko w sekcji przy Szkole Podstawowej nr 3. Ju-jitsu to w przeciwieństwie do karate kyokushin bardzo kontaktowa walka, również z uderzeniami na głowę. Warto podkreślić fakt, że Polsce coraz popularniejsze stają się sporty walki, ale ekstremalne. Zresztą w Kobyłce był obecny pierwszy Polak, który walczył w klatce, Sławomir Zakrzewski. W maju wystąpi w Nowym Sączu.
- Skoro ju-jitsu jest takie kontaktowe, to chyba urazów nie brakuje?
- To prawda. Podczas mistrzostw Polski zanotowano wiele złamań kończyn i żeber. Nie brakowało uszkodzonych nosów. W tej dyscyplinie zwyciężają ci, którzy mają znakomitą technikę, popartą szybkością. Tacy zawodnicy rzadko dają się trafiać.
- Jakie plany ma sekcja w tym roku?
- Wzięliśmy udział w eliminacjach mistrzostw Polski (filipińskie systemy walki - na pałki) i kilku zawodników zakwalifikowało się do finałów. W maju i czerwcu wystartujemy w Pucharze Polski. Chcemy w Nowym Sączu zorganizować mały turniej w nunchaku. Udział zapowiedzieli uczniowie i mistrzowie z całego kraju.
- Jak długo zajmuje się pan sztukami walki?
- Już ponad 20 lat. To wciąż jest bardzo ciężki i wyczerpujący trening. W lutym, w Japonii, udało mi się pobić rekord w Tameshiwara. Jednym ciosem ręki rozbiłem 35 desek, po 2,5 cm każda. Otrzymałem za to kolejny stopień mistrzowski - 7 DAN. 1 maja w Siemiatyczach odbędzie się Wielka Gala, gdzie wezmę udział w pokazach obok japońskich mistrzów. (JEC)
Ja wysiadam
Napisano Ponad rok temu
R.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
- Już ponad 20 lat. To wciąż jest bardzo ciężki i wyczerpujący trening. W lutym, w Japonii, udało mi się pobić rekord w Tameshiwara. Jednym ciosem ręki rozbiłem 35 desek, po 2,5 cm każda. Otrzymałem za to kolejny stopień mistrzowski - 7 DAN. 1 maja w Siemiatyczach odbędzie się Wielka Gala, gdzie wezmę udział w pokazach obok japońskich mistrzów. (JEC)
Tak długo szukałem... a mistrza mam w zasięgu ręki...
temu bym dał honorowego 7 dana !!
Wiecie, kiedyś też byłem dobry... mam na koncie 26 dachówek...jednym ciosem... dalej nie poszło, bo trafiła mnie od tyłu babcia... sztylem od miotły... za te dachówki...
ale dachówki zmiotłem....
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam,
M.
Napisano Ponad rok temu
acha i to nie moja rodzina zbieznosc nazwisk przypadkowa
Napisano Ponad rok temu
Martius a co to jest za gosc ten S.M. ? znasz go moze z zawodow, pokazow czy czegokolwiek?
Tak znam go. Bylem z nim na jednym seminarium . No coz widzialem tylko jak prowadzil zajecia z dziecmi za pomodza plastikowych nozykow, mieczykow i palek - dzieciom sie to podoba w szczegolnosci jak mysla ze na tym ma polegac nauka MA
No coz czekalem na pokazy czy cos pokaze ale akurat chlopaki z glogowa pokazywali rozbijanie plyt chodnikowych , Piech robil formy z bronia, ogolnie niezle pokazy byly i chyba sie troche obawial pokazywac swoje rozbijanie kija do bejzbola na glowie
Nie wiem nic o technice bo tak naprawde nic nigdy nie pokazywal dlatego nie wypowiadam sie na temat wiedzy ale na temat osoby duzo ten artykul mowi
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
D:\dzido.jpg
Związki samoobrony z japońską sztuką walki... niby oczywiste, a jednak... hmm, nieco zaskakuje. I do tego ta dzida :wink:
Pozdrawiam,
M.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To jeszcze odrobinka humoru. Poniżej satyryczny rysunek R.Wallisa Millsa, zatytułowany: "Oto, czego możemy się spodziewać, gdy wszystkie nasze kobiety zostaną sufrażystkami Ju-Jutsu". Pierwotnie opublikowano go w pismach "Punch", a następnie "Health & Strength" z 1910 roku.
Takie wizje mieli ludzie sto lat temu na temat kobiet ćwiczących jujitsu. Jak widać dzisiaj, potrafi im to wychodzić nieźle, a wszak niekoniecznie muszą być odstraszające :wink:
Pozdrawiam,
M.
Napisano Ponad rok temu
No i znów nic nie pokazał1 maja w Siemiatyczach odbędzie się Wielka Gala, gdzie wezmę udział w pokazach obok japońskich mistrzów.
Napisano Ponad rok temu
No i znów nic nie pokazał1 maja w Siemiatyczach odbędzie się Wielka Gala, gdzie wezmę udział w pokazach obok japońskich mistrzów.
No coz nie moze pokazywac bo z wiedza jest jak z mydlem im sie wiecej uzywa tym sie zmniejsza
A co znowu sie stopniami przez pol godziny obdarowywali ???
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
odpadam!!!
- Ponad rok temu
-
Keisatsu-Jitsu
- Ponad rok temu
-
aiki-jujutsu w Krakowie
- Ponad rok temu
-
Pytanie o turniej Vale Tudo w Polsce
- Ponad rok temu
-
Tradycyjne systemy NIHON JUJUTSU...historia i geneza
- Ponad rok temu
-
MP SPORT JIUJUTSU: Cztery złota Jaworznian -"P.S."
- Ponad rok temu
-
system Kito ryu jujutsu
- Ponad rok temu
-
Która szkoła Jiu Jitsu w Wawie??
- Ponad rok temu
-
Gratulacje dla Grzegorza ( nominacja na 7 dan )
- Ponad rok temu
-
II Otwarte mistrzostwa Polski Kempo Tai Jutsu
- Ponad rok temu