pałki maculele
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Proponuje zapytac trenera ... z internetowych opisow duzo sie nie nauczysz ... Ewentualnie poszukac na google filmikow z maculele ...
I co znaczy szybko i skutecznie ? W walce ? Maculele to raczej taniec ... BYnajmniej w wykonaniu jakie ja widzialem i znam ... Walki tam duzo nie ma ...
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Pozdrowka!
PS: "OtS" to "zanecacz", nie zrodlo wiedzy
Napisano Ponad rok temu
z tego co wiem gra sie do tego rytm santa maria.
aktualnie znam tylko jedna grupe ktora to praktykuje (a przynajmniej jej mestres) ale nie jestem pewien na 100% wiec nazwy nie podam :wink:
maculele zas to po prostu taniec, choc gdy w gre wchodza maczety to juz sie robi ciekawie
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jezeli chcesz walczyc za pomoca palek to polecam takie sztuki walki jak combat kalaki, escrima ... Tam nauczaja tego "do walki" i nie bedziesz narzekal na "wolne" techniki Serio robi wrazenie jak koles po kilku letnim treningu macha takimi palkami ... Nie chcialbym dostac czyms takim
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Carioca była niezwykle odmienna od znanych nam styli - Angola i Regional. Zrezygnowano w niej całkowicie z muzyki, śpiewu, postawiono na brutalność i skuteczność. W carioca używano pałek petro polis, brzytw santo christo i innych narzędzi. Kopnięcia celowały na kolana i tułów, wprowadzono ciosy rękoma na twarz, m.in. w oczy (dendeira).
Carioca była pierwszym sformalizowanym stylem capoeira, w 1907 został napisany podręcznik uczący tej sztuki. Książka ta była przeznaczona jedynie dla wojskowych, zamierzano wprowadzić carioca do armii jako brazylijską sztukę samoobrony - odpowiedź na japońskie jiu-jitsu i angielski boks.
Carioca narodziła się na ulicach Rio de Janeiro, które podzielone było między walczące ze sobą gangi. Członek gangu carioca miał na znak przynależności zawiązaną na szyi czerwoną chustę, która równocześnie chroniła go przed poderżnięciem gardła brzytwą.
Z czasem w Rio została tylko jedna szkoła ucząca Carioca, prowadzona była przez Sinhozinho. Kiedy zmarł, nie było komu kontynuować jego pracy i Carioca zniknęła raz na zawsze.
trochę szkoda mogła być ciekawa
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A tak jeszcze tylko dodam ze to jeden z tych sytemow że jezeli masz kase to bez problemu robisz stopnie ,chocby i co miesiac nowy (w rok do dana ).
A Escrima jest Super!!!!. Tam naprawde można nauczyć sie walczyć nie tylko pałka ale również nożem....a jak kogoś porposicie (trenera?) to pokaże wam kilka fantazyjnych, ale swietnie wygladajacych róchow którymi zaszpanujecie kolega (przynajmiej moim sie podba )
A o makulele moge powedziec tyle : Super to wyglada na jednym filmiku, niestety mam tylko ten jeden, naprade bardzo ladne przemawia do mnie to, szkoda ze tanczy sie to tylko na uroczystosciach.
I powtażam nie dajcie sie naciagnać na Kalaki. To wyrzucanie pieniedzy za papierek nic wiecej!!![/list]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
przeglądam to forum bo jestem zainteresowany waszą sztuka walki ( chodzi o high kicki i takie rózne wasze cuda )
co do kiji i CK - jeśli chodzi o organizację i stopnie - syf hujnia mrok i bagno jak w wiekszości organizacji nastawionych na zysk
ALE DROGI KOLEGO TECHNIKI WALKI KIJEM I NOŻEM SĄ TAM NAPRAWDE DOBRE I UMIEETNOŚCI NYCKA (SZEF FEDERACJI CK) SA NAPEWNO WIĘKSZE NIZ PANÓW Z ESKRIMY (JEGO UCZNIÓW.....) SAME KALAKI TO NIC INNEGO JAK INNA NAZWA OGÓLNIE SZEROKO POJĘTYCH FSW ( ARNIS ESCRIMA ITD ) I - a stopnie/paski - jebac paski - cwiczysz dla kolorów ?
Napisano Ponad rok temu
- realny przekaz technik odbywa sie tak naprawde na seminariach w oleśnicy, instruktorzy lokalni ucza tego co znają sami czyli karate + kije , kung fu + kije, itd a zostaja instruktorami po 2 latach a nawet wczesniej z czarnym paskiem a i nawet z dwoma belkami - TAK TO SMIESZNE I BZDURNE ALE TAK JEST I SAM NAD TYM UBOLEWAM NIESTETY
JEST NAPRAWDE TYLKO KILKA OSÓB KTÓRE ZNAJA TAM PRAWDZIWE FSW I SA W STANIE JE PRZEKAZAC ..... ale jak już przekazuja to konkrety
pozatym do syfu wokól kalaki przyczynił sie rozpad federacji na dwie - i chodzilo jak zwykle o pieniądze ......
nie wypowiadał bym sie zbyt pochopnie na temat kiji jeśli nie byłeś nawet na jednym treningu ........
z szacunkiem
mk
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Hmmm mam takie pytanie skąd możesz wiedziec ze umiejetności Nycka sa lepsze niż facetów od escrimy. Ja osobiście nie pozanłem Nycka, ani nikog z jakiejś High elity Escrimy ale taka wypowiedz chyba jest przesadzona.
Hmmmm jest taki człowiek, nazywa sie Cieszyński, jest to bodajże przedstawiciel Estokada na Europe (chyba najwyżej w hierarhi w polsce stoi) to naprawde majster od wszelkiej broni i jest miedzy innymi instruktorem Eskrimy. U niego na seminariach byełem i wiem, a raczej mam mglisty obraz tego co portafi. A potrafi BARDZO dużo, wiec stwierdzenie że instruktoży eskrimy sa "lewi" (to jest cudzysłow przosze nie łapać mnie za słowka )jest chyba niesprawiedliwe, ale to już trzeba samemu zweryfikować.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ja sam cwicze dla siebie nie dla koloru paska i politykę chciałbym olać - niestety konsekwencje rozłamu i antypati miedzy poszczególnymi federacjami FSW w polsce są takie że np na seminarium estokady nie udało nam sie pójsc bo nikt nie chciał nam powiedzieć gdzie kiedy i za ile ("tworząc problemy " tylko dlatego że jesteśmy z CK) a my chcieliśmy się tylko nauczyć czegoś nowego ............
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Szukam książek
- Ponad rok temu
-
Capoeira w Bydgoszczy
- Ponad rok temu
-
abada gdynia:treningi uniwersytet gdański
- Ponad rok temu
-
gra
- Ponad rok temu
-
co z paolo?????
- Ponad rok temu
-
Sławni ludzie a Capoeira
- Ponad rok temu
-
Jak zrobic berimbau?
- Ponad rok temu
-
Druga wspólna roda, Sopot, 6 Kwietnia 2003
- Ponad rok temu
-
Awantura o kase...
- Ponad rok temu
-
Wspólna roda w Sopocie w Niedziele, 30 Marca, zapraszamy!
- Ponad rok temu