Nauka ukemi
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pytanie jest proste. Czy rozpoczynajac zajecia z nowa grupa osob, zupelnie "zielonych" powinno sie zaczac od nauki wykonywania ukemi? Pytanie mozna poszerzyc. Jak powinno sie rozpoczac nauke aikido? Od czego, kiedy wporwadzac techniki, techniki z bronia... itd.
Jeśli mogę coś doradzić...
W Aikido ukemi są nieodzowne, więc prędzej czy później adepci muszą się ich nauczyć. Na samym początku niech się trochę zaprzyjaźnią z matą. Proponuję kołyski z siedzenia, potem ze stania. Potem przewroty w przód z klęku, z pozycji stojącej. Przewrót w przód i w tył itd.
Silvio
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Silvio napisal sensownie. nic dodac nic ujac..
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
bujin, co do poziomu padania Germanów to jest to rzeczywiście tragedia :wink:
S.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W dojczlandii to jest nedza z bieda, niejeden miszcz juz nie umial po mojej (!!!) kotegejce wyjsc i krzykal zeby bardziej w lewo/prawo ten nagdarstek krecic... No i zawsze mam na koncu jezyka - to sie naucz padow, no ale... Serio w .DE poziom padow to jest przedszkole.
Napisano Ponad rok temu
W dojczlandii to jest nedza z bieda, niejeden miszcz juz nie umial po mojej (!!!) kotegejce wyjsc.
ty sie chwalisz czy skarzysz? 8) Bedziesz pod koniec maja w W-wie? Pocwiczymy kotegaeshi
Napisano Ponad rok temu
Poza tym batut daje sporo jezeli chodzi o orientacje w potwietrzu..
Napisano Ponad rok temu
a próbowałeś przy użyciu spadochronu i bungy ?.
To dopiero daje orientacje w powietrzu, a jak walniesz lufe dla kurarzu to nawet uzyskasz orientacje w przestrzeni........
S.
Napisano Ponad rok temu
1, najpierw uczą się przewrotów w suwari waza do przodu i do tyłu (jakieś2-3 tygodnie)
2, potem uczą się w tachi waza przy jak najniższym opuszczeniu środka ciężkości (od 2 tygodnia)
3, później wolne/twarde yoko ukemi (mniej więcej po 1 miesiącu)- twarde przez partnera z asekuracją
4, później standart - albo padnie albo łupnie...
Napisano Ponad rok temu
Do tej pory jednak - ćwiczę trochę ponad rok - z największym trudem wychodzi mi trening yoko ukemi w tachi waza . Prawie zawsze muszę lekko dotknąć maty przed wybiciem, inaczej spadam na bark.
Za słabo się wybijam czy co?
W trakcie wykonywania techniki wychodzi mi za to nienajgorzej.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Moja kotegeha to normalna kotegeha, nic nadzwyczajnego, ale sprawia miejscowym problemy, w PL tych problemow nie bylo. To byl przykladzik. Tyle.
Ale ja sie nie skarze - to nie jest moj problem, ale ich...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Zeby razem pocwiczyc...
- Ponad rok temu
-
KI AIKIDO
- Ponad rok temu
-
Jak składać hakama?
- Ponad rok temu