Ving tsun i inne:)
Napisano Ponad rok temu
Mam nadzieje, ze tym postem nie wywolam burzy.
Jako osoba nie zwiazana z tym stylem nie bardzo wiem o co chodzi w tych konfliktach. Mialbym oprosbe o podanie jakiejs genezy stylu i aktualnie istniejacych podzialach. Od kiedy maja miejsce podzialy, co jest ich przyczyna. Tylko blagam, nie piszcie ktory jest lepszy a ktory gorszy. Oswieccie mnie pod kontem historii tego stylu :-)
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
umiescilem to w innym poscie, ale pozwole sobie jeszcze raz tutaj w "biegu" przetlumaczyc slowa Disier Beddar mieszkajacego we Francji, ktory patronuje szkolom polskim WCh, w odmianie Williama Cheunga.
"wiele styli oferuje wolnosc improwizacji podczas kontaktu z przeciwnikiem. Chcac poglebic wiadomosci (o SzW, mial juz 10 lat praktyki za soba w kung fu) chcialem znalezc styl dodatkowy, z doskonala objektywnoscia o walce, i nie pozostawiajacy zadnego miejsca na improwizacje i proponujacy jednosc strategii, pokrywajacey wszystkie dzialy taktyczne w sztuce walki"
Moim zdaniem jest ciekawa opinia przedstawiajaca ten styl, lecz to tylko jedna z wizjii, to tak na wszelki wypadek by nie obrazic przedstawicieli innych styli :wink:
tu link do innej historii, zdeka inna wersja tych samych wydarzen, podwazona troszke przez VinDragona, ale podaje link
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
warto miec rozne wersje, poniewaz historia jest odlegla i nieprecyzyjnie spisana... jesli wogole spisana.
Ogolnie jes bardziej rozpowszechniona wersja historii na jaka podal namiary Wij, rowniez wsrod Chinczykow tak ogolnie, nie koniecznie specjalistow od WCh
narka
Napisano Ponad rok temu
czy znow popelnilem powazny blad wedlug szpeca VinDragona :wink:oh Yareck
wydaje mi sie, ze zachowalem odpowiednia neutralnosc, proszona przez Maj. fatkycznie zapomnialem podac link do Twojej stronki, ale wczoraj bylem zdeka zmeczony... chyba mi wybaczysz :wink:
narka
Napisano Ponad rok temu
Prosilbym jeszcze o garsc informacji na temat "odmian". Jakie sa odmiany, skad pochodza, kiedy sie wydzielily, jaka jest ich geneza?
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
wysle kazdemu kto napisze.
PROSZE TYLKO ABY KAZDY ZAINTERESOWANY NAPISAL OSOBISCIE !!!
Napisano Ponad rok temu
Jezeli chodzi o geneze stylu to jest pare histori. jedna z nich znaidziesznz stronie [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Podzialy w szkole vt wt wch ksztaltuja sie nastepujaco. Mistrzowie szkol Yp Man'owskich i reszta swiata czyli szkoly nie pochodzace od samego Yp Man'a jak Gu Lao Wing Chun Pang Nam WCh Chi Sim WCh i inne podzialy powstaly juz we wczesnej histori powstania tej szkoly ale najwiekszy po smierci Yp Mana. Przyczyna jest brak spujnosci sytemow sposobow nauczania i interpretacji technik. A przede wszystkim ludzka glupota.
Pozdrowienia dla wszystkich
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Modliszka z Taiwanu - klipy
- Ponad rok temu
-
Tai Chi "jaba"
- Ponad rok temu
-
Xingyi quan - filmiki