proca a'la david i goliat
Napisano Ponad rok temu
to w zasadzie nie tyle o walce ale zawsze w temacie... kiedyś ogladałem taki prog na discovery o procach i procarzach w starozytności - myślę o procach takich jak:
- a niekoniecznie jak te robione z wentyli za młodu
jak byłem mniejszy to rzucałem troche i chciałbym wymienić doswiadczenia z kims, kto się tym bawi (może ktoś?????)
to w sumie bardzo przyjemna rzecz - małe, tanie, miękkie, mozna łatwo zaimprowizować i jak się umie machać można niezłe kuku zrobić bele czym np rozwalić tynk na ścianie w szkole gumka do scierania
pozdrawiam
ptysiu (inv)
Napisano Ponad rok temu
U mnie w wiosce był taki jeden Wojtek - noże nosił, naboje sprzedawał i zawsze miał taką procę przy sobie. Nie uwierzycie z jakiej odległości i z jaka precyzja potrafił razić... Nie wiem jak sie tym celuje :-) ale on trafiał w butelki z naprawde sporych odległosci....
Napisano Ponad rok temu
Zasieg z niej mial prawie dwa razy wiekszy niz ja ze swojej wentylowej
Nie moglem zrozumiec jak on to robi ze trafial z niej tak precyzyjnie i miota kamienie na tak wielkie odleglosci...
Dodam ze gdy moja ulubiona amunicja byly kulki od lozysk niejaki Szpicha miotal cwirtkami ceglowek...
Gdy kiedys w ramach pokazu przypieprzyl w okno (a dokladniej w ta pionowa deska oddzielajaca dwie szyby) to razem ze framuga wpadlo do srodka budynku...
Probowal mnie nawet nauczyc z tego strzelac, ale postepy mialem mizerne...
Napisano Ponad rok temu
dzień dobry
to w zasadzie nie tyle o walce ale zawsze w temacie... kiedyś ogladałem taki prog na discovery o procach i procarzach w starozytności - myślę o procach takich jak:
Proca rzymska, zwana "sznajdrą" Miałem taką, jak w "Ekranie z bratkiem" leciał "Tiery śmiałek" (bo jak leciał Robin Hood to miałem łuk :-) )
Potęga, można miotać półcegłówki, można gładkim, okrągłym kamieniem puszczać "kaczki" (taka szybkość).
Jeden sznur miał pętle na nadgarstek, drugi supeł - trzymany między kciukiem a wskazującym.
Techniki rzutu miałem dwie,
-dla mniejszych kamieni kręcenie nad głową i wypuszczenie sznura
-dla większych półobrót, jak przy rzucie dyskiem, proca zza siebie, z dołu po przekątnej to poziomu
Celuje się mechaniką ciała, no pamięcią ruchu :roll: Pierw miałem wrażenie, że wbrew fizyce kamień leci po łuku, dalej skręcając po łuku, po wypuszczeniu z procy (broń do strzelania z za węgła ) ale to pozory.
ZAsięg straszny, ćwiczcie sami i żeby było pusto naokoło. Jak za długo kręcić nad głową, to sznury mogą się skręcić i cholera wie gdzie poleci.
Napisano Ponad rok temu
pozdroofka
Tygrys
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Dwa kawałki nylonowej linki, za skórę robił zawsze wycięty kawałek jakiejś starej zniszczonej teczki lub torebki (skórzanej lub pseudo....)Haj procaze ,moze wiecie gdzie kupic?Wiem ze mozna zrobic moze jakies patenty?
Pozdrawiam
Dziurki na linki zrób takim przyborem co się robi dzirki w paskach (rurka, zaostrzona, pusta w środku, chodzi o głądką krawędź, żeby się nie pruło)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Rety, a jakie masz łapy i wzrost, co? Zrób dłuższe, potem obetniesz (dosztukować gorzej :wink: )No a jaka długosc linek?To pewnie indywidualna sprawa,ale tak od jakiej długosci zaczac.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
specjalnie sprawdziłem długość mojej procy - 37cm jest od supełka do środka łoża, przy czym robiłem ja jak byłem troche mniejszy... z luźno opuszczonej reki zwisa mi do pół łydki - dla mnie to najpraktyczniejsza długość....
hehehe jesli idzie o trafianie... w obiekt szerokosci 70cm to ja trafiałem z jakichś 20m max, dalej to niezła kicha była... :?
w pionie jakoś łatwiej mi sie zawsze kalibrowało...
dzięki za odzew
pozdrawiam
ptysiu
Napisano Ponad rok temu
obecnie chce wypleść taką procę "z jednego kawałka" jak to zrobic możesz poszukac prze wpisanie "tablet weaving" +slingshot w wyszukiwarce, ew szukaj pod "primitive skills" albo "primitive technology"
a jeszcze przypomniało mi się, ze widzaiłem niedawno taka prockę hawajską, plecinoą z ratangu (ew cos podobnego) na wystawce misjonarzy... i ona miała podobną długoś ramion jak ta moja..
pozdro
inv
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Doce Pares
- Ponad rok temu
-
Wpadka Policji
- Ponad rok temu
-
co ma zrobić państwo jesli takie rzeczy sie dzieją ?
- Ponad rok temu
-
Walka pałką w Wa-wie
- Ponad rok temu
-
teleskop autolock
- Ponad rok temu
-
Teleskop-Krakow
- Ponad rok temu
-
ASP 16 - baton