lowkick a wejscie w nogi
Napisano Ponad rok temu
Dylemat jest taki:
Przeciwnik kopie lowkick ale wiemy ze moze tez wesc w nogi. Jak najlepiej blokowac lowkick:
-jak w Taju piszczelem unoszac noge i tracac nieco ze stabilosci
- uginajac nieco noge i amortyzujac spodem uda, trzymajac sie przynajmniej teoretycznie na obu nogach
???
Wiem z grubsza jakie sa za i przeciw ale co wy myslicie?
Napisano Ponad rok temu
Witam
Dylemat jest taki:
Przeciwnik kopie lowkick ale wiemy ze moze tez wesc w nogi. Jak najlepiej blokowac lowkick:
- uginajac nieco noge i amortyzujac spodem uda, trzymajac sie przynajmniej teoretycznie na obu nogach
???
Ja tam lubię rozwiazanie na "zapaśnika" przyjmujemy loka i od razu wchodzimy w nogi przeciwnika
Napisano Ponad rok temu
Dylemat jest taki:
???
Zalezy , najlepiej dojsc do klinczu , ale jesli juz low leci , mozna sie cofnac i zrobic cłapke , typowego uniku na lowkick nie ma to wychodzi w walce.
Ja tam lubię rozwiazanie na "zapaśnika" przyjmujemy loka i od razu wchodzimy w nogi przeciwnika
Zycze powodzenia ... zobacz jak konczy sie przyjmowanie low'ow od Hoost'a i Aertsa , wybijesz sobie z glowy przyjmowanie tego kopniecia na siebie. :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Może to zabrzmi głupio ale nie widze tu jednego sposobu. Kurcze widze tu mase czynników które mogą decydować o działaniu. Sam widzisz tu minusy -utrata stabilności -możliwośc niewytrzymania low'a.Dylemat jest taki:
???
Najlepiej poćwicz taką sytuacje, zobacz co jest lepsze, zmień sparing partnera na 20 kilo cięższego i znowu zobacz co lepiej skutkuje.
Loko, nie każdy low "nokautuje". Jak obejrzysz walki ze wspomnianego K1 to nie wyglądało to w ten sposób ze zawodnik wypuszczał 1 low'a i przeciwnik się niepodnosił. Inna sprawa to spotkanie zawodnika klasy Hoost'a i Aerts'a na ulicy :wink:Zycze powodzenia ... zobacz jak konczy sie przyjmowanie low'ow od Hoost'a i Aertsa , wybijesz sobie z glowy przyjmowanie tego kopniecia na siebie
Nad cłapką bym się zastanawiał :roll: Low to +/- zasiąg ręki. Robiąc cłape odsłonisz głowe i ... Ale to tylko gdybanie
Napisano Ponad rok temu
Blok piszczelem napewno odpada w przypadku laczeniu z chwytami.Prawidlowa jest druga opcja-blok miesniem dwuglowym ze skreceniam kolana do wewnatrz.W pierwszej opcji jest moment w ktorym stoimy na jednej nodze.To ta chwila na ktora czeka przeciwnik do wejscia w nogi-to najmniej stabilny moment.W NHB widzialem wielu zawodnikow co wogole nie blokuja low kickow ale to lata treningu i zawodostwo.Witam
Dylemat jest taki:
???
Napisano Ponad rok temu
Zycze powodzenia ... zobacz jak konczy sie przyjmowanie low'ow od Hoost'a i Aertsa , wybijesz sobie z glowy przyjmowanie tego kopniecia na siebie. :twisted:
1 Ty chyba widziałeś walki Aertsa i Hossta tylko z higlightów? bo jest tak jak mówił animek
1.1 Nie każdy lok od razu ścina z nóg, zwłaszcza jak nie kopie mnie Aerts czy Hoost
2 Ja nie mówię o przyjmowaniu 10 z rzędu tylko góra 1-2
3 Ty mówisz Hoost , Aerts ja mówię Mark Kerr :wink:
Napisano Ponad rok temu
(celowany na udo).
Bo na ulicy, gdy koles wyprowadzi kopniecie w kolano,
a nie udo, to przy blokowaniu dwuglowym uda
noga zlozy nam sie jak scyzoryk.
Piszczel przeciwnika wchodzi wtedy w dol podkolanowy
Napisano Ponad rok temu
Rozumiem ze piszemy o lowkicku rodem z ringu czy klatki
(celowany na udo).
Bo na ulicy, gdy koles wyprowadzi kopniecie w kolano,
a nie udo, to przy blokowaniu dwuglowym uda
noga zlozy nam sie jak scyzoryk.
Piszczel przeciwnika wchodzi wtedy w dol podkolanowy
No wlasnie, i mamy dalsze komplikacje.
Osobiscie uwazam ze jesli jest to ulica to przyjal bym raczej na piszczel i skontrowal tak samo. Seria low kicków i dopiero ewentualnie wejscie do powalenia.
Ludzie niekumaci zwykle chca kopnac wysoko bo im sie wydaje ze tak jest zajebiscie. Jeszcze nikt nie zaatakowal mnie low-kickiem, zawsze gosc kopal okreznie powyzej pasa i to malo efektywnie.
Gdy ja zadalem low-kick pod kolano (gdy jeszcze mialem o tym blade pojecie) to zadzialalo jak podciecie i pacjent lezal.
Tyle historii
Nie wiem jak teraz jest na ulicy bo od jakis dwóch lat (odkad trenuje BJJ) nie mialem drastycznych sytuacji. Widzialem raz jak jacys dresiarze sie przepychali i jeden zakladal (niezbyt poprawnie) Mata Leo. Znaczy sie techniki docieraja do plebsu i mozna sie zdziwic
Co wy na to?
Napisano Ponad rok temu
1 Ty chyba widziałeś walki Aertsa i Hossta tylko z higlightów? bo jest tak jak mówił animek
1.1 Nie każdy lok od razu ścina z nóg, zwłaszcza jak nie kopie mnie Aerts czy Hoost
2 Ja nie mówię o przyjmowaniu 10 z rzędu tylko góra 1-2
3 Ty mówisz Hoost , Aerts ja mówię Mark Kerr
Ad1. Nie widzialem walk Hoost'a i Aertsa tylko z Highligtow
Ad.1.1 Ja wole wogole nie przyjmowac low'ow , nie wiadomo na kogo natrafisz ( Silva :twisted: ) !
Ad2. Ja tez nie mowie o przyjmowaniu 10 , wystarczy 1 !
Ad3. Hmmm .. jak wygladasz tak jak Kerr koxik to mozesz przyjmowac low'y !
Loko, nie każdy low "nokautuje". Jak obejrzysz walki ze wspomnianego K1 to nie wyglądało to w ten sposób ze zawodnik wypuszczał 1 low'a i przeciwnik się niepodnosił. Inna sprawa to spotkanie zawodnika klasy Hoost'a i Aerts'a na ulicy
Nad cłapką bym się zastanawiał Low to +/- zasiąg ręki. Robiąc cłape odsłonisz głowe i ... Ale to tylko gdybanie
Anim podalem przyklad cłapki ... chyba wiadome jest , ze jak jestesmy za daleko to cłapy nie bedziemy robic tylko jakiegos szczupaka albo szybki klincz , jak kto woli , wszystko zalezy od sytuacji w jakiej sie znajdziemy -popieram , to jest gdybanie :twisted: !
Napisano Ponad rok temu
Niektore style kopane preferuja low kicki po zewnetrznej stronie
nogi, tuz pod kolanem.
Znajduje sie tam szyjka kosci strzalkowej z nerwami tuz obok.
Jest to najslabsze miejsce podudzia (np. najczesciej lamane
podczas narciarskich zjazdow).
Dobry low w to miejsce wyklucza z walki na kilka tygodni :?
W tym przypadku obrona tajska jest chyba lepsza
Napisano Ponad rok temu
ale na jaka technike mówicie "cłapka"?
technike pewnie znam ale nie wiem ze tak sie nazywa
Napisano Ponad rok temu
Sorki za glupie pytanie
ale na jaka technike mówicie "cłapka"?
technike pewnie znam ale nie wiem ze tak sie nazywa
Cłapka - chwytasz przeciwnika za klape i rękaw , wychylasz go w jedna strone tak zeby jego caly srodek ciezkosci byl oparty na jednej nodze , wtedy rączką chwytasz go za noge i podrywasz do gory , wynik , lezy i kwiczy :twisted: !
Napisano Ponad rok temu
Ad.1.1 Ja wole wogole nie przyjmowac low'ow , nie wiadomo na kogo natrafisz ( Silva :twisted: ) !
Ad2. Ja tez nie mowie o przyjmowaniu 10 , wystarczy 1 !
Ad3. Hmmm .. jak wygladasz tak jak Kerr koxik to mozesz przyjmowac low'y !
Ja też wolę nie przyjmować, ale w sparringu(na full) czesto się zdaża że przyjmujesz cios, nawet najlepsi inkasują ciosy, jak dotychczas nie zdażyło mi się paść po 1 lowku mimo że nie wyglądam jak Mark Kerr (ale tez walcze z odwrotnej pozycji a to ma niebagatelne znaczenie).
A co do tego Silvy :wink: to masz rację, siła z jaka otrzymuje się loka zależy od poziomu wyszkolenia, predyspozycji twoich i twojego sparring partnera, im większa różnica tym boli mocniej i zapewne ktoś kto nigdy nie przyjmował loków padnie po 1 twoim strzale (chociaż nie musi bo np masz zły dzień :wink: )
Poza tym jestem zdania że jak już zdaży ci się przyjąć mocnego loka lepiej wejść do klinczu, zejśc do parteru niż czekać jak przeciwnik dokończy dzieła w stójce.
Mówimy cały czas o tej 1 konkretnej sytuacji przyjęcie loka i wejście w nogi, bo w walce są miliony innych sytuacji i każdy robi to w czym czuje się najlepszy ktoś woli stójkę walczy w stójce, ktoś lepiej czuje się w klinczu idzie do klinczu itp.
P.S. Zresztą pisać o tym można miesiącami , ale raczej nie podwyższy to naszego poziomu wyszkolenia
Napisano Ponad rok temu
P.S. Zresztą pisać o tym można miesiącami , ale raczej nie podwyższy to naszego poziomu wyszkolenia
Dlatego skonczmy juz to gdybanie.
Napisano Ponad rok temu
Na wykonany low kick jest pare sposobow np:
- podstawowy to podniesienie nogi na ktora jest wykonywany low
jest to wmiare proste i szybkie do wykonania lecz czasami troche bolesne bo przyjmujesz go na lyde
- lekki uskok w bok (wolne i zarazem dobre ale tylko na wolnego uderzajacego)
- podniesienie tak wysoko nogi aby lok kick wogole sie nie zatrzymal na zadnej z nog
(trzeba uwazac na droga noge bo przy dobrze wykonanym low kicku moze ja zachaczyc od wewnetrznej strony)
a teraz cos bardziej trudnego:
- wystawienie kolana w taki sposob ze przy zajebistym szczeciu wykonujacy low kick gosc sam sie nadzieje na twoje kolano i w najlepszym wypadku tak stlucze golen ze nie bedzie w stanie stanac na nodze ktora wykonywala low kick a co czasami sie zdarza po prostu moze sobie na tobie ja zlamac (w paru turniejach ufc to bylo)
- rownie trudna technika wystawiasz stope w tym samym momencie gdy przeciwnik zaczyna robc low-a i w ten sposob blokujesz mu ja (trudne ale wmiare skuteczne)
ogolnie polecam tobie pierwszy sposob nie jest on najlepszy ale na pewno najlatwiejszy do wykonania i najszybszy natomiast wada jest to ze jak gosc zobaczy ze tylko tak blokujesz to zacznie cie kopac z wiekszym lukiem i bedzie ci od wewnetrznej wchodzil w druga noge.
Natomiast ktos kto umie low kicki i robie je dobrze technicznie silno i szybko mysle ze po 2 juz nie bedziesz w stanie nic zrobic...
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Przyjmuje kopniecie jednoczesnie skracajac dystans. Lapie noge ktora mnie kopnela i mocno w nia sie wtulam. Nadal napieram na przeciwnika ktory aby utrzymac ruwnowage bedzie skakal do tylu. Po tym czasie poprawiam uchwyt i podcinam lub wynosze przeciwnika. Reszta chyba prosta.
Nie jest to najlepsza metoda ale najbardziej mi bliska.
Napisano Ponad rok temu
Ja mam dosc dziwna taktyke na lowa.
Przyjmuje kopniecie jednoczesnie skracajac dystans. Lapie noge ktora mnie kopnela i mocno w nia sie wtulam. Nadal napieram na przeciwnika ktory aby utrzymac ruwnowage bedzie skakal do tylu. Po tym czasie poprawiam uchwyt i podcinam lub wynosze przeciwnika. Reszta chyba prosta.
Nie jest to najlepsza metoda ale najbardziej mi bliska.
Tez bardzo lubie ten sposob , lecz wole dojsc do tej nogi jeszcze przed wykonaniem low'a przez przeciwnika :twisted: !
Napisano Ponad rok temu
mimo wszystko ale nie jestem w stanie sobie wyobrazic jak przejmujesz noge z poprawnie wykonanego low kicka za niskie jest troche aby ja dobrze zlapac...
Napisano Ponad rok temu
Hast
mimo wszystko ale nie jestem w stanie sobie wyobrazic jak przejmujesz noge z poprawnie wykonanego low kicka za niskie jest troche aby ja dobrze zlapac...
Low jest niski. Jak nie zlapie to i tak ide po double leg'a albo single jak to opisalem powyzej. Idea taka aby skrocic dystans w czasie gdy nasz przeciwnik stoi na 1 nodze.
Napisano Ponad rok temu
Hast
Z tego wynika , ze masz slaba wyobraznie ! :twisted:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kyra Gracie
- Ponad rok temu
-
Walka w gi, a bez
- Ponad rok temu
-
Pytanie o GI.
- Ponad rok temu
-
7° French Cup of Brazilian Jiu-Jitsu
- Ponad rok temu
-
Turniej Super A w Hamburgu 22-23.02.2003- BRAWO ADA I ANKA!!
- Ponad rok temu
-
OTK w Koszalinie - turniej niespodzianek...
- Ponad rok temu
-
Mariusz Linke - purpurowy samuraj
- Ponad rok temu
-
Kto ogladal Gracie Basics 1 lub 2?
- Ponad rok temu
-
Czy się różnią????
- Ponad rok temu
-
Purpurowy Slawek