ASP 16 - baton
Napisano Ponad rok temu
Pomyslalem sobie - jak tym walczyc? Wczesniej mialem (i mam nadal) 22 calowego tajwana, sprzet nie maly i ciezki. Zmienilem zdanie jak tym malenstwem uderzylem sie w przedramie (swiadomie) prawie tylko ruchem z nadgarstka! Moze byc bardzo skuteczne!
Oto kilka refleksji... Napewno 16 calowy ma mniejsze przyspieszenia (uderzenia cala reka) niz jego 22 calowy brat. Ale... Nie jest to jakas porazajaca dysproporcja. (Ja w ogole nie uwazam, ze tzw. niesamowita szybkosc determinuje wynik walki, uwazam, ze wieksze znaczenie ma timing).
Za to batonik ma mnostwo innych zalet - np. mozna uderzac tylko ruchem z nadgarstka. Co jest naprawde wielka zaleta - np. nie telegrafuje sie zamiarow, przeciwnik moze oberwac i nie bedzie wiedzial czym i od kogo. Bo tym nadgarstkiem mozna po pewnej wprawie uzyskiwac niesamowite przyspieszenia, kontrowac, zmieniac kierunek ruchu, oszukiwac, zwodzic, co w wiekszosci duzym teleskopem byloby raczej moim zdaniem niemozliwe.
No, i mozna go nosic 24 godziny na dobe, a jak nawet przypadkowo wypadnie z kieszeni, to napewno nie przerazi np. kolegow w pracy.
Czy zostalem fanem batona? Jeszcze nie... Mialem kontuzje lokcja i mimo, ze mam go kilka tygodni nie wiele nim machalem. (Ja w ogole nie jestem "mistrzem" takiego machania). Wydaje mi sie, ze mozna nim wykonywac podobne ruchy jak w walce nozem. Mimo, ze tym nozem od czasu do czasu sparuje (atrapami), nie wybralbym go jako urzadzenia w walce na smierc i zycie - podobnie jak batona.
Nadal bardziej naturalna i budzaca moje zaufanie jest dla mnie walka czyms, co moge zamknac w dloni i wykonywac ruchy podobne do uderzanych. Choc zdaje sobie sprawe, ze batonem np. w stosunku do kastetu, mamy wieksza liczbe celow na ciele napastnika (chocby o jego konczyny), mozna tez wymuszac bardziej skutecznie dystans i respekt (np. wobec dwoch, trzech napastnikow) niz tym pierwszym, narzedziem.
Summa sumarum - polecam.
K_P
Napisano Ponad rok temu
K_P
Napisano Ponad rok temu
Napewno mala waga 16 calowego bierze sie takze stad, ze raczka raczej nie jest ze stali, tylko z jakiegos wlokna weglowego.
Kubus , odkrec jej "dupe" i zobaczysz , u mnie to najprawdziwsza stal.
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
K_P
PS. Jakbys mial jakis link jak tego uzywac, to byloby OK.
Napisano Ponad rok temu
Ale po rozłożeniu miałem już nieco inną perspektywę wszak mimo wszystko 16 cali wydawała mi się i wciąż tak myślę odbroninę za krótka. Sądzę, że gdyby ta pałka była no 21 calowa, spełniłaby swoją rolę lekko lepiej, przeto zdecydowanie takie polecam - co bynajmniej nie dyskwalifikuje 16
Napisano Ponad rok temu
Pomyslalem sobie, ze rzeczywiscie to tylko 40 cm, ale jesli uzytkownik nie potrafi wymusic dystansu tym "malenstwem", to nie ludzmy sie, nie da rady i czyms wiekszym.
Wyobrazmy sobie kose o podobnej dlugosci, toc to przeciez straszliwy fajter!
K_P
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
z linkow budo [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dlugosc palki to dylemat ludzi nie tylko na tym forum :wink:
16" to idealny sprzet do noszenia , nie obciaga garnituru , nie ma problemu wsadzic ja do kieszeni krotkich spodni , nosic w torebce ( dla tych co nosza torebki).Niestety 21 " pomimo wiele lepszych wlasciwosci , juz tu sie nie sprawdz.Trzeba pojsc na kompromis , chcesz miec palke zawsze przy sobie ( hmmm) , musisz sie pogodzic z posiadaniem krotkej
:wink: :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No, w lampę na ulicy to tym nie waliłem bo nie moja była
...no prosze chcialby miec swoja lampe uliczna , to sie nazywa ekstrawagancja...
Napisano Ponad rok temu
Od paru tygodni mam w koncu 16 calowego teleskopa firmy ASP. Najpierw przerazilem sie! Po rozpakowaniu to naprawde malenstwo (mnie jako cykliscie skojarzylo sie z nowoczesna raczka od roweru),
Kubus powiedz a gdzie go dostales?
pozdrawiam
tomek
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
K_P
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
szukam kyudokow
- Ponad rok temu
-
Łuk
- Ponad rok temu
-
Jak wykonać tonfe?
- Ponad rok temu
-
Unia Europejska - prawo
- Ponad rok temu
-
iaido - formy
- Ponad rok temu
-
Walka bronią w Katowicach i okolicach???
- Ponad rok temu
-
Czy chcielibyście wiedzieć coś o kyudo?
- Ponad rok temu
-
Kendo w Poznaniu
- Ponad rok temu
-
Szkoła kenjutsu Katori Shinto Ryu - Wa-wa
- Ponad rok temu
-
bron sprzed 1850