1 dan
Napisano Ponad rok temu
I od jakiego wieku sa przyznawane dany ?
Napisano Ponad rok temu
Jestem ciekaw czy beda mogly predko otrzymac 1 dan czy beda musialy poczekac do 18.
Napisano Ponad rok temu
nie musza
sa shodany dzieciece
a sa tez 8 dany dzieciece?? rotfl
co to za paranoja....
Napisano Ponad rok temu
jak sie 18-stke skonczy ?
bo nie wiem co odpowiedziec na to pytanie...
Napisano Ponad rok temu
I jak to sie odbywa, czy trzeba czekac do 18, czy mozna zdawac normalnie ? Bo sam jeszcze nie widzialem takiej osóbki z hakamą ( lub czarnym pasem ), a duzo dzieciaków chodzi teraz z 1 kyu.
Chodzi mi jak to się odbywa w PUA przedewszystkim.
Napisano Ponad rok temu
nie musza
sa shodany dzieciece
co to za paranoja....
Nie ma. Ale bywają dziecinne :-) (no, moze nie 8...)
TS
Napisano Ponad rok temu
co to za paranoja....
8 nie ma, dziecko juz nie bylo by dzieckiem gdyby mialo czekac na 8 dana, sa najwyzej 1..
czemu paranoja? A te wszystkie dany zdawane po 3-4 latach na macie to nie paranoja?
Stopnie dzieciece to stopnie dzieciece, nie nalezy ich mylic z doroslymi - maja osobne treningi, inna forme tych treningow no i inne stopnie (formalnie takie same, ale inne).
nie nerwuj sie tak Szczepan, widze ze jak sam juz masz hakame to innym najlepiej zabronic, co? a niech sobie ludzie zdaja na co chca, w jakim chca wieku i kiedy chca, mnie to ryba, w koncu kazdy jest swiadom co umie
Napisano Ponad rok temu
nie nerwuj sie tak Szczepan, widze ze jak sam juz masz hakame to innym najlepiej zabronic, co? a niech sobie ludzie zdaja na co chca, w jakim chca wieku i kiedy chca, mnie to ryba, w koncu kazdy jest swiadom co umie
A czy je sie denerwuje? to mnie niezmiernie smieszy, i tyle. Swiadomy? wymagasz swiadomosci od kogos kto ma 15 lat?
Nadawanie dzieciakom takich stopni to jest rozwodnianie systemu. Dlatego wlasnie dzisiaj 1 dan nic nie znaczy, bo nadaje sie go synkom, co nawet chodzic porzadnie nie potrafia.
Bariere wieku nie jest po to aby innym zabraniac noszenia hakamy rotfl ale dlatego ze jak ktos jest niedojrzaly psychicznie to rozne glupoty mu do glowy przychodza. Np ze juz jest mistrzem. Czesto jest tak ze w mlodym wieku rozwoj fizyczny nastepuje szybciej niz psychiczny i tworzy sie nierownowaga. Jesli taki czlowiek jest szybko promowany, wytwarza sobie w glowie rozne iluzje, sodowa mu wali do glowy i "spala sie psychicznie" w konfrontacji z bezlistosna rzeczywistoscia. Czyli prawde mowiac szybka promocja robi temu dzieciakowi krzywde. Tym bardziej ze u nas nie ma sparringow ktore ta rownowage szybko przywracaja.
:twisted: :twisted:
Po prostu, majac wyzsze stopnie musisz miec odpowedni bagaz doswiadczenia zyciowego(poza SW) ktore rowniez ksztaltuje charakter.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
kiedy w aikido (i w innych sw) przestaje sie byc dzieckiem?????
QURDE SMAIL, KIEDY W OGÓLE PRZESTAJESZ BYĆ DZIECKIEM???
Bo dla swoich rodziców będziesz nim zawsze - nawe jak będziesz mieć 50 lat a szacowni starsi ponad 70...
wydaje mi się, że wiek nie jest kryterium wiążącym - ważniejszy jest poziom i dojrzałość a to drugie zwykle jest funkcją wieku - niemniej nie oznacza to że 17 latek jest zawsze niedojrzałym gówniarzem bo równie dobrze może nim być 30 paro latek no i odwrotnie oczywiście też
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
I co się dzieje z takim DANem dziecięcym jak już urośnie?? Automatycznie staje się DANem prawdziwym?? Czy musi coś nadrobić???
Automatycznie staje sie shihanem.
Napisano Ponad rok temu
przeciez to nawet źle brzmi!!!
Jeśli 14 latek spełnia wymagania normalnego egzaminu mistrzowskiego to niech ma tego dana ( bo w koncu to łatwe nie jest :wink: ) ale nie dzielcie Danów na prawdziwe i te mniej prawdziwe bo to paranoja..
Shodan to Shodan i koniec kropka!!!
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
10 kyu ?
- Ponad rok temu
-
Rendez vous avec Ch.Tissier :)
- Ponad rok temu
-
Lista Dyskusyjna Aikido