1 dan
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A czy je sie denerwuje? to mnie niezmiernie smieszy, i tyle. Swiadomy? wymagasz swiadomosci od kogos kto ma 15 lat?
pisalem o swiadomosci doroslych aikidokow, a takowa POWINNA byc
Nadawanie dzieciakom takich stopni
(ciach)
te wszystkie argumenty mozesz spokojnie odniesc do 1/2 aikidockiego yudansha, bez wiekszych problemow, dzieci - shodanow jest promil wsrod wszystkich, nie sa zadnym problemem - ten pasek ich po prostu wyroznia sposrod calej masy dzieci, tacy zazwyczaj sa naprawde duuuzo lepsi.
To co piszesz dalej to jest problem naszego srodowiska -> dawanie stopni za nic. Sam piszesz nie ma sparingow, to skad mam wiedziec ze jakis 16letni dan nie wpieprzy ci jak bedziesz stal pod budka z piwem? Nie mieszajmy poprosze. Znamy zasady, to po co macic wode tymi sparami. Pare takich textow wiecej i zleca sie tu inni jak sepy i beda nam wirtualnie udowadniac wiadomo co.
Prawdopodobnie myslisz Szczepan o jakims 12 latku z hakama... Takich raczej nie ma, wyrozniani sa ci starsi. W aikido czarny pasek juz dawno przestal oznaczac 'mistrza', taraz mowi tylko o ilosci zdanych egzaminow, nawet nie mowi o ilosci lat na macie...
Jak sie sam nie kontrolujesz to wychodza potem takie dany, ze jak im zakladasz kontrole to krzycza "chcesz mnie uszkodzic!!!???". To jest ta swiadomosc o ktorej pisalem.
A za dany dzieci odpowiadaja w pelni ich instruktorzy, przynajmniej powinni.
jak sa nedzne dany dorosle to moga byc 'nieswiadome' dany dzieciece, ja jednych i drugich szerokim lukiem na seminariach omijam...
Napisano Ponad rok temu
No ale z drugiej strony dzieciaki nie moga robic pewnych rzeczy ze wzgledu na ich mlody wiek np niektore dzwignie. No i wtedy trzeba jakos inaczej ich egzaminowac.
Jesli tori nie jest w stanie sprostac egzaminowi na Shodan to nie jest gotowy na ten stopień...
Zgadzam się z Łukaszem że dzieciaki Yudansha są ponad normę i przeciętność.
To że widzimy gołym okiem ze jedni sa lepsi a inni gorsi to tylko nasza wina..
Amen.
Napisano Ponad rok temu
Pytam sie bo w Polsce z tego co widzialem duzo jest dzieci z 2, 1 kyu.
Jestem ciekaw czy beda mogly predko otrzymac 1 dan czy beda musialy poczekac do 18.
Człowieku czy ty masz jakiś kompleks niedorosłego w kwesti tych dziecięcych stopni.
Czy nie zauważasz podstawowych różnic między, choćby samym treningiem u dzieciaków a u dorosłych.???
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
10 kyu ?
- Ponad rok temu
-
Rendez vous avec Ch.Tissier :)
- Ponad rok temu
-