Enter the Dragon - ciekawostki
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
zadna z chinskich aktorek nie chciala zagrac roli prostytutki a tymbardziej ucharakteryzowac twarzy w ten sposob dlatego ekipa, aby nagrac wszystkie sceny musiala zatrudnic prawdziwe "damy" z agencji towarzyskich i klubow go-go.
Napisano Ponad rok temu
zadna z chinskich aktorek nie chciala zagrac roli prostytutki a tymbardziej ucharakteryzowac twarzy w ten sposob dlatego ekipa, aby nagrac wszystkie sceny musiala zatrudnic prawdziwe "damy" z agencji towarzyskich i klubow go-go.
Pewnie to pochłonęło znaczną część budżetu... :wink:
Napisano Ponad rok temu
oficjalnie w zadnym. Nieoficjalnie - mozliwe ,ze sie gdzies pojawila wstawka z B. Lee.
bylo i jest kilka filmow zagranicznych ze wstawka z "Wejscia Smoka" ale dla Polakow bedzie ciekawostka, ze byla rowniez w filmie Romana Polanskiego pt. "Lokator". Polanski podobno trenowal z Brucem prywatnie i cwiczyl JKD ale musial przerwac z powodu wyjazdu do Francji. Jaka byla prawda to juz sam Polanski moze powiedziec...
Napisano Ponad rok temu
Cos mie tu niepasuje.. Lokator jest z 1976 czyli juz post mortum.. Hmm z ciekawoscia obejrze , raczej zmusze sie bey to obejrzec po raz kolejny.
Skłonny bylbym przypuszczac ,ze chodzilo o "Chinatown" .
Poki co nie pasuje mie ta revelacja - obejrze na pewno.
BTW. stweirdzilem powazne luki w idbm w miejscu poswieconym Polanskiemu - brak "Pianisty"!!!!!!!!!!.
Napisano Ponad rok temu
Akurat wspomina:jak pamietam ksieżke "Roman" Polańskiego - to nic o tym nie wspomnia..
nazywa Bruca swoim przyjacielem, spotykał się z nim i trenował .
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
czy wiecie ze wszystkie rekwizyty, dekoracje, scenografia byly oryginalne i stworzone wylacznie do filmu przez chinskich artystow, projektantow i dekoratorow wnetrz; szyby, bron, nunchaku nawet szkielet reki w muzeum figur Hana byl autentyczny. na planie filmowym byla tez prawdziwa kobra. Bruce Lee zlapal ja i zapakowal do worka tak szybko jak tylko potrafil.
Napisano Ponad rok temu
do dzis np. w Indiach ( trzeci kraj na swiecie poz wzgledem produkcji filmow) używa sie naturalnych ( szyby, bron) rekwizytow.
BTw - tak mi sie przypomnialo.
Kanal- A.Wajdy. jest tam taka scena gdy głowny aktor strzela w kierunku widza.. no niby nic dziwnego..gdyby nie to ,ze .. uzywa prawdziej bron, szela prawdziwymi pociskami.. a worek z piaskiem w który celowal stal tuż obok kamerzysty.. Oscar za odwage dla całej ekipy!! ale takie czasy byly - ławiej bylo o normalna bron niz hmm... sztuczna..
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Aby uniknac ewentualnej kontuzji aktorzy mieli zalozone specjalne ochraniacze. widac to na stopklatkach. mimo tego podczas upadku "Oharry" na statystow jeden z nich zlamal reke a po scenie z kopnieciem w jadra Bob musial wziazc kilka dni wolnego zeby zagrac reszte
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
to co pisze na temat filmu pochodzi bezposrednio od Boba albo z materialow wlasnych zebranych z internetu. ponadto o sprawe L-4 poruszyl producent filmu Paul Haller, ktory mogl sie o to wkurzac ze odwolano zdjecia. mam oryginalna plyte dvd z filmem wraz z jego komentarzem. gosciu osobiscie mowi o tym a dodatkowo potwierdza ten fakt scenarzysta Michael Allin.
dalej mi nie wierzysz? myslisz ze ja sobie te historie z palca wyciagam?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jeżel;i jest to DVD i material dodatkowy.. może byc wiarygodny. Bobowi nie wierze.
Napisano Ponad rok temu
większość co przeczytałem jest prawdą (te butelki do końca były prawdziwe - w HK nie mają cukrzanych rekwizytów imitujących szkło). Kobra też była prawdziwa z tym że pogryzła Bruce'a w palec (oczywiście nie miała jadu). Bob Wall natomiast pociął mu butelkami rękę a nie ... nogę, jak ktoś napisał. Z tym Bobem Wall to rzeczywiście ciekawa historia bo gość jest znany z tego, że lubi przybarwić to i owo. Kiedyś wciskał kity, że nakręcił z Bruce'em scenę do "Game of Death" w szatni (zrobił to oczywiście ale z dublerem Bruce'a w 5 lat po jego śmierci). Tak czy inaczej bardzo go szanuję i chętnie bym poznał.
Jak macie jakieś pytania to walcie śmiało - wiem o Bruce'ie całkiem sporo.
I jeszcze ciekawostka z planu - jeden z kaskaderów w białym kimonie wyzwał Bruce'a na pojedynek. Był wyjątkowo napalony ale szybko się skończył gdy bruce przyparł go do muru kolanem i wycedził kilka strzałów w ząbki. Bruce następnie zapłacił delikewntowi za opiekę medyczną )
Acha, sceny z nunchaku były minimalnie przyśpieszone ale na ogół to musieli Bruce'a zwalniać by nic się nie rozmazywało (np. garda Wing Chun w walce z Oharrą). Bruce nigdy nie używał trików w filmach (a'la liny u Jackiego Chana), natomiast do salt zatrudniał swojego kaskadera Yuen'a Wah (Bruce twierdził, że nie jest akrobatem cyrkowym a poza tym miał poważny uraz pleców co męczyło go do końca życia).
Narka
Miłosz
Napisano Ponad rok temu
milosz, jak wiesz cos to sie podziel i pisz...walcie smialo - wiem o Bruce sporo...
no z tym to sie nie zgodze. scena z garda jest autentyczna i kazdy kto cwiczy YongChun potrafi tak zrobic. nie wierze ze to bylo zwalniane, a sceny w podziemiach przy windzie? tez byly zwalniane?...na ogół to musieli Bruce'a zwalniać by nic się nie rozmazywało (np. garda Wing Chun w walce z Oharrą)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Pierwszy numer czasopisma "Sensei"
- Ponad rok temu
-
nowy Budokan
- Ponad rok temu
-
Jackie Chan w TV
- Ponad rok temu