Czy się różnią????
Napisano Ponad rok temu
Jaka jest różnica pomiędzy BJJ,LL i Valetudo.Czy to różnice są drastyczne czy niewielkie?
Może mnie ktoś rozjaśni w tym temacie. :roll:
Napisano Ponad rok temu
Nie znam się kompletnie na tych sztukaw walk więc postanowiłem zapytać.
Jaka jest różnica pomiędzy BJJ,LL i Valetudo.Czy to różnice są drastyczne czy niewielkie?
Może mnie ktoś rozjaśni w tym temacie. :roll:
Bjj jest sztuka walki pochodzaca z Brazyli.
Skrocony opis tego systemu znajduje sie [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników].
Luta Livre to system takze majacy korzenie w brazyli. Skupia sie on takze na walce w parterze [ jak bjj ] z tym ze cwiczy sie bez gi.
Vale Tudo jest formula walki bez regul. Poczatkowo miala ona umozliwic rywalizacje w walce miedzy roznymi szkolami sztuk walki. Obecnie jest to profesjonalny sport z profesjonalnymi galami i zawodowcami przygotowywujacymi sie do walk w nich.
W Polsce prawie w kazdym wiekszym miescie jest Bjj. Luta Livre jest dostepne w coraz wiekszej liczbie miast. Wiecej w dziale kluby bjj, sambo, ll.
Napisano Ponad rok temu
Namiast Vale Tudo jest to w wolnym tłumaczeniu walka bez zasad. Jednak aby ktos byl dobrym fajterem vt powinien umiec sie bonic i atakowac zarowno w stojce jak i w parterze. Tak w wiec w wiekszosci przypadkow za stojke odpowiada Thai Boxing i zapasy, a za parter bjj.
Co by tu jeszcze... jesli chcesz znac historie tych styli odwiedz kilka stron np:
z polskich: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] , [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] a z zagranicznych: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] , itd.
pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Gi or not to Gi
- Ponad rok temu
-
Berserkerzy w Antwerpii
- Ponad rok temu
-
Nowe pasy bjj w polsce