Wa-wa - miejsca treningowe + nauka języka
Napisano Ponad rok temu
Przeglądnąłem tematy forum do mniej / więcej czerwca ubiegłego roku i nie znalazłwszy zadowalającej odpowiedzi, proszę o odpowiedź na następujące pytanie(a):
a - gdzie znajdę ośrodek szkoleniowy / sekcję w Wa-wie, najchętniej aby dość łatwo było się tam dostać z dw. Centralnego, dw. Zachodniego ( kiedyś podobno gdzieś przy Zachodnim była jakaś sekcja )
b - czy przy którejś sekcji ( lub gdzie indziej ) można rozpocząć ( od ZERA ) naukę języka japońskiego
pozdrawiam
Jacek
Napisano Ponad rok temu
zadna sekcja w Wawie nie uczy japonskiego.
Napisano Ponad rok temu
A japońskiego to będziesz się musiał pouczyć, na jakimś kursie. Popytaj w szkołach językowych, wiem że kilka w wawie prowadzi też japoński.
Aiki po co człowieka od razu zrażasz takimi odpowiedziami?
Napisano Ponad rok temu
W każdym razie, bardzo dziękuję za zainteresowanie moim postem i odpowiedź nań.
Szanowny Komban --> dziękuję za wskazówkę - zaglądając na stronę ośrodka ( i umieszczoną tam mapę ), mogę stwierdzić iż jest on faktycznie dość korzystnie dla mnie usytuowany.
Co do zrażania - dziękuję oczywiście za wstawiennictwo, jednakowoż, Pan Aiki miał prawo tak pomyśleć / napisać, wszak od tego są strony internetowe, aby samemu troszeczkę poszukać. Zresztą, jeżeli można tak powiedzieć, nie mam już 15 czy 20 lat ( nie dyskredytując tu nikogo oczywiście ) i nie obrażam się o byle co
W każdym razie, Tobie również, oczywiście, bardzo dziękuję za zainteresowanie moim postem i odpowiedź nań.
Swoją drogą, szkoda troszeczkę, że przy żadnej ( jak piszecie ) sekcji nie można uczyć się języka. Wszak to znajomość języka determinuje / umożliwia poznanie kultury i obyczajowości. Wnioskuję zatem, że również nie zbyt częstą praktyką jest opowiadanie przez prowadzącego zajęcia lub przez zaproszonych gości o zwyczajach i kulturze Japonii, tudzież o historii samego Aikido. Szkoda troszeczkę. Nie chcąc rozpętywać jakiejkolwiek sprzeczki, tudzież nie chcąc narazić się moderatorowi, powiem iż udało mi się kiedyś poznać Pana Andrzeja Kalisza / uczestniczyć w zajęciach z Dachengquan i muszę powiedzieć, że o ile tylko znalazł się jakiś chętny, po spotkaniach, zawsze można było usłyszeć jakieś ciekawe opowieści o Chinach lub w każdej chwili rozpocząć naukę języka.
W każdym razie bardzo dziękuję za posty, a ja jak najszybciej udaję się pod polecony adres ........ i do zobaczenia / poczytania
J.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a co mielam napisac?
i dlatego właśnie ja, jeżeli nie mam nic do powiedzenia, to nic nie mówię
A aikido to nie klub lingwistyczny
o ile mnie pamięć nie myli, pytanie brzmiało: czy przy którejś sekcji ( lub gdzie indziej )......., zresztą dla niektórych Aikido to klub ( ma Pan tak ogromną ilość postów a usiłuje mi Pan wmówić że Aikido to klub ), dla innych jest to sztuka mordobicia, a dla jeszcze innych ( również dla mnie ) może to być całkiem coś innego. A przy okazji, powiem Panu szczerze, iż nawet na treningach u Pana Palacza ( a troszeczkę tam pochodziłem ), parę ładnych lat temu, nie zdażyło mi się spotkać takiego człowieka.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Postuluję żebyście postowali troszku mniej nerwowo :wink:
Napisano Ponad rok temu
HIRAGANIE Ogórasie!!!!
uwazam, ze nawet jesli ktoś zrobił literówkę, nie ma powodu go wyzywać od ogórasów.
nawet jeśli ktoś napisze KANDŻI a nie KANJI to i tak wiadomo o co chodzi.
A Japońca można sie uczyć na Uniwersytecie Warszawskim. Dwa razy w tygodniu za nieduże pieniądze.
Silvio
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jak nieduze? czuje sie zainteresowany
nie pamiętam już ale było to na moją kieszeń, więc niedużo. chyba 500 zł za trymestr czy coś takiego. materiały szkoleniowe były w cenie, pani nagrała nam nawet lekcje na kasety.
Silvio
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
z poważanim / pozdrawiam
J.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kącik poezji
- Ponad rok temu
-