Czekam na dyskusje na temat planu szkolenia z noza, metod treningowych, bledow jakie sie pojawiaja u trenujacych itd.
Bledy (wszystkich nie wymienie ale moze chociaz czesc) :
- garbienie sie , kulenie co wcale nie zapewnia ochrony ale tez odslania przy wypadach cala czesc barku
- pochylanie glowy przy ataku
- kiepska praca nog a przemieszczanie sie przy takich rzeczach jak boks, walka nozem jest wg mnie istotne, tutaj tez podpada poruszanie sie tylko na boki albo tylko do przodu i tylu (czesto kontrolujac poruszanie sie przeciwnika mozna latwo wystawic go sobie)
- uderzanie nozem jak kijem - noz wymaga przy cieciach trafienia praktycznie tylko ostatnia czescia ostrza by zapewnic skuteczne ciecie
- zbyt dlugo trwajace wypady do przodu umozliwiajace latwa kontre ze strony broniacego sie
- kiepskie wyczucie dystansu ( co oznacza nie trafianie w cel, oczywiscie i tak czasami sa sytuacje, ze cios idzie w proznie bo przeciwnik zrobil unik ale przy kiepski wyczucie dystansu tak dzieje sie caly czas )
- walczenie z reka w pozycji szermierczej (noz z przodu) wyprostowana na maksa ( nie dosc, ze latwo zaatakowac taka reke, to jeszcze jej skutecznosc w walce czyli mala sila ciosu, mobilnosc itp sa ograniczone )
- w czasie walki/sparingu wg mnie nalezy nie byc spietym ale przygotowanym
- opieranie calego ciezaru na nodze wykrocznej, ktora po podcieciu powoduje utrate rownowagi, wystawianie zbyt daleko nogi wykrocznej do przodu
- atakowanie tylko po jednej linii, tylko w jedna czesc ciala itp
- wykonywanie zbyt wielu niepotrzebnych ruchow
- cios powinien wychodzic, wg mnie, by byc skutecznym, z bioder przez bark i przedramie az po nadgarstek
To tak chyba po czesci bedzie.. jak komus cos jeszcze przychodzi do glowy to moze sie dorzucic. Chetnie tez poczytam.
Trening.
Jakos nie przychodzi mi jeden plan treningow do glowy, zeby go tak na kilka miesiecy wrzucic. Nazwy sa nieistotne ale akurat takie przychodza mi na mysl. To nie wszystko ale takie podstawowe rzeczy przychodza mi na mysl.
1. Sparingi : podzielona na sparingi techniczne i symulujace walke
- ten pierwszy opiera sie na 1/4 sily podczas atakow, tempo walki zwolnione by przede wszystkim ocenic poprawnosc wykonania techniki, wprowadzic do treningu nowe elementy. Caly czas obserwuje sie popelniane bledy i koryguje.
- ten drugi jest juz przeniesieniem tego co cwiczy sie na grunt typowej szermierki
2. Trening techniczny :
- praca nog, poruszanie sie w trojkacie, umiejetnosc szybkiego wejscia w strefe przeciwnika, uskoki, praca nog podczas unikow, zwody, skakanka, "zabki" , kontrola dystansu, zmiany pozycji
- szybkosc - "lapki", pchniecia i ciecia w zawieszona kulke do ping-ponga (srodku kamyk dla uzyskanie obciazenia), boksowanie na tarcze, uniki przed ciosami, pompki "szybkosciowe"
- postawy w czasie walki, trening synchronizacji rak, praca nad przeciwna reka, walka w trzech dystansach dlugim-srednim-krotkim
- nauka linii ciec i atakowania w nich, nauka roznych chwytow rekojesci (a nawet odpowiedniego trzymania noza) i atakowanie w okreslonych liniach ( sprawdzanie efektywnosci )
I jeszcze troche ..