Czy Aikido to filozofia życia?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wtedy gdy uke zwija się z bólu? czy wtedy gdy jest obezwładniony...?
Można aikido wykożystać z bólem i bez.. decyzja neleży do Ciebie..
Technika nie musi być silna, szybka by byc skuteczna.. musi być zgrana i dostosowana do sytuacji, nie przeciwstawiajaca się sile ataku tylko zgraniem czasu i umiejętności..
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
no dobra.. ale wszystko sporwadza sie do zdominowania prezciwnika, narzucenia mu swojej drogi. nie wiem czy to wyraz milosci do niego.
Wyrazem miłości jest niewinny psztyczek w nos i miły zapach kafli chodnikowych, a nie full power tsuki które mogłem zrobić.
Peace and Love said Aiki Rulez :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wedlug mnie Aikido to droga w zyciu droga po kturej idac wyzekamy sie przemocy i innych negatywnych emocji, Aikidoka nie pragnie pokonac kogos on pragnie pokazac mu iz popelnil blad atakujac go. W sumie po to (naprawde) zaczelem trenowac aikido aby puzniej w jakiejs sytuacji uniknac walki lun nie zrobic napastnikowi krzywdy, jakbym mu zrobil krzywde to w jego sercu pozostalby tylko strach albo nienawisc do mnei a tak jest szansa iz zrozumie swoj blad mala ale jest ...
Napisano Ponad rok temu
no dobra.. ale wszystko sporwadza sie do zdominowania prezciwnika, narzucenia mu swojej drogi. nie wiem czy to wyraz milosci do niego.
Nie mieszaj filozofii z technika. Zwykle poczatkujacy nie w stanie odroznic tych dwoch dziedzin, jakze odrebnych niestety!
Jak masz juz obcykana technike doskonale, to wtedy masz wybor - zniszczyc albo nie. I wtedy wlasnie cala roznica sprowadza sie z jaka intencja robisz techniki, jesli masz wybor wybierasz opcje NIE niszczyc. To oczywiscie nie ma nic wspolnego z dominacja, bo takiej intencji nie ma. Po prostu robisz co mozesz aby spowodowac jak najmniejsze uszkodzenia. W zwiazku z tym nie ma nienawisci i innych ciemnych stron SW.
Faktycznie, poprzez opcje "nie niszczyc" przemawia przez ciebie wspolczucie dla blizniego swego, tylko dlatego ze jest czlowiekiem.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
list Koichi Tohei
- Ponad rok temu
-
Żegnam Was, już czas ......
- Ponad rok temu
-
Yoskinkan Aikido
- Ponad rok temu