nadgarstki, przedramiona & stawy
Napisano Ponad rok temu
1. Czy znacie jakieś ćwiczenia wzmacniające nadgarstki i mięśnie przedramienia? Najlepiej takie, które nie spowodują wielkiego ich nadwyrężenia (muszą być ciągle sprawne! ).
2. Stawy. Czy są ćwiczenia nastawione głównie na wzmocnienie (cokolwiek miałoby to znaczyć) stawów. Tzn.: od jakiegoś czasu koszmarnie szczela mi w łokciach... Głównie, gdy wykonuję jakieś ćwiczenia w których je obciążam...
Napisano Ponad rok temu
Mam pytanie (pytania), a raczej prośbę (o odpowiedź).
1. Czy znacie jakieś ćwiczenia wzmacniające nadgarstki i mięśnie przedramienia? Najlepiej takie, które nie spowodują wielkiego ich nadwyrężenia (muszą być ciągle sprawne! ).
2. Stawy. Czy są ćwiczenia nastawione głównie na wzmocnienie (cokolwiek miałoby to znaczyć) stawów. Tzn.: od jakiegoś czasu koszmarnie szczela mi w łokciach... Głównie, gdy wykonuję jakieś ćwiczenia w których je obciążam...
Gdy bywalem na treningach Goju-Ryu widzialem (i zdarzylo mi sie uzywac ) takiego przyrzadu - ni_cholery_nazwy_nie_wspomne - majacego postac krotkiego ok 50 - 70 cm drazka wgipsowanego w odwrotnie postawiona doniczke do kwiatow
Nalezalo trzymac to w garsci na koncu drazka, oraz wykonywac rozmaite cwiczenia krecac tym w powietrzu. Mozna z urzyciem tego ... ehmm... czegos sprobowac wykonac kata. Oczywiscie nalezy uwazac, zeby nie p****nac sie ta doniczka w leb :roll:
Napisano Ponad rok temu
Chi-ishi
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dla poprawienia samopoczucia :wink: możesz ściskać w dłoni gruszkę bądź kółko gumowe (lub odpowiadający mu przedmiot). No i ćwiczenia ze sztangą, Pontonik zdaje się coś o tym pisał: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Ćwiczenia np. nawijanie za pomocą patyka/drążka linki z obciąznikiem , przed sobą, przy wyprostowanych ramionach w przód. Inne robienie pompek na poręczach/lub uchwytach. Pompki na pięściach, ale to wzmacnia też i powierzchnie uderzeniową więc jak kto chce. Ściskanie też jest dobrym ćwiczeniem.
A co do łokcia to strzela ci dlatego, ze coś sie sypie. Najlepiej ćwiczyć go przy mniejszym obciążeniu i unikac przeciążeń. A tak szczerze mówiąc to najlepiej czasem iść do lekarza. Bo może byc niemiła niespodzianka gdy okarze sie że masz jakies zmiany zwyrodnieniowe. Tu raczej wskazane jest odciążenie i zabiegi.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Życie jest do dupy
Ja nie chcę być chory
Napisano Ponad rok temu
Hmm z lokciem to i ja mam problem. kiedy napinam miesnie reki i zginam reke to trzask/chrupniecie a jak sie przylozy 2ga reke to czuc taki przeskok czegos od wewnetrznej strony lokcia. jak robie pompki to nie przyjemne jest :? co to moze byc? co polecacie?
Sei
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
I prawdą jest też to, o tej rozgrzewce.
U mnie zaczęło się to po dość długim "nic-nie-robieniu". [kontuzja, matura, studia]. Ważna jest rozgrzewka. Dobrze jest tez ćwicząc nie obciążać stawów i dużo bardziej niż na ciężar, zwracać uwagę na ilość powtórzeń.
A czy są jakieś specjalne ćwiczonka, mające na celu rozgrzanie właśnie tych partii? --> bo ja jakoś nie potrafię sobie tego wyobrazić...
Napisano Ponad rok temu
zebym nie wiem jaka rozgrzewke miala a zawsze sie przykladam to mam ten sam objaw - podczasn napiecia miesni pstryk i przeskok czegos w srodku. probowalam wiele razy, rozna rozgrzewke i lipa. i dlatego tez zadalam pytanie - na suchelca bez prob rzadko pytam.
pozdro
Sei
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
to czekamy czekamy na jakas wypowiedz co to moze ewentualnie byc :wink:
Sei
Napisano Ponad rok temu
To coś śliskie w stawach (maź... czy coś ). Wydziela się tego więcej gdy więcej się człowiek rusza. O ile nie sa to zmiany zwyrodnieniowe... AGRHHH :?
Tak to wygląda... dużo ruchu, mniej obciążenia...
Napisano Ponad rok temu
Wiecie co sie dzieje jak komuś wpadnie kamyk do buta i uwiera? Męczy sie z nim, próbuje go gdzies upchnąć, przepchnąć , ale wcale nie wyjmuje. Wyjmie go dopiero jak go zacznie mocno noga boleć. I tak będzie zwami. Lepiej iść profilaktycznie niż zapóźno
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Moj brat takze ma jakis problem z lokciem (nic nie cwiczy). Gdy zgina reke a niedaj boze napnie miesnie podczas tego to KOSZMARNE 8O trzaski i chrupniecia ze moglby do najgorszych scen laman w filmach dzwieki podkladac. Po kazdym silowym go bola lokcie.
Byl u lekarza, zrobili mu jakies tam badanka (rentgen i cus jeszcze) i co... Olfen gel a on nadal ma problem.
Moze zly lekarz ale coz...
Moze wypowie sie jakas kompetentna osoba np. Sloniak
co to moze byc?
Sei
Napisano Ponad rok temu
Seiryuu... tobie też radzę...!
Ja nie chcę być na starość jakimś paralitykiem...
Tak na marginesie, gdy ostatnio byłem u lekarza (inna kontuzja ). Na ścianie widziałem reklamę pewnego leku. Działa on właśnie na stawy. Poza wieloma zaletami, ma też tę właściwość, że symuluje wydzielanie "mazi"... Niestety nazwy nie podam. Byłaby to krypto reklama , a poza tym nie pamiętam jej. Wybaczcie, proszę...
Wybierzcie się do apteki. Zapewne coś wam doradzą... o ile będzie im się chciało. Aha... lek ten, jak się nie mylę, nie był na receptę...
NIE SMARUJESZ, NIE JEDZIESZ...
Napisano Ponad rok temu
Ja mam juz od 3 lat klopoty z lokciami, wiec poszedlem niedawno do kinezoterapeuty(przywracanie normalnego dzialania miesni i sciegien poprzez rozne cwiczenia dynamiczne) Gosciu cwiczy od wielu lat w druzynie waterpolo. Po 2 miesiacach terapii sa widoczne, doskonale rezultaty. Co on mi robi, to rozciaga lokcie, podczas czego naciagaja sie i stawy i przyczepy miesniowe wokol stawow, stare zrosty miesniowo-tkankowe sie rozrywaja i jak on potem przestaje rozciagac, to miesnie sa bardziej rozciagniete co powoduje ze nie ma napiecia na sciegna czy miesnie i zapalenie powoli ustepuje. Oczywiscie nie tylko nie przerwalem treningow, ale poniewaz czuje mniej bolu, to daje gazu na maxa...Gosciu pracuje na moimi miesniami na roznej glebokosci, ponoc sa 4 poziomy miesni. Boli dosc mocno jak on mi to naciaga, ale rezultaty sa!
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Opuchlizna
- Ponad rok temu
-
Czym wypełnić worek treningowy?
- Ponad rok temu
-
Złamana noga