Skocz do zawartości

Zdjęcie

kontuzje a tkd

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
32 odpowiedzi w tym temacie

budo_popey
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 273 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

kontuzje a tkd
jup

moze to powinno isc gdzie indziej , ale mam wrazenie ze fora o zdrowiu itd. nikt nie czyta...
mam takie pytanie - jezeli na traningu ktos zerwal sobie wiezadla przy kolanie , jak bedzie wygladala jego przyszlosc w tkd?
dokladnie idzie mi o to czy po jakims czasie (jakim?) bedzie mozna jeszcze cwiczyc tkd.
moja dziewczynka doznala wlasnie takiej kontuzji , ma noge cala w gipsie i martwi sie czy to nie koniec jej treningow.
czy ktos z was mial podobne przygody :( , i jak to sie skonczylo?
  • 0

budo_smieszek
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 199 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: kontuzje a tkd
hmm ja nie ale wspoloczuje i zycze powrotu na MATE!! :)
  • 0

budo_moro
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4585 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

uuuuuuuu jak zerwala wiezadla to sytauacja jest bardzo nieciekawa, ale co my tu mozemy poradzic poza tym aby isc do lekarza? raczej napewno niepredko wroci do sportu.
  • 0

budo_popey
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 273 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

jup

moro - nie pytam o rade. oczywista sprawa jest ze do lekarza poszla (zaniosl ja trener) w pierwszej kolejnosci. dostala gips , i ma nosic go ok miesiaca. byla na badaniu kontrolnym , wszystko przebiega prawidlowo.
jednak ja mam problemy z kolanami i wiem jak to sie ciagnie.
dlatego chce sie zapytac mniej wiecej jak dlugo moze byc w odstawce od tkd...
  • 0

budo_zales
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 232 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

tak sie sklada że miałem naderwane więzadła i lekko naruszone mięśnie. 1,5 miecha gips - później długa rehabilitacja. bardzo ważne jest jak powiedzie się pierwsza operacja/zabieg (zależy czy zerwane czy naderwane). Ja leżałem w szpitalu blisko miesiąć bo mialem powikłania. (dość skąplikowane klejenie - przyczepów mięśniowych).
Duzo zależy o rehabilitacji - mi zajeła około 4 mc-y. teraz nóżka już jest spoko ale dostalem przykazanie od lekarzy ze w piłke nie powinnienem juz dalej ("zawodowo") grać i kuj strzelił kariere. czasem jeszcze dokucza nózka i łapią mnie skurcze blokujące noge ale bardzo rzadko
  • 0

budo_popey
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 273 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

jup

dzieki za odpowiedz zales , nawet jezeli jest niepocieszajaca
  • 0

budo_gizmo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2337 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Hej.

Zawodnik z mojego klubu miał uraz więzadeł (paskudnie skręcił kolano) i niestety ciągnie mu się to już ponad rok. Co będzie w przyszłości - trudno powiedzieć, na razie ciągle nie jest w pełnej dyspozycji.

Gizmo
  • 0

budo_wolek
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 72 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie jestem lekarzem, ale wiem że długie trzymanie nogi w gipsie jest nie zbyt dobre. Jeżeli Twoja dziewczyna mazerwane ścięgno to powinno sie jak najszybciej to operować. Tylko polecam jak najbardziej prywatną, a szczególnnie sportową klinikę. Naprawdę lepiej jest wydać troche pieniędzy by zrobili to dobrze. A skąd tak się wymądrzam? Sam miałem zerwane ścięgno, ale akurat nie w kolanie tylko Achillesa. Wiem co oznacza taka kontuzja, ale musze powiedzieć jedno. Wróciłem do uprawiania TKD, obroniłem nawet dwa razy z rzędu tytuł Mistrza Polski i czuję się dobrze, nie mam z tego powodu(kontuzji i operacji) żadnych dolegliwości.
Tylko NAJWAŻNIEJSZE jest: dobry lekarz i sumienna rehabilitacja.
  • 0

budo_moro
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4585 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ale ona ma klopoty z wiezadlami a nie scignami.
  • 0

budo_wolek
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 72 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jak wiesz Moro, bo studiujesz na AWF-ie, więzadła i ścięgna to podobne struktury i podobnie sie te urazy leczy. tak czy siak uważam że przy takich kontuzjach aparatu ruchowego jakim jest uraz stawu kolanowego, powinno sie jak najbardziej wykluczyć gips. Na zachodzie, a nawet już w Polsce w renomowanych klinikach już dawno nie stosuje się gipsu, szczególnie przu kontuzjach stawów, leczy się ruchem. Dla przykładu ja mogłem mieć operację w państwowym szpitalu i po niej 12 tyg gipsu, miałem też dwie oferty z klinik prywatnych (ale płatnych) i tu gips nosiło sie 2 lub 6 tyg, zależało to od zasobności portfela. Ja wybrałem tą opcję prywatna ale tą tańszą i nosiłem 6 tyg. Po tym okresie zanik moich mięśni był całkowity, nie miałem dwóch głow mięśnia czworogłowego i mm łydki. Więc pomyślcie co by było gdybym zrobił to w szpitalu państwowym i miał gips przez 12 tyg?
Tak więc dobry lekarz i rehabilitacja jest naważniejsza
  • 0

budo_dźwiedziu
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 86 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Troche abstrachując od tematu to słyszałem kiedyś opinie, że tkd powoduje często urazy kolan. Faktycznie jakby się przyrzeć trenującym conajmniej 3 lata to prawie połowa narzeka na jakieśą problemy związane najczęśćiej z kolanami. Jaka jest Wasza opinia?
  • 0

budo_popey
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 273 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

jup

ja mysle ze tak jest zawsze w sporcie - jezeli robisz cos nieuwaznie to wychodza tego skutki - ja na przyklad nie uwazalem kiedys z silownia i teraz mam problemy z kolanami oraz kregoslupem - tylko przez mlodziencza glupote , gdyz zasadniczo silownia powinna kszaltowac miesnie i tak dalej by raczej zapobiegac tego rodzaju problemom.
mysle ze podobnie jest z bjj , tkd czy nawet aikido....
  • 0

budo_^hast^
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3373 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Wiezadla ?
Chyba najgorsza rzecz jaka moze spotkac kolana. Spluszowacenie przytym to nic. Z powodu wiazadel moze zakonczyc sie niejedna kariera. Leczenie ? Skalpelem. Prawda ze jak dobrze leczyc to prywatnie i nie zdawac sie na nasza "panstwowa" sluzbe zdrowia. Mozna byc bardziej potrzaskanym niz przed zabiegiem.
Wspolczucia z powodu Moniqe Popey. :cry:
  • 0

budo_popey
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 273 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

jup

Hascie - dziekuje. ma sie troszke lepiej - na ile to mozliwe...;-[
  • 0

budo_smk
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 83 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

przy czyms takim bardzo bardzo wazna jest rehabilitacja. Uwierzcie mi potrafi zdzialac cuda. Oczywiscie reka chirurga musi zrobic swoje, ale z odpowiednia rehabilitacja jest mozliwy powrot do stanu zblizonego do tego z przed kontuzji. Wazna jest kwestia psychiczna- czyli wiara w mozliwosc poprawy i samozaparcie (nie cwiczyc nic przez rok-dwa i potem wrocic)

zycze udanego powrotu do zdrowia
  • 0

budo_combat
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3360 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Troche abstrachując od tematu to słyszałem kiedyś opinie, że tkd powoduje często urazy kolan.

I nic dziwnego - przeciez tysiace technik wykonuje sie w powietrze!! Ja wiele razy mialem cholerne bole kolan, w okresie wakacyjnym dawalem odpoczac nogom - ale za jakis czas bylo znowu to samo.

Faktycznie jakby się przyrzeć trenującym conajmniej 3 lata to prawie połowa narzeka na jakieśą problemy związane najczęśćiej z kolanami. Jaka jest Wasza opinia?

Tak niestety bedzie - poki nie przestanie sie "sypac kopniecia" w powietrze - zamiast na chociazby worku :!:
  • 0

budo_gizmo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2337 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

I nic dziwnego - przeciez tysiace technik wykonuje sie w powietrze!!

Dziwne. Zawsze myślałem, że bawię się w taekwondo, a u mnie w sekcjach kopnięć w powietrze są naprawdę minimalne ilości w porównaniu do kopnięć w coś ;)

Gizmo
  • 0

budo_mav
  • Użytkownik
  • Pip
  • 36 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

u mnie taż razczej cieżko dopatrzeć się dużej liczby kopnieć w powietrze, zdecydowana wiekszość technik wykonywana jest w packi, bądź partnera:)
  • 0

budo_charly
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2742 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:BJJ

Napisano Ponad rok temu

U mnie połowa treningu kopnięć to kopnięcia w powietrze 8O
  • 0

budo_greed
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1188 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Charly , czas to zmienic 8)
u nas tez sporo sie kopie w powietrze , ale rodzi sie pomysl dostarczenia workow , wtedy to sie zmieni :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024 : 2025