Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ojciec, prać?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
34 odpowiedzi w tym temacie

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ojciec, prać?
Czasem, szczescie ze nie za czesto, zdarza sie spotkac na stazu goscia ktorego keikogi jest tak brudne i zapuszczone ze az szare. No i posiada swoisty odorek. Gosciu jest supersympatyczny, cwiczy doskonale, ale ludzie nie maja ochoty z nim cwiczyc a on tego nie zauwaza. uklonil sie wam i macie z nim cwiczyc : co robicie?

We wlasnym dojo to jest latwiej, zawsze mozna zwrocic mu uwage, bo zna sie go dobrze. Ale jak reagowac na nieznajomego?

Dla Dziadka aikido bylo forma MISOGI. Jak sie ma te pojecie do czystosci ciala i keikogi?
  • 0

budo_waldek__goszcz
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 157 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Ojciec, prać?
Misogi do czystosci keikogi ma sie nijak, tzn. ma sie tak samo, jak filozofia transcendentalna Kanta do sytuacji na Balkanach.

Ja swoje keikogi piore nie rzadziej niz 1/miesiac.
  • 0

budo_10kan
  • Użytkownik
  • Pip
  • 41 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Raz na tydzień, albo częściej. Prałbym po każdym treningu ale z suszeniem się nie wyrobię :)

Brr paskudnie się ćwiczy w brudnym albo śmierdzącym gi.
  • 0

budo_łabędź
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2100 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Szczepan a moze ty masz szczęście do gości co obok aikido ćwiczą "czystą"??? sztukę smrojutsu :?: Albo to niedozwolone wspomaganie aby techniki były skuteczniejsze :) :) Wszak czyż nie jest celem aikido zniechęcić przeciwnika do ataku jeszcze zanim podejmie taki zamiar :?:
Ja niestety nie z tej szkoły i raz na tydzień to absolutne minimum inaczej gi oblewa test nosa :( :blus:
  • 0

budo_gambit
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2089 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dla mnie brakuje jednej mozliwości. Poiore keikoge jak tylko zrobi się za bardzo brudna by nadawała się do włożenia w dojo, albo czuję że zaczyna śmierdzieć.
Oznacza to pranie przynajmniej kilka razy w miesiącu.
  • 0

budo_gambit
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2089 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Raz na tydzień, albo częściej. Prałbym po każdym treningu ale z suszeniem się nie wyrobię :)

Brr paskudnie się ćwiczy w brudnym albo śmierdzącym gi.

Własnie pranie to jeszcze nie problem, ale samo suszenia to koszmar jest, szczególnie jak plecionka trochę grubsza jest. Mnie po pierwszym praniu dodatkowo oberwał się wieszak i musiałem jeszcze zająci się remontem, takie to cholerstwo ciężkie było.
Swoją drogą zastanawiam się czy nie zmienić stroju na mniej formalny, a Gi trzymac na wyjątkowe okazje.
  • 0

budo__lm_
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 719 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

to Waldek: 1/miesiac??? a co cwiczysz 2-3 razy w miesiacu czy jak? nie no, odpada... pewno ten "szaraczek" o ktorym pisze Szczepan to... przestraszony :wink:

im wiecej ma sie keikog(ow ???) tym lepiej - wtedy przy intensywnych treningach mozna sobie prac 1/tydzien, inaczej bieda...
:blus:
  • 0

budo_uchideshi
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 881 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

We wlasnym dojo to jest latwiej, zawsze mozna zwrocic mu uwage, bo zna sie go dobrze. Ale jak reagowac na nieznajomego?

A gość w dojo to jakiś pan czy co??
Jak smierdzi to co.. Mam wachać?? Mówie mu zeby wyprał bo cap...

Swoje piorę 2 razy w miesiacu...

A jak jest z hakamami?? ile razy w roku??
  • 0

budo_waldek__goszcz
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 157 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

to Waldek: 1/miesiac??? a co cwiczysz 2-3 razy w miesiacu czy jak? nie no, odpada... pewno ten "szaraczek" o ktorym pisze Szczepan to... przestraszony :wink:

Ja nigdy nie bylem w Montrealu. Ale jak bede to wpadne na trening, zeby troche pooporowac :) . Ostatnio cwicze rzadko, niestety. Poza tym moje gi jakos sie szybko nie brudzi, moze po prostu u mnie w dojo maty czesciej czyszcza...
  • 0

budo_mr smail
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3937 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Aikido

Napisano Ponad rok temu

Mam 3 zestawy gi, wiec pranie nie czesciej niz co 2 tygodnie.
Ponadto jako prowadzacy troche mniej sie kulam niz kiedys...

hakam - ok raz do roku. to i tak za duzo.
  • 0

budo_kunichiro
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 130 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

To keikogi sie pierze???
A jak mi naszywki poodpadają? 8O :(

:) :) :) :) :)
  • 0

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Wiesz Labedz, czestotliwosc spotykania takich gosci zalezy wprost proporcjonalnie od czestotliwosci jezdzenia na staze :wink:

Jakos tak nie umiem powiedzec wprost jak Uchodeshi radzi, moze to moja wrodzona wstydliwosc czy delikatnosc ? :twisted: A moze to przez zmiane kultur, to co w jednej kulturze uchodzi za normalne(np zdejmowanie butow przed wejsciem do domu - japonia, kraje muzulmanskie), to jest mocno obrazajace dla innych (np.tubylcow w Mexyku...)

Nawet w dojo, jak jeden poczatkujacy zapytal co ile ma prac keikogi to jedyne co mi przyszlo na mysl to odpowiedz "Jak bedzie smierdziec za mocno to bedziesz musial wyrzucic do smieci" :lol:
  • 0

budo_snajper
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 388 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Najlepszym wyjsciem jest posiadanie minimum 2 zestawów gi.
Zawsze jest mi żal biednej pralki :wink: , jak zaczyna wirować załadowana dwoma zestawami to jest jej troche ciężko.

S.
  • 0

budo_łabędź
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2100 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Wiesz Labedz, czestotliwosc spotykania takich gosci zalezy wprost proporcjonalnie od czestotliwosci jezdzenia na staze :wink:

To jakiś przytyk :?: :? A może to jednak zależy gdzie jeździsz. Mam wrażenie - choć gdzie mnie się równać doświadczeniem do kanadyjskich ekskursji :lol: - że w Polsce wbrew obiegowym opiniom na stażach nie jest z tym aż tak żle Może wciąz wielu ludzi traktuje to jako duże wydarzenie na którym nie wypada pokazać się w cuchnącym szarym gi ? Ja takich mistrzów odor ryu spotkałem jedynie na stażach zagranicznych (sic!) Do dziś nie zapomne takiego gościa - zółtek - który jak wyjął niezłożoną hakamkę (nota bene szarą :) )z torby to jak psu z gardła wyciągnięta - dosłownie. W życiu czegoś podobnego nie spotkałem.
  • 0

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie, zaden przytyk, mialo byc w tonie zartobliwym :?

:oops: musze zaczac skladac swoja hakame fachowo :oops: bo ostatnio tez z lenistwa zwijam jak popadlo :(
  • 0

budo_mariuszm
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 195 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ja po każdym traningu ale faktycznie są goście co czuć że piorą raz w miesiącu kiepsko się z takim ćwiczy :blus:
  • 0

budo_snajper
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 388 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie, zaden przytyk, mialo byc w tonie zartobliwym :?

:oops: musze zaczac skladac swoja hakame fachowo :oops: bo ostatnio tez z lenistwa zwijam jak popadlo :(

Szczepan,
to Ci Wszyscy Wielcy Shihani, na staże których tak często jeździsz, ukazując to jako jedyną prawdziwą drogę rozwoju :wink: dużo Cię nie nauczyli.
Przyznaj sie teraz w takim razie, tu na forum do czego uzywasz bokkena po zakończeniu treningu? :) :) :wink:

S.
  • 0

budo_łabędź
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2100 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Przyznaj sie teraz w takim razie, tu na forum do czego uzywasz bokkena po zakończeniu treningu? :) :) :wink:

S.

Jak to do czego?? Do oganiania się od niedźwiedzi, ale te łotry oporuja :) :) :)
  • 0

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Snajper, powiedzmy sobie szczerze - hakama to nie swieta relikwia :) tylko takie szersze spodnie...

Labedz, rotfl, powiedzialem zes poeta !
  • 0

budo_mr smail
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3937 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Aikido

Napisano Ponad rok temu

Hakama to nie swieta relikwia :) tylko takie szersze spodnie...

I za to Cie szanuje kolego drogi! (howgh, czy pshaw :) )
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024