Gerber
Napisano Ponad rok temu
Wydaje mi się ciekawą kombinacją noża użytkowego z taktycznym. Materiały stal 154 CM + micarta według kolegów wypowiadających się na forum to formuła 1
Chciałbym poznać opinię na temat tego noża, ewentualnie co myślicie na temat produktów tej firmy.
Napisano Ponad rok temu
To coś takiego do wsadzenia pod żebra...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Za 500 zl to zakup godny uwagi - pytanie tylko jakiej jakosci jest ta 154 CM.............
Napisano Ponad rok temu
Za 500 zl to zakup godny uwagi - pytanie tylko jakiej jakosci jest ta 154 CM.............
tzn ze 154CM moga sie od siebie roznic?? Czy to zalezy od procesow obrobki cieplnej?
jesli tak to czym sie kierowac przy wyborze noza z tej stali i po czym poznac ktora jest dobra a ktora nie jesli wiemy tylko ze to jest 154CM a reszty parametrow nie znamy?
ew. od jakiego producenta stal ta ma najlepsze wlasnosci?
Kamil
Napisano Ponad rok temu
tzn ze 154CM moga sie od siebie roznic?? Czy to zalezy od procesow obrobki cieplnej?
jesli tak to czym sie kierowac przy wyborze noza z tej stali i po czym poznac ktora jest dobra a ktora nie jesli wiemy tylko ze to jest 154CM a reszty parametrow nie znamy?
No tak jest. Duzo czynnikow wchodzi w gre (m.in cena, producent, rodzaj zastosowanej obrobki cieplnej)...PiterM mowil mi kiedys o tajwanskich 154CM :-) i jak sie zorientowalem to swieta prawda - nierzadko zdarza sie przewaga stali 440C (np Microtech m-UDT) nad ATS-34 czegos chinskiego (nawet pokusilbym sie o stwierdzenie ze tamta 440C jest lepsza od stali tego Gerbera Yari).
Po czym mozemy poznac? Na pewno nie po zapachu;-). Tu decyduje znajomosc tej tematyki, doswiadczenie (duza ilosc uzywanych nozy zwieksza mozliwosci porownawcze), wiedza o stalach....nie ma zadnego magicznego wzoru wg ktorego rozpoznamy co jest OK a co FE, jednak wydaje mi sie ze cena gra tutaj glowna role(nie mowie o zabawkach typu "artistic" za 10xxxxxx USD).
Jesli chodzi o moje zdanie w kwestii wyboru takego noza to zamiast wydawac takie 500 zl na niesprawdzone "cos" to wole dolozyc te 150 zl i miec wypasowy Nimravus z M2....I nie mam watpliwosci ze jakosc wykonania stoi u Benchmade o klase wyzej.
Napisano Ponad rok temu
spuud
pozdrawia
Napisano Ponad rok temu
Ale odstaje od jakosci Benchmade, o Microtechu to lepiej nie wspominac bo to 2 klasy roznicy...
Prawda jest taka, ze noz za 50 USD nie przewyzszy tego za 350 USD (o podobnym profilu), pomijam sprawy marketingowe i dodatkowa kase za "marke".
Napisano Ponad rok temu
Już gdizieś wspominałem że Mikov na pvkknive stoi od 90$ w górę, ja mam go za 70 zł czy to zmienia wartość użytkową tego noże.... Nie i za 90 $ i za 70 zł to moim zdaniem bzdet
Napisano Ponad rok temu
Czyli - jak kto lubi.
Podoba ci sie Yari? To kupuj! Mysle ze nie bedziesz zawiedziony, ja wole jednak poczekac dluzej i odkladac na cos lepszego.
Ceny zalecane przez producenta sa zazwyczaj troszke przesadzone - nozyk zwykle da sie zalatwic troche taniej.
I mialem na mysli cene REALNA bo ja tez umiem zazadac za WZ98 300 USD
pozdrawiam (cos mnie dzisiaj nawiedzilo na tym forum)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Czym ostrzyc?
- Ponad rok temu
-
Co to jest za noz ?
- Ponad rok temu
-
Naostrzył ktoś finkę harcerską ?
- Ponad rok temu