Na dole czy u gory ?
Napisano Ponad rok temu
Pod haslem walka z gory rozumiec nalezy kazda pozycje w ktorej jestesmy wyzej niz nasz przeciwnik jak 69 , garda , dosiad , boczna.
Walka z plecow jest chyba jasna i zaklada iz walczymy / bronimy sie / atakujemy lezac caly czas na plecach i sprawnie operujac wszelkimi typami gardy i to z nich zakladamy techniki konczace.
Tak wiec wolicie byc u gory i z tej pozycji probowac skonczy walke czy tez wolicie walczyc z plecow ? Jak to jest z Wami Panowie i Panie ?
Napisano Ponad rok temu
Tak wiec wolicie byc u gory i z tej pozycji probowac skonczy walke czy tez wolicie walczyc z plecow ? Jak to jest z Wami Panowie i Panie ?
Mnie powiedziano kiedyś na treningu BJJ: garda to przede wszystkim pozycja obronna. Lepiej starać się o pozycję dominującą, ale jeśli nie uda się, pozostaje garda. Myślę że to bardzo logiczne podejście.
Z moich znajomych nikt nie rozkłada od razu nóg, żeby gościa złapać w gardę, tylko sami przechodzą do konkretów
Silvio
Napisano Ponad rok temu
Swego czasu lubilem mocno pracowac i walczyc z gardy. Obecnie jednak wole unikac lezenia na plecach i staram sie byc "on top".
Jako ze mam raczej krotkie nogi to nie do wszystkich rodzajow gardy sie nadaje jak i techniki konczace nogami tez pozostawiaja ciut do zyczenia.
Jeszcze skomentuje jedna rzecz a mianowicie zamknieta garde.
Sama w sobie garda ta, szczegolnie bliska, na pierwszy rzut oka duzo nam daje. Mamy przeciwnika blisko, kontrolujemy jego biodra i rece. Regulujemy ilosc przestrzeni jaka przeciwnik ma.
To sa wazne atrybuty tej gardy. Jednakze sami sie blokujemy w tym momencie. Aby wykonac jakakolwiek technike konczaca czy tez przetoczenie musimy rozpiac nasza garde.
Otworzenie naszej gardy to oczywiscie zielone swiatlo dla przeciwnika do tego aby moc ja przerwac. Cala rzecz wiec polega nie na uskutecznianiu gardy zamknietej ktora jest typowo defensywna pozycja a skupieniu sie na walce z gardy otwartej. Co prawda nasze bezpieczenstwo ulega pozornie zagrozeniu ale w zamian dostajemy znacznie wieksze pole do manewru. Realne szanse na przetoczzenie, szkonczenie przeciwnika, w koncu mozliwosc kontroli przeciwnika z gardy otwartej co jest bardzo cenna umiejetnoscia ktora warto cwiczyc.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tako rzecze Distephano.
Napisano Ponad rok temu
Oczywiscie nie kwestionuje tutaj skutecznosci gardy i tego ze przetoczenia TRZEBA po prostu znac, natomiast lepiej dominowac...
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Uchwyt
- Ponad rok temu
-
purpurowy samurai
- Ponad rok temu
-