clip styl wewnetrzny, fajny
Napisano Ponad rok temu
prezentujacy ten clip Yangfukui twierdzi ze to "forma" yiquanu co jest dziwne bo jak nas Dacheng anuczyl yiquan nie ma form.
jego "forma" wyglada fragmentem jak taiji fragmentem jak bagua, warta zobaczenia, najlepiej jak sie Dacheng wypowie czy jego zdaniem to podchodzi pod yiquan
Napisano Ponad rok temu
No tak, dużo w tym taiji i bagua. Bo i Yang Fukui nie jest specjalistą od yiquanu, a "właścicielem sklepu z mydłem i powidłem". Jianwu wyraża poznane zasady i doświadczenie. Skoro jego doświadczenie to m.in. bagua i taiji, to wyraża w nim bagua i taiji, a nie to co wynika z normalnej praktyki yiquanu. Poza tym, ktoś coś wspomniał na emptyflower, że Yang uczył się yiquanu od Zhao Daoxina. No cóż, jeśli uczył się u Zhao, to nie yiquanu jako takiego, a xinhuizhang - systemu stworzonego przez Zhao w oparciu o bagua i nauki Wang Xiangzhai'a.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
na mnie ten klip robi duże wrażenie - szkoda że nie ma więcej :-(
ale dzięki i za to
Napisano Ponad rok temu
Rzeczywiscie - bagua i taiji widac :wink:
Yiquan jakby mniej
Ale fajne tak czy inaczej.
K.
Napisano Ponad rok temu
Jakoś nie załapałem, gdzie on właściwie twierdzi, że to forma? Jeśli faktycznie tak twierdzi, to by była mocna ściema. Ale nie znalazlem na jego sajcie podpisu, że to forma. Więc jeśli byś nie powiedział, że to on twierdzi, że to forma, to ja raczej po obejrzeniu klipu bym uznał, że to jego jianwu.
koles ktory widzial ten pokaz na zywo twierdzi ze tak to niby bylo przedstawiane
No tak, dużo w tym taiji i bagua. Bo i Yang Fukui nie jest specjalistą od yiquanu, a "właścicielem sklepu z mydłem i powidłem". Jianwu wyraża poznane zasady i doświadczenie. Skoro jego doświadczenie to m.in. bagua i taiji, to wyraża w nim bagua i taiji, a nie to co wynika z normalnej praktyki yiquanu. Poza tym, ktoś coś wspomniał na emptyflower, że Yang uczył się yiquanu od Zhao Daoxina. No cóż, jeśli uczył się u Zhao, to nie yiquanu jako takiego, a xinhuizhang - systemu stworzonego przez Zhao w oparciu o bagua i nauki Wang Xiangzhai'a.
mnie to w ogle ten Yang fukui wyglada na sportowca tzn specjaliste od sportowego wushu co teraz w USA robi z siebie tradycjonaliste
xinhuizhang hmmm, dziekawe Dacheng czy znasz kolesiw pekinie co to cwicza, mozesz jakiegos polecic chcialbym to zobaczyc
aha Wesolego Nowego Roku chlopaki i dziewczeta (czytaja to w ogole jakies?), ja dzisiaj lece do Singapur i dalej potem do Malezji gdzie spedze Sylwestra wiec czeka mnie ponad tydzien bez naszego forum, jak ja to wytrzymam
Napisano Ponad rok temu
koles ktory widzial ten pokaz na zywo twierdzi ze tak to niby bylo przedstawiane
A jak ja kiedyś na pewnym turnieju robiłem pokaz yiquanu, to zapowiedź brzmiała Weng Chun :-)
Ale rzeczywiście ktoś pisał, że widział jak Yang naucza yiquanu przy pomocy form przestraszony Jeśli to prawda, to nie ma o czym mówić.
mnie to w ogle ten Yang fukui wyglada na sportowca tzn specjaliste od sportowego wushu co teraz w USA robi z siebie tradycjonaliste
Niewątpliwie.
xinhuizhang hmmm, dziekawe Dacheng czy znasz kolesiw pekinie co to cwicza, mozesz jakiegos polecic chcialbym to zobaczyc
W Pekinie nikt. Zhao Daoxin mieszkał w Tianjinie i nie miał zbyt wielu uczniów w dodatku. Prezentował "twarde" podejście, takie z maksymalnie ostrymi sparingami już na początku nauki, okładaniem ciała drągami itp.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
NAJLEPSZE ŻYCZENIA ŚWIĄTECZNO NOWOROCZNE!!!
- Ponad rok temu
-
Da Cheng Quan clips
- Ponad rok temu
-
pieniadze w kung fu
- Ponad rok temu
-
Hrabia Saint-German uczy tai chi w Warszawie :-)
- Ponad rok temu
-
Prośba
- Ponad rok temu
-
VINGCHUNOWCY (wt,vt,wc)
- Ponad rok temu
-
tuishou (pchajace dlonie) przemyslenia
- Ponad rok temu
-
Cheng Man Ching (Zheng Man Qing) taiji video clips