Skocz do zawartości

Zdjęcie

O'Sensei tylko dla Twórcy??

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

budo_uchideshi
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 881 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

O'Sensei tylko dla Twórcy??
Wielu aikidoków, szczególnie wyznania Ueshiba :wink: myślą, że nazwa "O'Sensei" dotyczy się tylko Ueshiba Morihei Sensei. Ale, technicznie rzecz biorąc to nie tak się rzeczy mają. O'Sensei to określenie implikujące wielki szacunek, które może być użyte także w stosunku do innych wielkich nauczycieli. O'Sensei w odniesieniu do wielkiego mistrza, założyciela Aikido - Ueshiba Morihei brzmi poprawnie Ueshiba O'Sensei. Dla porównania odnosząc sie do innych mistrzów np. Kato Takashi (21-go mistrza Tatsumi-ryu) brzmiałoby Kato O'Sensei a do mistrza Sakagami (nieżyjący już mistrz Itosu-ryu) Sakagami O'Sensei.

Czy wg Was szanowne Gremium powinno tak być??

Wg mnie osoby które są powszechnie uznawane za "wielkie" mogłyby byc nazywane O'Sensei ....
  • 0

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: O'Sensei tylko dla Twórcy??
taaaaa...w Stanach jest nawet jeden amerykanin ktory nie tylko kaze do siebie mowic O sensei ale nawet tak sie podpisuje w listach do swoich wyznawcow.

Jedna uwaga Uchideshi, nie pisze sie O'sensei tylko O sensei, bo pierwsza wersja jest dla irlandczykow :wink: a jak powszechnie wiadomo Dziadek nie posiadal domieszki krwi irlandzkiej 8)
  • 0

budo_uchideshi
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 881 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jedna uwaga Uchideshi, nie pisze sie O'sensei tylko O sensei, bo pierwsza wersja jest dla irlandczykow :wink: a jak powszechnie wiadomo Dziadek nie posiadal domieszki krwi irlandzkiej 8)

Jak to nie??? 8O
w 1/256 części Dziadek jest Irish... hehe
  • 0

budo_mr smail
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3937 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Aikido

Napisano Ponad rok temu

Spotkalem sie juz z forma O sensei w aikido nie tylko do Ueshiby.
o czyli Wielki :) to okreslenie glownego mistrza-tworcy dango stylu.
W aikido mamy tyle wersji tego samego, ze praktycznie kazdego mistrza pokroju Tamura, Nishio, Tohei mozna by nazwac O...
Co oni na to, to inna sprawa.
  • 0

budo_snajper
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 388 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Mr Smail,
a oni na to zmarszczą się :) i to bardzo. Uwierz mi......

S.
  • 0

budo_wingman
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 673 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie tylko się zmarszczą ale i ofukają. :)
  • 0

budo_mr smail
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3937 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

skromni sa, mili, dobrzy i takie tam - wszystko dzieki aikido oczywiscie ;-)
  • 0

budo_beerman100
  • Użytkownik
  • Pip
  • 30 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Według mnie tylko do Ueshiby Morihei (i do nikogo innego) można mówić O'Sensei ze względu na szacunek do niego :!:
  • 0

budo_uchideshi
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 881 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Według mnie tylko do Ueshiby Morihei (i do nikogo innego) można mówić O'Sensei ze względu na szacunek do niego :!:

Dla mnie wymiar O-Sensei (szacuneczek Szczepan.. :) ) należy się osobie - Wielkiego mistrza, a mówi sie tak np o Morihiro Saito...

Czy mozna powiedzieć, że w tym przypadku uczeń przerósł mistrza???
Jeśli tak to dlaczego nie mówić do niego O'Sensei???
  • 0

budo_paweł b.
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 77 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Uważam, że tytuł O-sensei należy się jedynie Morihei Ueshiba. Ten człowiek stoczył za młodu wiele walk może i na śmierć i życie - tak wynika z książki Trzej mistrzowie Budo Stevensona. Fenomen mistrza polegał na tym, że w realnej walce stać go było na obezwładnienie przeciwnika nie robiąc mu krzywdy. On pokonał wszystkie możliwe bariery strachu - pozwalał na atakowanie siebie mieczem, nożem i inną bronią rozbrajając przeciwników z uśmiechem na ustach. Nic dziwnego, że jego uczniowie widząc taką świetną technikę, pewność i brak strachu osiągali takie poziomy umiejętności. O-sensei to tytuł dla twórcy aikido jest wyrazem szacunku dla człowieka, który miał siłę zabić człowieka lub poranić, ale tego nie robił jedynie obezwładniał. Nikt nie jest wstanie powtórzyć jego wyczynów. Dla mnie O-sensei jest wzorem prawdziwego wojownika budo.
  • 0

budo_mr smail
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3937 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jak to nikt!!!
  • 0

budo_pmasz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2101 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

a czy można powiedzieć: O Szczepan! albo O Smail'u na widok rzeczonych pod kioskiem z piwem? czy to godzi w coś tam?
  • 0

budo_paweł b.
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 77 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Obejrzałem kasetę The Path Beyond Thought. Moim zdaniem Steven Segal ma ego większe niż pałac kultury, ale czy komuś przeszkadzają takie drobiazgi? Każdy ma coś za uszami. Nie ma ludzi idealnych. Na kasecie zaprezentowane są archiwalne materiały z pokazów i treningów Seagala. To co się rzuca w oczy to uke mistrza dużo mniejsi od niego ale z drugiej strony nie da się tak szybko rzucać większych od siebie. Zaznaczam, że uke atakowali zawzięcie, cały czas nacierając próbując dorwać mistrza i unieruchomić.
Uważam, że Steven Seagal był jednym z wybitniejszych aikidoków, dlatego, że wytrzymał 3 minuty tego typu randori i nie dał się złapać. Ma fenomenalną przestrzenną orientacje i reakcje na atak. (na kasecie jest fragment pokazu, w którym już zbliżający się do piędziesiątki
robi randori bardziej na relaksie, ale uke nie atakują już tak zawzięcie. Jednak jego randori urzekło mnie i to jest to co chciałem zawsze zobaczyć w aikido szkoda jedynie, że jego aikido jest ubogie w techniki)
Praktykowałem troche aikido, ale mnie łapano po 2-4 sekundach a zawansowani koledzy wytrzymywali koło 15 sekund. Ćwiczyłem w bardzo dobrym dojo ATW w Gdańsku. 3 minuty (specjalne wyróżnienie wydawnictwa Black Belt )Seagala to super wyczyn.
Ale to nic w porównaniu z O-sensei, który rzucał 2 razy większymi od siebie.
Druga rzecz na, którą zwróciłem uwagę to Tanto randori Seagala.
Był atakowany nożem. Uke robił zwody, czaił się z atakiem po czym zdecydowanie atakował. Seagal obezwładniał uke przy czym jego obrona to w połowie improwizacja. Zachwyca szybkość ataku i obrony.
Vasilieva System 10 razy wolniejszy.
Ale to pryszcz w porównaniem z twórcą aikido, który rozbrajał uke uzbrojonego w katany.
Podsumuwując uważam, że w kazdym z wielkich mistrzów aikido jest iskra geniuszu O-sensei, gdyby je złożyć w całość mielibyśmy obraz O-sensei.
  • 0

budo_uchideshi
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 881 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jak to nikt!!!

Czepiasz się... :)

Jemu chodziło o to ze Aikido juz zostało wynalezione, i ponownie tego nie mozna uczynic... a Ty zaraz że nie mozesz mieć umiejętnosci jak dziadek... :wink: :)

Spokojnie za kilkanaście lat będziesz przechodzil przez sciany... rotfl :wink:
  • 0

budo_mr smail
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3937 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jak to za kilkanascie, zrobilem to juz pare lat temu...

Co do wynajdowania czegos tam...
Philips wynalazl kasete magnetofonowa, potem plyte CD...

wystarczy, czy mam podawac kolejne przyklady?

Jescze jeden - Edison wymyslil zarowke, a potem Philips ( :) ) wymyslil energooszczedna :) styknie

Co do filmu Stefka - ma ktos na divix'ie?
  • 0

budo_ankata
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 750 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Uważam, że tytuł O-sensei należy się jedynie Morihei Ueshiba. Ten człowiek stoczył za młodu wiele walk może i na śmierć i życie - tak wynika z książki Trzej mistrzowie Budo Stevensona. Fenomen mistrza polegał na tym, że w realnej walce stać go było na obezwładnienie przeciwnika nie robiąc mu krzywdy. On pokonał wszystkie możliwe bariery strachu - pozwalał na atakowanie siebie mieczem, nożem i inną bronią rozbrajając przeciwników z uśmiechem na ustach. Nic dziwnego, że jego uczniowie widząc taką świetną technikę, pewność i brak strachu osiągali takie poziomy umiejętności. O-sensei to tytuł dla twórcy aikido jest wyrazem szacunku dla człowieka, który miał siłę zabić człowieka lub poranić, ale tego nie robił jedynie obezwładniał. Nikt nie jest wstanie powtórzyć jego wyczynów. Dla mnie O-sensei jest wzorem prawdziwego wojownika budo.

Dziwne ,wlasnie jestem po w/w lekturze,ale czy czytalismy ta sama ksiazke?Nie twierdze, ze nie wynika z niej jakoby Ueshiba nie byl fenomenem.Na pewno to fascynujaca postac,ale autor raczej sugeruje,ze nasz ulubiony Dziadek w czasie wojen nie bral bezposredniego udzialu w walkach,jest mowa o samoobronie w walce ze zbirami lub dzikimi zwierzetami, Stevens nic nie pisze o walkach na smierc i zycie.No coz moze sie myle,na pewno byl ciekawym czlowiekiem,z bardzo bogatym zyciem wewnetrznym.
Czlowieka,ktory wiekszosc swojego zycia walczyl z egocentryzmem,nazywanie Jedynym- jest dla niego obraza.
  • 0

budo_uchideshi
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 881 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Co do filmu Stefka - ma ktos na divix'ie?

Zapytam Lucasa, bo ten gostek Paweł B jest chiba od niego... :wink:
jak tak to Lucas napewno ma..
Kuchna sam jestem ciekaw..
  • 0

budo_paweł b.
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 77 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

W ATW na razie nie mam okazji ćwiczyć. Obecnie jestem bezrobotnym i dorabiam sobie roznosząc ulotki. Kasety nie chce reklamować ale ja nie żałuje, że ją kupiłem. Do ATW jeszcze wrócę, są tam dobrzy instruktorzy. Ze wszystkich form treningów w ATW wybrałem aikido bo to bardzo dobra gimnastyka dla ciała i umysłu a osobowość twórcy aikido bardzo mi się podoba. Dla praktyków systemów walki (gdzie na treningach ćwiczy się wolną walkę) aikido może być dobrym treningiem uzupełniającym, który poszerza horyzonty. W walce taki fajter może raz na kilkanaście zastosowanych swoich technik walk (które są prostrze od technik aiki) zastosować technikę aiki i obezwładnić lub obalić przeciwnika wykorzystując jego ruch. Ten przykład walki to nie czyste aikido. Dla tego właśnie tytuł O-sensei przypada tylko twórcy aikido bo potrafił on w każdej walce robić same techniki aiki. W jego wykonaniu walka nie jest walką lecz czystą samoobroną. Atak i natychmiastowe obezwładnienie.
Aikido to sztuka samoobrony, w której ona nie jest najważniejsza. W pierwszej kolejności aikido rozwija osobowość praktyka i jest prawdziwym studium ruchu.
  • 0

budo_mr smail
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3937 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

"Niech nam tu gazetow nie czyta..."
  • 0

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jesli mowimy o tym samym gosciu to on nazywa sie poprawnie John Stevens.

Oczywiscie historyk z niego zaden, i jego "rewelacje" nalezy traktowac z przymruzeniem oka. Zreszta tlumaczy z japonskiego raczej poetycko, co zaklada duza doze wlasnej interpretacji :wink:
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024