naciągnięcie sciegna:(
Napisano Ponad rok temu
wrocilem na treningi po paroletniej przerwie i ponownie zaczynam calkowicie od zera...
i juz na wstepie pojawil sie problem, ktory trwa i trwa...
mam juz to dosc dlugo ...bo od pierwszego mojego treningu TKD w tym roku , czyli od poczatku pazdziernika.
Kiedys mialem bardzo dobra elastycznosc, ale przerwa niestety zrobila swoje ...no i po pierwszym treningu TKD mam prawdopodobnie naderwane/naciagniete sciegno na wysokosci prawego uda.
W momencie jak sie schylam do podlogi stojac ze zloczonymi stopami, czuje okropne klucie, natomiast przy wymachu prosta noga w przod czuje tak jakby "cos" trzymalo mi noge i nie moge zrobic wyzej wymachu. (tzn. dam rade, ale wtedy to mam wlasnie takie uczucie jakbym sie z kims silowal, kto trzyma mnie za noge).
Myslalem,ze to zwykle nadwyrezenie sciegna i ze po czestych treningach przejdzie,ale juz troszke minelo, a tu niestety nic sie nie zmienia.
Mam pytanie do osob ktore maja wiedze na ten temat, lub podobne doswiadczenia:
Czy cwiczyc na ta noge (rozciagac?), czy zaprzestac treningu , moze sa jakies specjalistyczne cwiczenia na takie dolegliwosci ?
ps. boje sie ze jak nie bede dalej cwiczyl (profilaktycznie) to pozniej bede mial na nowo slabą elastycznosc i znow po ponownym silnym naciagnieciu sytuacja sie powtorzy...
Napisano Ponad rok temu
Zapewne nie chodzi Ci o blyskotliwa rade w typie idz do lekarza ale to jest ta wlasciwa rada Zadaj to pytanie lekarzowi sportowemu, obejrzy, opuka i postwi Ci diagnoze.
Teraz, rada jak ostroznie wrocic do dawnej sprawnosci i nie zrobic sobie krzywdy, chyba bedzie spoznionaKiedys mialem bardzo dobra elastycznosc, ale przerwa niestety zrobila swoje ...no i po pierwszym treningu TKD mam prawdopodobnie naderwane/naciagniete sciegno na wysokosci prawego uda.
Pewnie dlatego, ze lekarstwem na nadwerezenia nie sa czeste treningi tylko ich ograniczenie ) W ostatecznosci eliminacja tych cwiczen, ktore beda poglebiac kontuzje...Myslalem,ze to zwykle nadwyrezenie sciegna i ze po czestych treningach przejdzie,ale juz troszke minelo, a tu niestety nic sie nie zmienia.
A jako srodki wspomagajace rekowalescencje uzywa sie np. masazu, masci, okladow...
pozdro
E2rd
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
oczywiscie tak jak wszyscy pisza najmadrzejsza rzecza jaka mozesz zrobic to wybranie sie do lekarza , on ci powie co i jak.
moge ci powiedziec jak bylo ze mna, bylem tak ambitny , ze tez mnie to spotkalo - lekarz kazal mi zakupic taki sciagacz na udo (on trzyma cieplo, znajdziesz go w kazdej wiekszej aptece , albo poszukaj po necie) , oczywiscie trzeba ograniczyc treningi , kazal mi z umiarem rosciagac sie , by moj naciag , ktory i tak jest nie wielki , nie zmniejszyl sie jeszcze bardziej , trzeba sie rosciagac w tym sciagaczu , on trzyma cieplo i wtedy jest latwiej , bo tak nie napier****
pozdrawiam , kuruj sie
Napisano Ponad rok temu
No ale ja jestem starszy gosciu i z wiekiem to goi sie wolniej.. :wink:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Tarcze mocować do..
- Ponad rok temu
-
Wyrostek Robaczkowaty
- Ponad rok temu
-
Blanik:o)
- Ponad rok temu
-
trening silowy a walki ? jak to polaczyc ?
- Ponad rok temu
-
rowerem po miescie
- Ponad rok temu
-
Do BJJ i tajskiego jaki trening silowy najlepiej zastosowac?
- Ponad rok temu
-
Dania - Polska
- Ponad rok temu
-
Siła a prędkość
- Ponad rok temu
-
Amortyzacja piłkarzy Legii
- Ponad rok temu
-
Wisła Kraków-AC Parma 4:1