Bilans walk Ricksona Gracie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Witam.Smiesza mnie te teksty ze Rickson niemialby szans w tych czasach, a co tak wiele sie zmienilo..?moze u nas w Polsce tak ale na swiecie...? bylo wiele fighterow ktorzy radzili sobie tak samo dobrze w MMA jak czolowka teraz
Partz zaraza, a ja jak widzę pierwsze UFC a obecne turnieje to widzę wielkie różnice.
Przykład? Wtedy walczyli przedstawiciele konkretnych styli, teraz walczę przekrojowcy - jak dle mnie to kolosalna różnica.
Byc moze ktos wkoncu znalazlby sie kto by go pokonal ale to nie ujmuje temu ze wygral tyle walk z niezadko najlepszymi fighterami na swiecie i zaden go nie pokonal bo napewno bysmy wszyscy o tym wiedzieli
Kogo z tej listy zaliczasz do najlepszych fighterów na świecie?
Jeżeli mnie pamięć niemyli, to Helio Gracie zapytany w jakimś wywiadzie o 400 zwycięskich walk Ricksona odpowiedział mniej więcej tak: "Jakbym tak jak on liczył wszystkie walki z uczniami na sparingach, to miałbym ponad 500"

Żeby nie było, bardzo lubię Ricksona, ale rozróżniam "legendę" od człowieka.
Walk ujętych w rankingach stoczył 9. Pozostałe 401 nie są udokumentowane, więc mało wiarygodne, nie wiadomo kim był przeciwnik i na jkich zasadach przebiegała walka (Jak na treningu poddacie kogoś to dopisujecie to do bilansu? Jak dacie komuś w knajpie w mordę to też to liczycie? Bo raczej ci kolesie wymienieni na spisie z małymi wyjątkami nie są zawodnikami startującymi na turniejach)
No i co najmniej jedną walkę przegrał. Na turnieju sambo.
Napisano Ponad rok temu
to ile razy wygral i czy przegral sie dla mnie nie liczy bo bez watpienia i tak jest mistrzem(przynajmniej jesli chodzi o bjj)
z pierwszego zrodla wiem ze kiedys wpadl na trening gracie barra i odklepal po kolei wszystkie czarne pasy ,bez zadnej przerwy.
Napisano Ponad rok temu
samemu majac juz ktory czarny pas?z pierwszego zrodla wiem ze kiedys wpadl na trening gracie barra i odklepal po kolei wszystkie czarne pasy ,bez zadnej przerwy.
nie przecze, facet jest fenomenem i legenda. ale socjologicznie dowiedziono, ze gdyby przegal choc 1 walke to ludzie bardziej by go lubili. bo nikt nie lubi idealow :wink:
Napisano Ponad rok temu
Nawet sherdog liczy mu więcej - więc te 9 to chyba w twoim rankinguWalk ujętych w rankingach stoczył 9

a zdjęcia z choćby z pierwszej walki z Zulu to co ? a film z walki z Duarte to co?Pozostałe 401 nie są udokumentowane
hmmm a walka na same chwyty czyli raczej na korzyść znacznie w dodatku cięższego dwukrotnego mistrza olimpijskiego w zapasach w stylu wolnym Marka Shultza to co?Kogo z tej listy zaliczasz do najlepszych fighterów na świecie?
nieudokumentowany wymysł wrogów rodziny Gracie i BJJ, co w świetle tej twojej wypowiedzi:No i co najmniej jedną walkę przegrał. Na turnieju sambo.
jest co najmniej dziwne i niezrozumiałe.Żeby nie było, bardzo lubię Ricksona
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
insegrim napisał:
Walk ujętych w rankingach stoczył 9
Nawet sherdog liczy mu więcej - więc te 9 to chyba w twoim rankingu
Mea culpa, 10.
a zdjęcia z choćby z pierwszej walki z Zulu to co ? a film z walki z Duarte to co?
a pozatym sherdog liczy mu te z których są filmy a filmy robiono przede wszystkim z dużych imprez których za młodości Ricksona w Brazyli tak wiele nie było.
Widzę tu małą sprzeczność w twoich wypowiedzich :wink: BTW rekord Zulu powala :wink:
Cytat:
No i co najmniej jedną walkę przegrał. Na turnieju sambo.
nieudokumentowany wymysł wrogów rodziny Gracie i BJJ
Nie popadaj w fanatyczną nutę mój drogi :wink:
A jak sie ustosunkujesz do tego co w wywiadzie powiedział Helio?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pierwsze słysze o takim wywiadzie, a co do tego kim byli przeciwnicy Ricksona to miejmy na uwadze że wówczas gdy miał on pomiędzy 20-30 rokiem życia to raczej nie było Pride czy UFC i nie można było wykreować takich mistrzów vale tudo/mma jak Fedor, Tito, Mino czy kilku innych więc nie miejmy o to pretensji do Ricksona.A jak sie ustosunkujesz do tego co w wywiadzie powiedział Helio?
Walczył z tymi którzy akurat byli i chcieli walczyć
Napisano Ponad rok temu
przegrana walka Ricksona w turnieju sambo to nie jest zaden wymysl, ani wielki spisek, ufo tez nie ladowalo. Sam Rickson w jakims wywiadzie przyznal sie, ze takie zdazenie mialo miejsce. Tlumaczyl sie jednak, ze kazdy turniej sambo mial inne reguly, ktore w tym przypadku nie zostaly mu wytlumaczone.
Dla mnie jest on swietnym zawodnikiem, z tym ze czasy w ktorych toczyl najwiecej walk "nieco" roznily sie od tego co dzisiaj mozemy zobaczyc i rzeczywiscie mialby znacznie trudniejsze zadanie w dzisiejszych czasach wygrac 400 walk (chyba wrecz niemozliwe).
Ale czy to umiejsza jego dokonania? moze nie zawsze jego przeciwnicy jak i same walki wzbudzaja "zaufanie", ale jakie czasy takie walki

Porownania do Royca tez sa chybione. W Bjj Royce jest obiektywnie znacznie slabszy od Ricksona, a przeciez wlasnie przez bjj glownie owe turnieje wygrywal, czyli mozna pokusic sie o hipoteze, ze Rickson rowniez te, a nawet wiecej walk by wygral.
coz, nieco nieskladny post, ale to ze wzgledu na baaaardzo wczesna pore i niewyspanie

Pozdrawiam, Bal.
Napisano Ponad rok temu

Napisano Ponad rok temu
"I don't quite recall how many fights I had I would say 15 more or less"
"If you count fights like everybody else does including Rickson who says he has 400 fights, if you count like that I have a million because for the last 60 years I have been teaching jiujitsu with 20 -30 students a day; if you multiply that it would be more than a million"
"Rickson for example fought twice in Brazil and the rest of his fightts were in Japan. I don't know if there were 3,4 or 5; the rest that everybody likes to count that adds to 400, 500 are tournament matches, amateur fights, little kids play and I don't count these as fights."
Tłumaczenie:
Raczej nie licze ile miałem walk.Mogę powiedzieć że jakoś 15 mniej więcej
Jesli zliczasz walki jak robia to inni wliczając w to Ricksona który twierdzi że ma 400 walk na koncie, jesli liczyć właśnie tak to ja mam ich milion,ponieważ przez ostatnie 60 lat uczyłem bjj z 20-30 studentami na dzień.Jesli więc to sobie pomnożysz wyjdzie ponad milion.
Rickson na przykład walczył dwukrotnie w Brazyli i reszta jego walk była w Japonii.Nie wiem czy było ich tam 3,4 czy 5.Cała ta reszta , którą wszycy zliczają i daje im to 400 czy 500 to walki turniejowe,walki amatorskie,takie zabawy z dzieciakami a ja takich walk nie wliczam.
Wrzucił to i przetłumaczył Kain na I-S
Napisano Ponad rok temu
Helio po prostu nie wlicza walk które były niewątpliwie vale tudo jak ta z Yoji Anjo który naszedł Ricksona z kamerami telewizyjnymi czy z Hugo Duarte ani też walk sportowych na same chwyty wlicza tylko te oficjalnie zorganizowane i toczone przy publiczności na ringu.
Potwierdza to tylko to co pisałem powyżej.
Balofy fajnie by było jak byś wrzucił też ten wywiadzik w którym Rickson rzekomo mówi o porażce w turnieju sambo.
Napisano Ponad rok temu
Ciekawe kim byli jego przeciwnicy z walk toczonych kiedy miał 14-15 lat? Te walki też są oczywiście w tym rekordzie. Ciekawe czy Rickson kiedykolwiek potwierdził oficjalnie tę listę?
Napisano Ponad rok temu
Raz sie wygrywa i raz sie przegrywa a ja bede pamietal Royca jako b.dobrego zawodnika i tyle
Hmm... A ten topik nie jest przypadkiem o Ricksonie

A co do Ricksona to uwazam, ze byl naprawde najlepszy(w czasach swojej mlodosci--> teraz nie mialby szans z czolowka MMA)
Napisano Ponad rok temu
niektorzy z was to istne mośki, przeciez gdyy on sie teraz przygotowywal to by wygladalo zupelnie inaczej i napewno by robil w wiekszym stopniu przekrojowke niz kiedys , kiedy na kazdego wystarczalo bjj.naprawde jestescie takimi zjebami zeby myslec ze on by teraz wyszedl tylko z bjj?
Napisano Ponad rok temu

ps:Jesli Rickson mialby dzisiaj 20 kilka lat to jestem pewien tego, ze bylby jednym z najlepszych na swiecie :wink:
Napisano Ponad rok temu
hmmm a walka na same chwyty czyli raczej na korzyść znacznie w dodatku cięższego dwukrotnego mistrza olimpijskiego w zapasach w stylu wolnym Marka Shultza to co
Ten zapaśnik to ten, który jest na filmiku o gracie family? Jeśli to ten, to z komentarza Roriona nie usłyszalem, że to był mistrz olimpijski, ale możliwe że to o kogo innego chodzi, albo coś źle usłyszałem

A poza tym to szanuje Ricksona jako bardzo dobrego fajtera, ale nigdy nie był dla mnie najlepszy, a legenda tylu wygranych walk nigdy do mnie nie przemawiała. Nie uważam też, że długo panowałby z obecnymi zawodnikami, ale to tylko marne dywagacje, co by było gdyby. Ważne by mieć swoje zdanie na ten temat i dobra. Na pewno ta legenda tworzy mu świetny wizerunek marketingowy, co przekłada się na pieniądze. Nie odbierzcie tego, jako zarzut takie jest moje zdanie i to wcale nie negatywne. Skończył karierę w momencie, jakim skończył, nie postawił kropki nad i, stało się, tragedia, jaką przeżył wiele wyjaśnia.
Napisano Ponad rok temu
To genialna akcja!
Chocby to byla tylko jedna jedyna, ktora wykonal Rickson, i chocby rzecczywiscie nie walczyl z nikim dobrym - ona jedna powoduje, ze dla mnie jest jednym z najlepszych na swiecie. Wybitny technik i improwizator! To tej grupy dodam jeszcze chocby Genki Sudo. Przy nich blednieja mi akcje V.Silvy, czy innych.
To tacy wojownicy oni powoduja, ze chce ogladac ten sport.
K_P
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
FaceBook
10 następnych tematów
-
UFC 40 fotki
- Ponad rok temu
-
Pride 23 fotki
- Ponad rok temu
-