zawody z kata ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czynnik
Wyjaśnienie
Dynamika ciała
Sposób użycia dynamiki ciała i pracy mięśni przy prawidłowym oddychaniu.
Moc
Skuteczność i skupienie mocy techniki w cel. Stopień mocy i kontrola szybkości odpowiednio dostosowane do techniki. Stopień siły woli (duch walki).
Forma
Stopień dostosowania ciała do techniki. Sposób utrzymania równowagi fizycznej (postawa, połączenie ciała). Zachowanie równowagi emocji i koncentracji.
Przemieszczanie się
Umiejętność przemieszczania się. Sposób kontynuacji ruchu w przejściach od jednej techniki do techniki następnej. Tempo dostosowane do techniki.
A po co? Któż to raczy wiedzieć...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
to mam kolejne pytania:
zdawalo mi sie czy bylo 8 sedziow
czemu nosza oni hakamy
jak wybierani sa sedziowie
Napisano Ponad rok temu
Hehe...to musi byc zapewne trudne do ocenienia...szczegolnie wola walki...
to mam kolejne pytania:
zdawalo mi sie czy bylo 8 sedziow
czemu nosza oni hakamy
jak wybierani sa sedziowie
1. Sędziów jest 6 - czterech w rogach, jeden z przodu, a ostatni przy stoliku czy jakoś tak.
2. Hmm, tradycja. :wink:
3. Jak wybierani? Są to osoby po kursie sędziowskim (różne poziomy w zależności od rangi zawodów) i tyle.
Napisano Ponad rok temu
2. Hmm, tradycja. :wink:
3. Jak wybierani? Są to osoby po kursie sędziowskim (różne poziomy w zależności od rangi zawodów) i tyle.
tradycja jaka?skad?od kogo?
jak wyglada taki kurs?czego sie ucza?
Napisano Ponad rok temu
Nie wiem, skąd te hakamy, tak już jest.tradycja jaka?skad?od kogo?
jak wyglada taki kurs?czego sie ucza?
A co do kursu - nie wiem, nie byłem na takowym. Musiałbym zapytać kogoś. A czemu tak cię to ciekawi?
Napisano Ponad rok temu
popytaj o kurs i hakamy...prosze :-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
to.... Egzaminatorzy rzucają nazwę kata (np.Gojushiho-sho) i numer techniki(np.27) a egzaminowany musi podać nazwę i przyjąć daną postawę(bez zastanawiania się).
Napisano Ponad rok temu
Taki sens, że sędzia musi znać daną formę od podszewki - jak zawodnik się pomyli, to sędzia musi to wychwycić.to.... Egzaminatorzy rzucają nazwę kata (np.Gojushiho-sho) i numer techniki(np.27) a egzaminowany musi podać nazwę i przyjąć daną postawę(bez zastanawiania się).
Napisano Ponad rok temu
Co do hakam uwazam ze w karate sa akurat one nie na miejscu
Karate nie ma pochodzenia czysto japonskiego techniki w nim nie sa dostosowane do hakam itp
Opracowane zostalo miedzy innymi do walki z samurajami a teraz spadkobiercy styli zaczynaja zakladac hakamy to jest przeciez smieszne
Tak samo jak znajomy mi opowiadal ze na karate ostatnio uczyli sie formy z mieczem - miecz byl znienawidzona bronia ktora posiadal samuraj wlasnie przeciw niemu opracowano techniki broniami powstalymi z narzedzi chlopskich.
Niedlugo ktos zapewne powie ze karatecy chodzili w hakamach i posiadali miecz a moze i dwa
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja nie widze sensu ćwiczenia pod kątem zawodów, ale sam udział w jakimś turnieju to dobra zabawa :-) Poza tym jeżdżąc na zawody zawsze mogę się dowartościować...ja nie rozumiem sensu zawodow...
Napisano Ponad rok temu
Sedzia moze znac forme w calosci i od razu wychwyci gdzie byl blad ale jesli na chwile sie czzyms rozproszy np blondyna w mini przejdzie obok to nawet jak szybko spojrzy na mate to juz wie w ktorym jest miejscu.
Oczywiscie i tak nie kazdy zna te formy na wyrywki - a co gorsza nieraz sedziowie wogole nie znaja form i to jest najgorsze
Napisano Ponad rok temu
Ciekawe co by było, gdyby ktoś wyskoczył z formą dopuszczoną przez przepisy, ale nieznaną przez sędziów? Chodzi mi o odmianę danej formy ćwiczoną w nieco inny sposób bądź taką, która tylko nazwę ma tą samą, a wygląda inaczej. To by się porobiło... zero punktów (bo pomylił się) czy max, bo nie wiem czy dobrze zrobił czy nie.Oczywiscie i tak nie kazdy zna te formy na wyrywki - a co gorsza nieraz sedziowie wogole nie znaja form i to jest najgorsze
Napisano Ponad rok temu
To sa ustalone ruchy i pozycje w danym systemie i trzeba przestrzegac tego na danych zawodach no coz takie sa wymogi - jesli komus nie odpowiada moze wystepowac w kata w zawodach kick boxinku lub w jakichs wszechcstylowych gdzie sedziowie nie zwracaja uwagi co to jest za forma tylko na jej wykonanie pod wzgledem plynnosci dynamiki itp a nie szczegolow technicznych
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Jastrzębska sekcja Kyokushin
- Ponad rok temu
-
Co oprócz?
- Ponad rok temu
-
Mistrzowie / dobrzy zawodnicy Shidokan
- Ponad rok temu
-
Shidokan Warszawa
- Ponad rok temu
-
jak wracaci edo formy po przerwach w treningach?
- Ponad rok temu
-
Spory co jest skuteczniejsze stare, nowe kontakt, balet itd.
- Ponad rok temu
-
dlaczego warto ćwiczyć połączenie tradycyjnego karate z nowo
- Ponad rok temu
-
Lord przerzuca się na Shidokan.
- Ponad rok temu
-
Dlaczego warto cwiczyc sportowe / kontaktowe style karate?
- Ponad rok temu
-
Dlaczego warto cwiczyc tradycyjne style karate?
- Ponad rok temu