Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kijki do escrimy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
42 odpowiedzi w tym temacie

budo_dzikki
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1335 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kijki do escrimy
Mam pytanie - jakiej dlugosci i srednicy powinny byc kijki do escrimy ?
Pytanie to podrzucam ze wzgledu na posiadanie takowych i chec sprawdzenia czy to jest to wlasciwe.
Aha - jako lajkon w temacie drewna - co to za material : jasne z wrzecionowatymi wloknami wewnatrz , lekkie i sprezyste ale mocne.
  • 0

budo_martius
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4483 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:JJ

Napisano Ponad rok temu

Re: Kijki do escrimy
nie ma ustalonej dlugosci - wszystko zalezy od systemu

Najbardziej popularne sa 70 cm lub 60 cm zdazaja sie dluzsze 75 cm nawet 80 - w amerykanskim kempo uzywa sie krotdszych od 60 cm w dol

Material: no coz ludzie sie lubuja w rattanowych ale z doswiadczenia wiem ze rattanowe fajne sa do pomachania w powietrze ale jak sie zaczyna sparowac palka o palke czy robic uklady w parach na pelnej szybkosci to sie rozlatuja w ciagu 5 minut walenia a nawet krocej ;)

Ja osobiscie do treningow uzywam 60 cm bukowych - tez potrawia sie rozwarstwiac i rozwalic w czasie pokazow czy na treningach ale sa w miare tanie i wytrzymale no ale radze naciac karby lub na tokarce zrobic rowki na raczkach
Z niemiec przywiozlem fajne paleczki szersze u gory - te to dobiero maja sile i predkosc ;) ale niestety tandetne drewno i by sie od razu cwiczac w parach rozwalily ;(
  • 0

budo_dzikki
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1335 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Moje maja 70cm.
Ale ogolnie to chyba rattanowe ... i jak sprawdzilem dlugo nie wytrzymaja.
Co do ciezaru ... lekkie sa i jakos tak smigaja mi w rekach. Probowalem kilku kombinacji w stylu faint - atak dolny i chwile potem atak gorny i jakos to przerazajaco szybko wychodzilo ale zaznaczam , ze bolesnie. W sumie ciekawie sie nimi robi bo poprzednio to z tonfa cwiczylem ze znajomymi to zupelnie inna historia i palkami o dlugosci do tonfy podobnej.
  • 0

budo_jarek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1566 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ja preferuje 70 cm długości 2,5-3 cm przekroju poprzecznego - rattan - długo wytrzymują :)
  • 0

budo_dzikki
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1335 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ja preferuje 70 cm długości 2,5-3 cm przekroju poprzecznego - rattan - długo wytrzymują :)

Mowisz ?
Qrna mam nadzieje bo moje jakby tak po kilku nieco silniejszych ciosach uzyskaly atrakcyjne wglebienia na powierzchni.
  • 0

budo_martius
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4483 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Rattanowe moze od razu nie lamia sie ale ulegaja szybkiemu rozwarstwieniu i drza w reku co moze spowodowac mikrourazy reki
Wglebieniami nie ma sie co przejmowac to jest normalne.
Nie rozumiem tylko jak rattanowe moga dlugo wytrzymac ?
One sa w miare wytrzymale jesli uderza sie np z calej sily w opone czy worek i wtedy sie trzymaja ok ale na szybkosci gdy uderza sie w palki przeciwnika to najdluzej wytrzymaly jeden trening i nie pekly choc jedna sie rozwarstwila.
Na pokazach lecialy po 3-5 minutach pokazu i byly rozwarstwione.
Silne ciosy one wytrzymuja i to ladnie gorzej jak to maja byc szybkie powtarzajace sie i sile biorace z szybkosci palek a nie z reki.
  • 0

budo_dzikki
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1335 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ooo.. to te wibracje to nie moj bledny chwyt... ufff.

Jedno co mi sie podoba to predkosc ... przy palce ze zwyklego drewna dlugosci .. cholera ok 50 paru centymetrow nie mialem takie predkosci. Jest lekko trudniej bo musze sie przyzwyczaic do dlugosci ale czuje , ze bedzie dobrze.
  • 0

budo_martius
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4483 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ooo.. to te wibracje to nie moj bledny chwyt... ufff.

Jedno co mi sie podoba to predkosc ... przy palce ze zwyklego drewna dlugosci .. cholera ok 50 paru centymetrow nie mialem takie predkosci. Jest lekko trudniej bo musze sie przyzwyczaic do dlugosci ale czuje , ze bedzie dobrze.

Jesli palka jest rozwarstwiona, nadpeknieta itp to drzy w reku - ocywiscie tego nie powinno wyczuwac sie przy machaniu w powietrze a le przy uderzaniu w palki przeciwnika odczuwa sie uszkodzenia swoich palek jak i palek przeciwnika.

Im dluzsza palka tym ma wieksza sile na koncowkach i predkosc - niestety mi juz palki powyzej 70 cm przeszkadzaja przy technikach - mam 178 cm wzrostu i dosc dlugie rece.

Osobiscie wole ciezsze od ratanowych - moze dlatego ze czesto cwicze pretami ze zbrojeniowki i potem jak wezme do reki najciezsze drewno to wydaja sie leciutkie.

Trzeba uwazac aby biodra dobrze pracowaly i cale cialo nie oporowalo ruchowi palek (czyli bylo miekkie) poniewaz przeciwstawne ruchy do palki moga stawy lokciowe cwiczacemu porozwalac. Szybkosc ma byc z nog, bioder, barkow i ciala a nie tylko z reki.

na niektorych kasetach z eskrimy widac ze co poniektorzy rozluzniaja uchwyt przy przzejsciach ale nie ma sie tym co sugerowac - palka ma byc trzymana cala reka nie za mocno ale pewnie i miekko.
Kasety sa czeto robione dla osob ktore sie i tak nie znaja na tym a latwiej i plyniej jest zrobic nieprawidlowo ;)
  • 0

budo_dzikki
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1335 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ja mam ramie dlugosci wlasnie moich kijkow i to raczej tworzy dosc duzy dystans dla przeciwnika.
Czyli mam pytania - najwlasciwiej jest gdy cios wychodzi z biodra przez ramie ?

Co do wykonywania uderzen to ja juz na razie wole te rattanowe ... bo poprzednio to jak pomachalem sobie przez godzine z hakiem non-stop w formach np. atak gora - gora , atak gora - dol , atak gora - gora , atak dol - dol i tak na zmiane to pozniej sie to czulo.
  • 0

budo_martius
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4483 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Czyli mam pytania - najwlasciwiej jest gdy cios wychodzi z biodra przez ramie ?

Co do wykonywania uderzen to ja juz na razie wole te rattanowe ... bo poprzednio to jak pomachalem sobie przez godzine z hakiem non-stop w formach np. atak gora - gora , atak gora - dol , atak gora - gora , atak dol - dol i tak na zmiane to pozniej sie to czulo.

Ja bylem uczony ze nogi sa lekko ugiete (pozycja - krotka ala bokserska) skret stopy nadje ruch biodrom ktore ciagna cala sile i przekazuja barkom i one ciagna ramie ktore wprowadza reke i nadgarstek w ruch a to przekazywane jest palce czyli nastepuje przzekazywanie sily i jest sumowanie sie na koncu.

Czy to jest prawidlowe - zapewne to zalezy od szkoly ;)
W jednym stylu karate uwaza sie ze cala stopa powinna stac na ziemi w czasie kopania w innym ze powinna sie oderwac co jest w jednym prawidlowe bledem jest w drugim.
Tak samo jest ze szkolami eskrimy - jest tyle roznych szkol ze trudno powiedziec co jest prawidlowe.
W niektorych nie ma wogole pchniec a tylko tzw uderzenia zamachowe a w innych podstawa sa pchniecia.

Polecam robic cale uklady np Dołączona grafika
Sa one tak opracowane ze przy szybkim robieniu nikt nie moze sie zorientowac gdzie jest poczatek a gdzie koniec ;) wszystko laczy sie w calosc bezz przerywania plynnosci i dynamiki a wszystkie formy mozna laczyc ze soba i wtedy moze powstac polaczona forma np 200 kombinacji bardzo dobrze po tym widac postepy w koordynacji, szybkosci, dynamice itp
Ale niestety trzeba to robic non-stop bo szybko sie traci wyczucie i palce bola ;( jak partner przywali
te uklady mozna robic w roznych kombinacjach - 1x palka, palka i nozz, jeden noz i reka, 2 noze , dwie puste rece itp
  • 0

budo_martius
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4483 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

acha uklad mozna robic samemu ale tto zawsze wyglada jak balet dopoki nie robi go sie na szybkosci z partnerem wtedy dopiero robi wrazenia bo bardzo trudno jest uzyskac ten wspanialy dzwiek nieprzerwanych szybkich uderzen ;)
  • 0

budo_dzikki
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1335 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

W jednym stylu karate uwaza sie ze cala stopa powinna stac na ziemi w czasie kopania w innym ze powinna sie oderwac co jest w jednym prawidlowe bledem jest w drugim.

Heh .. ja to juz wogole heretyk bo caly czas chodze na palcach i z tej pozycji nawet kopie.

W niektorych nie ma wogole pchniec

Mam pytanie - na jakiej zasadzie kijkami wykonuje sie pchniecie ?

Ale niestety trzeba to robic non-stop bo szybko sie traci wyczucie i palce bola ;( jak partner przywali

Hehe - to juz sprawdzilem przy drillach z noza.

te uklady mozna robic w roznych kombinacjach - 1x palka, palka i nozz, jeden noz i reka, 2 noze , dwie puste rece itp

Hmm.. czyli mniej wiecej jak noz ? Tam tez jest noz , 2 noze , puste rece . Moze za jakis czas bede staral sie jakos dorzucic kijek do escrimy w drille z nozem ... jak na razie pozostaje na nozu co najwyzej z drugim.
  • 0

budo_martius
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4483 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Mam pytanie - na jakiej zasadzie kijkami wykonuje sie pchniecie ?

Pchniecia maja przelozenie na hiszpanska walke rapierem i sztyletem i w duzej mierze sa z niej zaczerpniete

Prosty sztych, z nad glowy, z boku i z dolu - oczywiscie zalezy to od systemu w tym co ja sie uczylem prawie wogole pchniec nie ma przynajmniej na poziomie jaki sie uczylem.
  • 0

budo_dzikki
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1335 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ahaa.. myslalem , ze to ma juz jakies wlasne sposoby na wykonanie.

Jeszcze jedno pytanie - jakie rekawice mozna wybrac by nie zarabiac ciagle po palcach - bo nozem to tak nie boli ale tutaj gdy rozpedzona palka trafi w staw to juz co innego ? Czy wogole jest sens trenowac w rekawicach czy lepiej zniesc troche tego bolu ?
  • 0

budo_martius
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4483 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Z wielu roznych rekawic mi najbardziej pasowaly rekawice do kempo (palczatki - takie jak w wejsciu smoka) ale niestety to tez buly duze i sporo ograniczaja ale przy sparinkach dosc bezpieczne
nieraz mozna spotkac w sklepach takie tanie sparringowki dosc dobrze palce chroniace kiedy reka jest zacisnieta i tez wtedy ok - ale to tylko do sparringow a formy podwojne to raczej bez lepiej sie palki czuje.
  • 0

budo_dzikki
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1335 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Wlasnie. Sprawdzilem sobie dwie wersje do graplingu ale niestety chwyt byl zbyt sztywny, nie dawal mozliwosci i czulem jakby jedno mocniejsze uderzenie mialo wytracic kijek z reki.
  • 0

budo_mar.
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 314 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Hi

Sprawdzcie jeszcze od hokeja...

P.S. Co do uchwytu cos za cos.....

Nara Mar.
  • 0

budo_dzikki
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1335 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Hokeja ? Jakos nie widze tego polaczenia. Za sztywne. W rekawicach do grapplingu oslona jest np zaczepiana na kciuk ( podobnie jak pozostale palce ) co daje wieksza swobode ruchu.
  • 0

budo_mar.
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 314 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Hi

>Hokeja ? Jakos nie widze tego polaczenia. Za sztywne. W rekawicach do grapplingu oslona jest np zaczepiana na kciuk ( podobnie jak pozostale palce ) co daje wieksza swobode ruchu.

Chyba nie czesto sparujesz??. Swoboda ruchu..., wez do reki zwykle rekawiczki skorzane, jest zupelnie inaczej, szczegolnie jak zaczniesz cwiczyc na np. worku.

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

Nara Mar.
  • 0

budo_dzikki
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1335 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie nie czesto sparuje ... wlasnie dlatego zalozylem ten temat by poznac co powinienem wybrac do kijkow do escrimy by wszystko pasowalo bezproblemowo.

Co do trzymania kijka wogole to zrobilem to juz w rekawicach skorzanych nie raz ... ale kijek byl inny ... nieco krotszy jakby ... a czasami po prostu tonfa.

Ale jak na razie cwicze sobie powoli z kolega ... na lekko .... miarowo .. by sprawdzic powoli kombinacje jakie mozna zrobic.... potem dojdzie cos agresywnego.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024