instruktorzy aikido
Napisano Ponad rok temu
Aiki
Napisano Ponad rok temu
Mi tam wcale nie przeszkadza, ze jest ochraniarzem Czekam tylko do konca miesiaca na kase i zaczynam treningi :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Dzieki za ifnormacje Chodzilo mi rowniez o to, czy oni dobrze prowadza treningi......
Ostatnio czytalem o gosciu, ktory wyjechal z Walbrzycha, gdzie trenowal Aikido i przeniosl sie do Warszawy.....Ma na nazwisko Hoffman. Znacie go moze?
rotfl:
rotfl:
rotfl:
Ciekawe co by pan Hoffman na to pomyslal
:-)
Napisano Ponad rok temu
grzeszysz strasznie
Hoffman owszem to zrobił ale......z 17 lat temu :wink:
S.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
co do bodyguardingu : Erich von Lustgarden "Piata profesja" - polecam
Aiki
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Aiki
Napisano Ponad rok temu
Wynika to po poierwsze z faktu, że taka możliwość zdawania na stopine mistrzowkie jak istnieje obecnie pojawiła się dopiero ok. 10 lat temu. Wcześniej tak często nie odwiedzali nas goście z zagranicy, nie było też Unii, Federacji itd. Po drugie taki egzamin to spory wydatek przeważnie jest to kilka tysięcy złotych (sam egzamin 950, do tego przynajmniej 10 staży z Japońcami to kolejne 1000zł, a na stopine wyższe niż 4 dan to przydałby się jeszcze jakiś wyjazd na treningi do Japonii - jakieś drobne 8 tysięcy zł). Czy każdego na to stać?
Napisano Ponad rok temu
myślałem o średniej, ale z kosztami nie przesadzaj. Czasy gdy jeszcze nie było żadnej organizacji znam dobrze.
Opłata egzaminacyjna owszem jest (nie wiem jaki poziom cen), o stażach z Japonczykami pisałem w innym poście, wyprawy do Japonii - bajka.
Jak zaczeli ćwiczyć w tych latach, to z pewnością prowadzą własny klub, więc maja z tego dochody. Teraz priorytety: albo chcą się uczyć albo nie.
Należy to traktować jako inwestycję w swoją aikidocką przyszłość.
S.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
nie chcialem wcale urazic pana Hofmana Poprostu wiem, ze dawno awno temu wyjechal z Walbrzycha i chcialem sie dowiedziec cos wiecej na temat tego pana, poniewaz moja przygoda z Aikido dopiero sie zaczyna i nie mam zadnej wiedzy na ten temat :roll:
spoko feniks, internet to potezne zrodko informacji
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
to krzynio: wykrecanie,ze sie nie ma kasy na egzaminy hmm. dziwne.. jak jestes dobry to masz wielu uczniow, masz wielu uczniów - masz kase.Dla mnie to proste. Poza tym jaksie ktos interesuje i uwaza,ze aikido to jego sciezka zycia to bedzie jezdzil na staze i sie uczyl. To naturalna sciezka.
Przyklady sa tu zbyteczne. Poza tym.. uke ktory nie jest zinteresowny zdawaniem na kolejne stopnie nie jest chyba specjalnie lubiany przez swojego senseja. tak.. wiem,ze sie teraz podniesie dyskusja na temat stopni. Wiem,ze pisalem ,ze to wolny wybor kazdego uke.. ale..
No tak .. juz to chyba kiedys pisalem..
Aiki
Napisano Ponad rok temu
Co do tych stopni.....to interesuje mnie jedna sprawa. Jak to jest, kiedy podchodzi sie do egzaminu, zdaje, dostaje papierek......Czy za pasy tez sie placi, a jesli tak to ile kosztuje czarny pas po egzaminie? :? Pytam sie z czystej ciekawosci 8)
Napisano Ponad rok temu
No to idziesz do sklepu i se kupujesz.
Polski okolo 35 zeta,
Siakis lepszy ze 60-70
taki z haftem ( ) z banieczke...
Napisano Ponad rok temu
Aiki
Napisano Ponad rok temu
miesięcznie. Więcej pobierać nie można, gdyż w mieście o bezrobociu rzędu 22% nikt więcej nie zapłaci. Załóżmy, że wynajmowanie sali kosztuje 500zł, zostaje 400zł. Czy to na prawdę tak dużo? W roku poprzednim wykonaliśmy remont maty, którą otrzymaliśmy za darmo po zlikwidowanym klubie sportowym. Teraz jest ok. Ale musimy zapłacić za remont 6,5 tysiąca złotych - szukamy sponsora. Coż dobrze, że instruktor ma jeszcze dodatkową pracę i trenuje nas dla ideii a nie dla dochodów.
Napisano Ponad rok temu
(...) jak jestes dobry to masz wielu uczniow, masz wielu uczniów - masz kase.Dla mnie to proste.(...)
no a dla mnie nie - istnieja organizacje aikido non-profit jezeli chodzi o scislosc...
tam instruktor nie dostaje zlamanego szelaga (czy tam grosza)
:?
Napisano Ponad rok temu
jak mieszkasz w małym miasteczku i trenujesz ludzi o dz dziecka to w pewnym momencie idą oni zazwyczaj na studia do dużych miast i już nigdy wracją do sekcji, która ich wychowała - znam osobiście takie przypadki. Czasem nawet przerastają stopniami mistrza. Nie mniej dalej szanuje się ich i utrzymuje z nimi kontakty - choćby towarzyskie czy korespondencyjne - bynajmniej u nas.
Napisano Ponad rok temu
Rozumiem problemy malych miast ale.. aikido to droga wojownika i trzeba sie wykazac zdrowym egoizmem. Przykald senseja Hofmana jest chyba najlepszy.
Aiki
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Ewolucja aikido
- Ponad rok temu
-
katana
- Ponad rok temu
-
Czy ktoś wie gdzie w wawie można trenowac iaido ?
- Ponad rok temu
-
shiho-łokieć
- Ponad rok temu
-
Polskie Yoshinkan Aikido...
- Ponad rok temu
-
AIKIDO o poranku, gdzie w Wa-wie?
- Ponad rok temu
-
krótka relacja ze stażu z Tamura sensei we Frankfurcie/Menem