Problem: Naciagniety miesien uda
Napisano Ponad rok temu
do rzeczy...
Jakis miesiac temu dostalem kontuzje miesnia uda (prawdopodobnie przez kopanie bez odpowiedniej rozgrzewki) zrobil sie spory krwiak, pozniej zszedl .. ale po chwili zrobil mi sie kolejny (ten sam miesien, ciut wyzej), pozniej sytuacja sie powtorzyla.
Teraz juz po krwiakach nie ma sladu - jednak pojawil sie spory problem, nie moge sie rozciagac, przy najmniejszym naciagu miesien strasznie boli.. (nawet lekki rozstaw nog daje o sobie znac w postaci bolu tego miesnia)
pytanie: co robic ? (ktos podpowiedzial "reparil" - jednak mi nie pomaga)
z gory thx za pomoc
Napisano Ponad rok temu
BTW Witaj na forum Krs
Napisano Ponad rok temu
Tafia: witam witam pewnie mnie pamietasz z impry beribazu (siedzialem razem z Vatanem i Leszkiem) ..ehhehe pamietam jak improwizowalismy tanczac sambe
Napisano Ponad rok temu
Dlatego sie witalam, w pubie tez sie widizelismy jakby nie bylo
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam - zdrowiej szybko
ptys
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mój lekarz sportowy powiedział mi że :
Po pierwsze :
Uzywanie wszelkich maści ma sens tylko w ciągu kilku pierwszych dni od kontuzji. Masci działają znieczulająco, uśmierzają ból. Natomiast nie mają wpływu na regenracje mięśnia.
Po drugie :
Jeśli miałeś krwiaka i to dwa razy, powinienes jak najszybciej zrobić sobie badanie USG tego mięśnia u dobrego lekarza. Tak zeby był w stanie zrobić dobry opis i dodatkowo zidentyfikowac zakrzepy.
Po trzecie :
Powinieneś rozpocząć rehabilitacje (to pozwoli lepiej zaleczyć uszkodzenia i skróci czas powrotu do zdrowia). Moj lekarz polecał mi laser i ultradzwieki.
Po czwarte :
Po tym jak mięsien sie juz zagoi, trzeba delikatnie (bardzo delikatnie ) zaczać go naciągać. Tak zeby włókna mięsniowe nie odbudowywały sie w sposób chaotyczny. Moje naciągnięcie goiło się jakieś 3 tygodnie, ale odbudowa mięśnia trwa dużo dłużej (ok 3-4 miesiace).
Po piąte :
Dbaj o to zeby odżywić mięsień. Jedz dużo węglowodanów. Na treningach staraj sie pić izotoniki. Zaraz po treningu zjedz coś, zeby odżywić mięśnie.
Po szóste :
Nie łam się i dbaj o noge. To troche uciążliwa kontuzja ale jak będziesz cierpliwy to wszystko wróci do normy.
Sory ze sie tak rozpisałem, ale ja swoją kontuzje potraktowałem po macoszemu i miałem przez nią naprawde mase problemów.
pozdrawiam i zycze powrotu do zdrowia, Dzik
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Capoeira w Tarnowie??????
- Ponad rok temu
-
Ciekawy artykuł
- Ponad rok temu