Filozofia??
Napisano Ponad rok temu
Czy moze to tylko system i nic wiecej
Napisano Ponad rok temu
Moim zdaniem to najwieksza wada tej sw.
Napisano Ponad rok temu
Z tego co wiem to kolo filozofii to bjj nawet nie lezalo.
Ale jaka filozofia i po co? o czym Wy mówicie!?? 8O
Moze tak: co to jest filozofia?
Napisano Ponad rok temu
Ja uważam to za jej najlepszą zaletę.Z tego co wiem to kolo filozofii to bjj nawet nie lezalo.
Od filozofii jest aikido i tai chi. Do walki bjj. To do tego to do tego i tak ma być.
Napisano Ponad rok temu
Co prawda to prawda.Ja uważam to za jej najlepszą zaletę.
Od filozofii jest aikido i tai chi. Do walki bjj. To do tego to do tego i tak ma być.
Tyle ze sporo zadymiarzy uczy sie bjj. Wkoncu znajduja tam to czego szukaja.
Napisano Ponad rok temu
No cóż, skutek uboczny. Ale dorobienie filozofii do bjj nie rozwiąże tego peoblemu tylko dobry trener.Co prawda to prawda.
Tyle ze sporo zadymiarzy uczy sie bjj. Wkoncu znajduja tam to czego szukaja.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja ile razy oczy zamkne to od razu zone idzieci mam przed oczami , wiec szybko je odwieram .
Medytacja wiec , zostawiam dla aikido
Napisano Ponad rok temu
tyle.
pozdrówki
Napisano Ponad rok temu
A czemu by nie To moze sprawic ze styl bedzie bardziej interesujacy :-)ekhm.. przepraszam ale po co tu filozofia
A tak z innej beczki to z gory dziekuje za odpowiedzi.
Napisano Ponad rok temu
Co do Bjj, ja mysle ze filozofia bjj sprowadza sie do tego ze trzeba byc skutecznym, do tego samego sprowadza sie filozofia kazdej SW. Potem jest zawsze kwestia jak rozumiemy skutecznosc ale to temat dlugi i za skomplikowany na moja glowe mala...
Napisano Ponad rok temu
Nie sądze. Bo po co narzucać innym filozofie - nie dla wszystkich może być interesująca. A to powoduje stratę potencjalnych zawodników.A czemu by nie To moze sprawic ze styl bedzie bardziej interesujacy
A w bjj każdy może mieć własne poglądy, przynosi wlasny "bagaż filozoficzny" i jest ok.
Inną sprawą jest po co się wchodzi na matę - ja chcę ćwiczyć i walczyć a nie siedzieć w kucki i tracić czas. Gdyby mnie to interesowało to zapisałbym się na joge albo cuś.
Napisano Ponad rok temu
Są też sekcje - gdzie filozofia przerasta "sztukę walki" do tego stopnia, że ta druga jest prawie niewidoczna.
Pozdrawiam, Aviator
Napisano Ponad rok temu
Mam pytanie, bo szczerze mowiac nie duzo wiem o BJJ tylko tak z grubsza. No wiec chodzi mi czy w BJJ istnieje jakas filozofia jak w innych sztukach walki np. w AIKIDO.
Filozofia ? Kate placja ? Inne obrzadki ?
Powiem tyle ze nie ma na nie czasu i nie sa potrzebne. Acz zalezy co masz na mysli mowiac filozofia. W bjj w sumie za bardzo nie ma na to miejsca. Za to jest praca, trening, pot i sparingi. To jest pewne.
Napisano Ponad rok temu
Oj wytrzeszczasz, wytrzeszczasz :crazyeyes:chociaż ja częściej oczy wytrzeszczam
Ale dobrze Aviator że się przyznajesz :wink:
Napisano Ponad rok temu
Co do medytacji itp. spraw , to zwróccie uwage co mowi Rickson w "Choke" o jej przydatności i funkcji . Pokazuje tam tez typowe dla jogi cwiczenie z przeponą .
Napisano Ponad rok temu
Wiec naprzyklad czy Bjj niesie w sobie jakis przekaz, uczy czegos wiecej poza aspektem technicznym .Mam pytanie, bo szczerze mowiac nie duzo wiem o BJJ tylko tak z grubsza. No wiec chodzi mi czy w BJJ istnieje jakas filozofia jak w innych sztukach walki np. w AIKIDO.
Filozofia ? Kate placja ? Inne obrzadki ?
Powiem tyle ze nie ma na nie czasu i nie sa potrzebne. Acz zalezy co masz na mysli mowiac filozofia. W bjj w sumie za bardzo nie ma na to miejsca. Za to jest praca, trening, pot i sparingi. To jest pewne.
Ja trenuje AIKIDO i tam jest filozofia i nikt mi jej nie narzuca ani nie wyglasza na treningu traktuje to jako ciekawy dodatek.Cytat:
A czemu by nie To moze sprawic ze styl bedzie bardziej interesujacy
Nie sądze. Bo po co narzucać innym filozofie - nie dla wszystkich może być interesująca. A to powoduje stratę potencjalnych zawodników.
A w bjj każdy może mieć własne poglądy, przynosi wlasny "bagaż filozoficzny" i jest ok.
Inną sprawą jest po co się wchodzi na matę - ja chcę ćwiczyć i walczyć a nie siedzieć w kucki i tracić czas. Gdyby mnie to interesowało to zapisałbym się na joge albo cuś.
Powiem szczerze ze zawsze sztuki walki dzieki wlasnie filozofi tworzyly wokol siebie mistyczna poswiate co akurat mi sie podobalo. Nie twierdze ze tak musi byc poprostu wyrazam swoje zdanie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ma wplyw na czlowieka jak kazda inna sztuka walki. To jak bardzo i ile bierzemy z bjj poza oczywiscie technika i strategia to wydaje mi sie sprawa indywidualna.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Obozy / Seminaria / Zawody 29.Sierpnia.2004
- Ponad rok temu
-
OTK juniorów - Koszalin
- Ponad rok temu
-
judo w Krakowie dla trzydziestolatka
- Ponad rok temu