Filozofia??
Napisano Ponad rok temu
Pociagajace w boksie oprocz jego pragmatyzmu, wydawalo mi sie, ze nie ma tej sztucznej przepasci miedzy trenerem, a trenujacym. To samo spodobalo mi sie w bjj. Zadnych poklonow, luz, blues. Choc niepokoi mnie fakt, ze wielu pisze "moj uczen", "nauczam". Ze bardziej "zawansowanego" zawsze otaczaja "mniej" zaawansowani satelici, ktorzy "szefowi" nawet towarzysza w drodze do WC. I jak sie tu ma do "szefa" dopchac jakis "poczatkujacy" niesmialy robaczek? Choc biore to tez na karb - lojalizmu - jednego z glownych mankamentow Polakow, cechy mylonej nie raz z dobrym wychowaniem. Dobre wychowanie bowiem ujawnia sie w kontaktach ze wszystkimi ludzmi, a u Polakow niestety ujawnia sie tylko w kontaktach z tymi, ktorych zakwalifikowali jako "stojacych wyzej". Czyz to nie reprodukcja (japonskiej) maniery feudalnej, przed ktora uciekalismy z innych stylow? Osobiscie mam nadzieje, ze nie. I juz jako czlowiek juz nieco "doswiadczony" - zachecam do pokory i rezerwacje hasel np. typu "nauczam" dla Buddy i Chrystusa. To tyle o "filozofii".
K_P
Napisano Ponad rok temu
Mam pytanie, bo szczerze mowiac nie duzo wiem o BJJ tylko tak z grubsza. No wiec chodzi mi czy w BJJ istnieje jakas filozofia jak w innych sztukach walki np. w AIKIDO.
Czy moze to tylko system i nic wiecej
Przepraszam a w Aikiso jest jakakolwiek filozofia? Zwarty zlozony system filozoficzny ktory objasnia swiat??? Bo czasem mi sie wydaje ze 99% ludzi myli zdroworozsadkowe medrkowanie pseudofilozofow jakim byli miszczowie sztuk walki z japoni i innych z filozofia jako nauka i tym czym ona jest. Nigdzie w zanych opracowaniach nie spotkalem sie z zadna analiza tzw. filozofii sztuk walki....
Napisano Ponad rok temu
Mam pytanie, bo szczerze mowiac nie duzo wiem o BJJ tylko tak z grubsza. No wiec chodzi mi czy w BJJ istnieje jakas filozofia jak w innych sztukach walki np. w AIKIDO.
Czy moze to tylko system i nic wiecej
Przepraszam a w Aikiso jest jakakolwiek filozofia? Zwarty zlozony system filozoficzny ktory objasnia swiat??? Bo czasem mi sie wydaje ze 99% ludzi myli zdroworozsadkowe medrkowanie pseudofilozofow jakim byli miszczowie sztuk walki z japoni i innych z filozofia jako nauka i tym czym ona jest. Nigdzie w zanych opracowaniach nie spotkalem sie z zadna analiza tzw. filozofii sztuk walki....
A oto cytacik

"Aikido niesie w sobie ogromny potencjał możliwości rozwijania się. Od czysto fizycznych ćwiczeń, poprawiających nasze zdrowie i samopoczucie, przez poznanie metod samoobrony przed silniejszymi napastnikami, po głębokie przemyślenia filozoficzne poruszające tematy relacji międzyludzkich i stosunki z otaczającym nas światem. Wiele zależy od tego, co chcielibyśmy osiągnąć dzięki ćwiczeniu aikido. Czy naszym celem będzie jedynie rekreacja fizyczna, czy dogłębne poznanie zasad natury i ich studiowanie. Wszystko zależy od nas. "
Z tago fragmentu mozna wywnioskowac ze jest jednak jakas filozofia.
Napisano Ponad rok temu
A oto cytacik:
"Aikido niesie w sobie ogromny potencjał możliwości rozwijania się. Od czysto fizycznych ćwiczeń, poprawiających nasze zdrowie i samopoczucie, przez poznanie metod samoobrony przed silniejszymi napastnikami, po głębokie przemyślenia filozoficzne poruszające tematy relacji międzyludzkich i stosunki z otaczającym nas światem. Wiele zależy od tego, co chcielibyśmy osiągnąć dzięki ćwiczeniu aikido. Czy naszym celem będzie jedynie rekreacja fizyczna, czy dogłębne poznanie zasad natury i ich studiowanie. Wszystko zależy od nas. "
Z tago fragmentu mozna wywnioskowac ze jest jednak jakas filozofia.
Czy mozesz podac jeszcze zrodlo?
Piotrek
Napisano Ponad rok temu
Skoro Fiodor pisze ze od filozofii jest aikido i tai chi to musi byc cos w tymJa uważam to za jej najlepszą zaletę.Z tego co wiem to kolo filozofii to bjj nawet nie lezalo.
Moim zdaniem to najwieksza wada tej sw.
Od filozofii jest aikido i tai chi. Do walki bjj. To do tego to do tego i tak ma być.

Co do zrodla cytatu to:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] zjedz na sam dul.
PS.: Mam o wile mniejsze doswiadczenie napewno od was jesli chodzi o SW trenuje zaledwie 2 latka wiec jesli cos jest nie tak to prosze mnie uswiadomic

Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czy może istnieć walka bez walki ?? (według AIKIDO tak lecz nie chodzi mi o to czy jest to realne) Moim skromnym zdaniem to pytanie z mistycyzmem jakos slabo sie wiarze. To bardziej pasuje na pytanie filozoficzne. Ale skonczmy juz mowic o AIKIDO bo temat dotyczyl BjjHej tutaj nie chodzi o doswiadczenie. Mnie osobiscie bardzo sie nie podoba pakowanie filozofii do sztuk walki i nazywanie tego np. aikodowego mistycyzmu mienem filozofii. To wedłóg mnie jest spore naduzycie. Ale mistycyzm zle sie kojarzy wiec ludzie wola mowic filozofia, ki itp to sa sprawy mistyczne a nie filozoficzne i trzeba o tym pamietac.

Napisano Ponad rok temu
"Za to jest praca, trening, pot i sparingi" - napisales Hast. A czy to nie jest wlasnie filozofia? Filozofia ksztaltowania ciala i ducha etc.?
Hmm, szczerzemowiac to nigdy nie usiadlem i nie zaczalem dumac nad tym jaki jeszcze inny wymiar maja treningi. Dla mnie to ciezka praca nad soba. Czy to juz jest jakas filozofia ? Byc moze. Dlatego zamiast dumac nad powodem dla ktorego trenuje zaraz biore szmaty i ide na trening.
Niemniej cos jest w tym cos napisales ....
Napisano Ponad rok temu
Dla mnie to jakis belkot jest i tyle...
>Z tago fragmentu mozna wywnioskowac ze jest jednak jakas filozofia.<
z tego fragmentu wszystko i nic mozna wywnioskowac...
Co do filozofi w bjj to ktos od machado ladnie sie wypowiedzial ale juz zapomnialem co on mowil-po prostu mnie to nie interesuje...
Cos takiego "trening jijuitsu mozna odniesc do calej reszty zycia-jiujitsu naucza mnie jak zyc zeby nie walczyc/silowac sie z rzeczami ktore nam sie przytrafiaja tylko przyjac-wziasc je na siebie i dostosowac sie do nich"
pierdy jakies

Filozofia to sprawa indywidualna i kazdy czlowiek jakas ma nawet czasem sobie z tego sprawy nie zdaje.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
FaceBook
10 następnych tematów
-
Obozy / Seminaria / Zawody 29.Sierpnia.2004
- Ponad rok temu
-
OTK juniorów - Koszalin
- Ponad rok temu
-
judo w Krakowie dla trzydziestolatka