tradycja
Napisano Ponad rok temu
grzecznosc
uczciwosc
wytrwalosc
samokontrola
odwaga
czy stosujecie sie do nich ? czy maja one dla was znaczenie ? zapraszam do dyskusji :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Z tego co zauważyłem to u nas w klubie wcale nie ma tradycji, no nie liczac doboków czy kłaniania się
Ale myśle że od czasu so czasu by to nie zaszkodziło - rozmawiałem z ludźmi którzy mają np. medytacje na treningach i twierdzą że bardzo im to pomaga, że dzięki temu są później szybsi, silniejsi i lepiej im wychodzą techniki
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
hmmm... interesuje mnie kultura orientalna, Chiny, Japonia no i Korea też... między innymi dlatego zainteresowałem się sztukami walki
mnie tesh!! a propos Chin,to gorąco polecam książkę "Kalekie Drzewo" Han Suyin
a mi sie wydaje,ze te zasady i ukłony składające sie na tradycje mają ukryty cel.przeciez tez w pewnym stopniu budują dyscyplinę i świadczą o jakimś szacunku.według mnie to jest nierozerwalne.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a mi sie wydaje ze jawny.a mi sie wydaje,ze te zasady i ukłony składające sie na tradycje mają ukryty cel.
co jest nierozerwalne? dyscyplina i szacunek czy uklon i dyscyplina+szacunek?przeciez tez w pewnym stopniu budują dyscyplinę i świadczą o jakimś szacunku.według mnie to jest nierozerwalne.
Napisano Ponad rok temu
a mi sie wydaje ze jawny.
a mi sie wydaje,ze te zasady i ukłony składające sie na tradycje mają ukryty cel.co jest nierozerwalne? dyscyplina i szacunek czy uklon i dyscyplina+szacunek?a mi jednak,że ukryty.
przeciez tez w pewnym stopniu budują dyscyplinę i świadczą o jakimś szacunku.według mnie to jest nierozerwalne.
sztuka walki+tradycja.
Napisano Ponad rok temu
Taekwon-do jest sztuką walki powstałą współcześnie. Nie ograniczone wyżej wspomnianymi względami... z [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
A to gadanie o tym że tradycja hamuje rozwój sztuk walki jest prawdą tylko jeżeli trenujemy dla skuteczności. W innych aspektach sztuk walki tradycja nie przeszkadza a wręcz pomaga, są tacy którzy tylko dlatego wybierają np. kung fu a nie bjj :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Z pewnoscia mozna trenowac bez zasad etykiety narzuconych przez konkretny styl: bez specjalnych ubran, pasow, nazewnictwa, uklonow, hierarchi starszenstwa, mistrza i calej tej 'tradycyjnej' otoczki. Tak tez sie da i ludzie tak trenuja a skoro im to odpowiada, to jest to dobre.
Z drugiej strony, wschodnie systemy (w tym TKD), daja mozliwosc pobawienia sie tradycja, poczucia smaku Wschodu, czy po prostu sprobowania czegos innego. Te egzotyczne rzeczy to np. wlasnie nazewnictwo, jakies formy, moze medytacja -ogolnie oderwanie sie od czysto fizycznego aspektu aktywnosci, wyjscie poza sport a zanuzenie sie w sztuke. Niektorym ludziom akurat to odpowiada i... to tez jest dobre
Czy ten drugi sposob bedzie hamowal rozwoj? Pewnie zalezec to bedzie od prowadzacego...
Podobalo mi sie stwierdzenie kogos z tradycyjnego systemu, mowiace mniej wiecej tak: 'nowoczesnosc w formach treningowych a tradycja - w calej reszcie' I akurat takie jest moje podejscie, przynajmniej tego oczekuje po sobie i nie narzucam 'tradycji' innym
I jak czytam na necie jak np. ktos zali sie jaki to jego nauczyciel jest 'dran', to tak sie zastanawiam gdzie ta tradycja sie podziala... A moze to nie tradycja, tylko zwykle dobre wychowanie? Albo cos innego, cos co sie ma lub nie...
No dobra, popadam w melancholie... Tak mnie naszlo, ogolnie, bez zadnych konkretow...
pozdro
E2rd
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
o kolorowych szmatkach nie myslałam,ale całkiem ciekawy pomysł z tym,ze to pod katem Europejczyków.
Napisano Ponad rok temu
mi osobiscie podoba sie uklo i oddawanie szacunku trenerom, ale uwazam za zbedne i nudne roznego typu medytcaje, w dobokach tez u nas sie nie cwiczy
kazdy robi to na co ma ochote i przestrzega swoich zasad
Napisano Ponad rok temu
w dodatku zgapiony z judo.o kolorowych szmatkach nie myslałam,ale całkiem ciekawy pomysł z tym,ze to pod katem Europejczyków.
Napisano Ponad rok temu
Bardzo wiele styli używa stopniowania za pomocą kolorowych pasów i TKD wcale nie jest tu jakimś wyjątkiem
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Taekwondo w Sosnowcu?
- Ponad rok temu
-
otoczenie
- Ponad rok temu
-
kombinacje
- Ponad rok temu