Japoński system trenowania..... - H. Irwing Hancock - 1908 r
Napisano Ponad rok temu
Książka ma prawie 100 lat !!!!!!!
A teraz kilka fotek
Napisano Ponad rok temu
A ja myślałem, że stare broszurki "Pas biały" "Pas ...." von Hasendocka?? które mam na półce to starocie i zabytekJest to chyba 1 ksiazka o JJ wydana w polsce slyszalem ze podobno byla jakas wydana w 1906 roku ale jak na razie to tylko pogloski. Ta jest duma mojej bibliografii o JJ
Napisano Ponad rok temu
Powojenne juz mam prawie wszystkie.
Ta kupilem swego czasu (jakies 10 lat temu) na koszykowej w antykwariacie
Napisano Ponad rok temu
....i chwala Ci
Napisano Ponad rok temu
Hmmm, mogę Ci oddać mój komplet (jeśli chcesz). Wtedy będziesz miał jeden pełny i znów jeden bez jednej części :?tez je mam chociaz o ile pamietam bez jednej czesci
Napisano Ponad rok temu
Ale jak bedziesz sie chcial pozbyc to pamietaj ze jestem pierwszy w kolejce 8)
Ja w domu mam zawsze problem - kupuje zawsze dwa komplety bo brat tez jest fanatykiem MA - niestety ksiazki bardziej nietypowe mamy raczej pojedyncze chodz udalo mi sie wlasnie dostac druga ksiazke Kozakowskiego z 1947 roku 8)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Biały, żółty, pomarańczowy, zielony, niebieski. We wstępie do każdego jest opisane który to tomik, wstęp do niebieskiego ma, że jest to ostani z samouczków.przy okazji bibliofilskiego tematu: ile było "pasów..." von Hasendocka?
P.S. A zwał się on Fr. Van Haesendonck.
Napisano Ponad rok temu
....wiarygodnych faktograficznych materiałów źródłowych trudno określić dokładną datę „przeszczepienia” jujutsu na polski grunt. Pierwszą wzmiankę o tej egzotycznej wtedy dla Polaków sztuce walki można było znaleźć na stronach książki autorstwa G. Weulersse. Ukazała się ona w 1904 roku pt. Współczesna Japonia. Natomiast pierwszą polską książką....
Weulersse, G. - WSPÓŁCZESNA JAPONIA – Nakład Gebethnera i Wolfa, Warszawa 1904
też ciekawa pozycja....
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
PROSZE
:multi:
Napisano Ponad rok temu
a to znacie ??
....wiarygodnych faktograficznych materiałów źródłowych trudno określić dokładną datę „przeszczepienia” jujutsu na polski grunt. Pierwszą wzmiankę o tej egzotycznej wtedy dla Polaków sztuce walki można było znaleźć na stronach książki autorstwa G. Weulersse. Ukazała się ona w 1904 roku pt. Współczesna Japonia. Natomiast pierwszą polską książką....
Weulersse, G. - WSPÓŁCZESNA JAPONIA – Nakład Gebethnera i Wolfa, Warszawa 1904
też ciekawa pozycja....
Prawda.
I znowu się musze pochwalic że mam ją u siebie w zbiorach
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Prawa autorskie wygasaja w Polsce zdaje sie po 50 latach od smierci autora.Wiem ze to piractwo ale kurcze...... ZESKANUJCIE TO i udostepnijcie
PROSZE
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Harrie Irving Hancock zmarł [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] w 1922 roku.
Przyłączam się do prośby.
Napisano Ponad rok temu
Miałem okazję kiedyś (bodajże na UAM) obejrzeć tę książkę. Wartość poznawcza lektury z punktu widzenia poszerzenia swoich umiejętności w zakresie sztuk walki jest praktycznie żadna. W nowoczesnych podręcznikach technik jest nie tylko więcej, ale są one opisane (i pokazane) znacznie lepiej i dokładniej.
Ale muszę dodać, że oprócz niewątpliwej fascynacji jaką wywołuje wiele przedmiotów sprzed stu lat, książka ma to coś...
To świadomość, że pisał ją jeden z pierwszych nieazjatów, który miał możliwość poznania autentycznego ju-jutsu nieobarczonego jeszcze grzechem komercyjnego rozmnażania przez podział. I tego Harriemu zazdroszczę.
Pozdrawiam.
*Ustawa Prawa autorskie i prawa pokrewne, art. 36:
"Z zastrzeżeniem wyjątków przewidzianych w ustawie, autorskie prawa majątkowe gasną z upływem lat siedemdziesięciu:
1) od śmierci twórcy, a do utworów współautorskich - od śmierci współtwórcy, który przeżył pozostałych,
2) w odniesieniu do utworu, którego twórca nie jest znany - od daty pierwszego rozpowszechnienia, chyba że pseudonim nie pozostawia wątpliwości co do tożsamości autora lub jeżeli autor ujawnił swoją tożsamość,
3) w odniesieniu do utworu, do którego autorskie prawa majątkowe przysługują z mocy ustawy innej osobie niż twórca - od daty rozpowszechnienia utworu, a gdy utwór nie został rozpowszechniony - od daty jego ustalenia (...)"
Napisano Ponad rok temu
Wartość poznawcza lektury z punktu widzenia poszerzenia swoich umiejętności w zakresie sztuk walki jest praktycznie żadna. W nowoczesnych podręcznikach technik jest nie tylko więcej, ale są one opisane (i pokazane) znacznie lepiej i dokładniej.
A kto by tam się uczył technik z książki?!
Nie chodzi o poszerzenie umiejętności walki, tylko o to, żeby się dowiedzieć - co znaczyło JJ dla naszych pradziadów, czy podchodzili do tego utylitarnie, czy zajmowali się "otoczką", jaki mieli stosunek do legendarnych Japończyków - mnie to w każdym razie ciekawi.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Stare czasy....
- Ponad rok temu
-
Jiu-Jitsu - Walka wręcz - M.Kozakowskiego z 1947 roku
- Ponad rok temu
-
Kalendarz imprez Polskiej Organizacji Jiujutsu
- Ponad rok temu