przygody z innymi stylami
Napisano Ponad rok temu
noie przytoczyłem tu historii mojej przygody po to by pochwalić sie utarczka czy super opanowaną technika..nie..poprostu uważam że od każdego można się nauczyć czegos...gdyby ludzie ćwiczący rózne sztuki walki okazywali sobie należny szacunek rozwijałyby się wzajemne kontakty..dlaczego tak nie jest??KASA...niestety... taekwondo moim zdaniem to niezwykle wartosciowa sztuka,która emanuje dynamiką i szybkością...wspaniale nadaje się do walki ulicznej zwłaszcza z kilkoma przeciwnikami...jest niezwykle widowiskowa...ja cwiczać ju-jitsu asymiluje sobie wasze techniki i nigdy nie nazwałem któreś bezsensowna...owszem są takie do których zapewne się nie przyzwyczaje...ale zawsze z przyjemnością choć obejrze...SZACUNEK DLA WAS-ohhszzzsss 8) poklon poklon
Napisano Ponad rok temu
z drugiej strony tkd jest naprawde niesamowicie dynamiczne
Napisano Ponad rok temu
nooo ja mysle ze sa jeszcze ludzie nie 'skazeni' stylowym fanatyzmem- jako przyklad moge podac chociazby treningi ktore sami zorganizowalismy sobie kozystajac z okazji przyjazdu do wawy na MS, na jednaj macie- viet vo dao, karate gosokuryu, karate shidokan, taekwondo.gdyby ludzie ćwiczący rózne sztuki walki okazywali sobie należny szacunek rozwijałyby się wzajemne kontakty..dlaczego tak nie jest??
Napisano Ponad rok temu
taekwondo moim zdaniem to niezwykle wartosciowa sztuka,która emanuje dynamiką i szybkością...wspaniale nadaje się do walki ulicznej zwłaszcza z kilkoma przeciwnikami...
Hmm- i tu przesadziłeś . Na ulicę nadaje się 30% technik TKD - i to w odpowiednich połączeniach, z odpowiednią gardą itp. itd.
No ale dobra - na temat skuteczności pisałem TYLE RAZY, że wystarczy...
Archiwum i [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Do kilku przeciwników to się nadaje, ale nie żadna MA tylko narzędzia... lol
Napisano Ponad rok temu
a kto to, i ja nic n ie wiem ????????????????
Napisano Ponad rok temu
powiem tylko ze to zapewne najbardizej chetna do walki dziewczyna w Pana klubie?
a kto to, i ja nic n ie wiem ????????????????
Napisano Ponad rok temu
wiedzialem ze nie bedize problemow ze zidentyfikowaniem :wink:To moze byc tylko Anetka
Napisano Ponad rok temu
A ten wspólny trening to rzeczywiście było miłe doświadczenie - bardzo kształcące
Napisano Ponad rok temu
A ten wspólny trening to rzeczywiście było miłe doświadczenie - bardzo kształcące
Jak i (w moim przypadku) doswiadczenie bardzo dobrze motywujace do dalszej pracy :wink:
Napisano Ponad rok temu
no i teraz przyszedł czas na tdk...ale mam złamane żebro więc 0 ćwiczeń :(:( ja chce na treningi !!!!!!!!!!!!!!!1
Napisano Ponad rok temu
ale i tak sadze ze TKD ITF is the BEST
pozdrawiam wszystkich ciezko trenujacych MA
Napisano Ponad rok temu
Pytanie do tych co trenowali z karatekami: trenowaliście w całych dobokach? Czy nie afiszowaliście się z TKD na tych treningach?
Napisano Ponad rok temu
Chociaż nie ukrywam, że jeden z naszych kiedyś wybrał sie na "szpiegowską" wyprawę do sąsiedniej sekcji ITF bez doboku. Chociaż odrobina spostrzegawczości wystarczyła do zdemaskowania, jako że założył koszulkę z mistrzostw Polski PUT :-)
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Teraz trenuję WTF i nie narzekam chociaż brakuje mi technik ręcznych. Dla uzupełnienia tego niedoboru od czasu do czasu sparuję z kolegą z MT.
Napisano Ponad rok temu
Sztukami walki zainteresowałem się już w podstawówce i od razu było to tkd. Niestety, mieszkałem wtedy w Elblągu i nie było tam żadnej sekcji. Na początku ogólniaka postanowiłem więc wybrać się z moim kumplem na trening karate shotokan, on miał wtedy zielony pas. Byłem na dwóch raczej w roli obserwatora, ale jakoś to do mnie nie trafiło i odpuściłem sobie. Jakiś czas później poszedłem na trening Ving Tsun Kung Fu. Bardzo mi się spodobało - pierwszy trening trwał 4(!!) godziny. Może wydawać się to dziwne, ale spokojnie - tam nie było żadnych rozgrzewek, biegania itp. Cały czas statyczna pozycja i uczyłem się pierwszego z trzech układów. Bardzo miło wspominam ten czas - treningi 6 razy w tygodniu po 2 godziny każdy. Jeśli chodzi o stosunek sifu do innych sztuk walki, to już inna sprawa - Ving Tsun było TĄ JEDYNĄ DOBRĄ sztuką, a Taekwon-do jej zupełnym przeciwieństwem, czyli kompletnie beznadzejnym i bezużytecznym czymś, z reszta Karate tak samo. No, może jeszcze boks był ok. Nie zabawiłem tam zbyt długo, ale wiele stamtąd wyniosłem. Po ogólniaku wyjechałem na studia do Gdańska. Na drugim roku postanowiłem kontynuować przygodę z Kung Fu, tym razem Shaolin Kung Fu (Yang's Martial Arts Association) - z tego co pamiętam to było połączeie stylu długiej pięści i białego żurawia. To było coś zupełnie innego niż Ving Tsun (tam było bardzo mało technik - tylko to co niezbędne na ulicę - kilka bloków, kilka technik ręką i dwa kopnięcia, no i dźwignie). Jedyną rzeczą podobną do Ving Tsun były elementy białego żurawia (z którego to podobno VT się wywodzi). Dużo się tam nie nauczyłem, oprócz robienia pompek - tak tgo było tam najwięcej, trener miał świra na tym punkcie. Po miesięcznej przygodzie tam i usłyszeniu zapewnień, że umieć coś to będę po 15 latach treningu, odpuściłem to sobie. Po roku wyprowadziłem się z akademika na Zaspę i tam zacząłem chodzić do sekcji Gdanśkiego Klubu TKD we Wrzeszczu prowadzonego przez Sławomira Fydę II dan. To było to! Po 9 miesiącach wyprowadziłem się do Elbląga na kilka miesięcy, ale potem kupiłem mieszkanie w Gdańsku i dalej trenuję - aczkolwiek od 4 miesięcy mam przymusową przerwę, bo na drugim treningu po wakacjach nabawiłem się kontuzji nogi (na pogotowiu powiedzieli, że to "powierzchowne uszkodzenie mięsnia łydki" i że mam na 3 tygodnie dać sobie spokój z treningami, ale chodzić mogłem normalnie dopiero po 2 miesiącach ). Teraz jest już właściwie ok i niedługo wrócę, jak tylko moja córeczka skończy swoj pierwszy miesiąc życia
Ufff, rozpisałem się... Chyba nieźle jak na pierwszy raz
P.S. Wszytkiego najlepszego w Nowym Roku dla wszystkich z Forum!!!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
TKD POLSKA!!!
- Ponad rok temu
-
ap chagi
- Ponad rok temu
-