judo na ulicy
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a w ilu sekcjach kolega byl,ze takie rewelacje tu glosi?w sekcjach bjj prawie same pojeby trenują. nic tylko gatki o sterydach i wszechobecna agresja. ale to wina tej propagandy. ogólnie bjj jest całkiem zajebiste, pozytywne i jest doskonałym uzupełnieniem judo
Napisano Ponad rok temu
Na temat przydatnosci na ulicy się nie wypowiem bo jeszcze nie miałem okazji. Mogę tylko gdybać:
1. większość zaobserwowanych bójek zaczynała się od szarpania, popychania słownych epietetów. Jakby mnie ktoś złapał za szmaty to bym wiedział co z nim zrobić (:
2. w Judo praktycznie od pierwszych treningów cześć czasu treningowego przeznaczone jest na walkę - Randori. Na początek w parterze. Po kilku miesiącach w stójce. Znakomicię więc to wyrabia odruchy i zwalnia blokady przed starciem z przeciwnikiem. Myślę że to też jest ważne.
3. Jak już pisali - trening siłowy i wytrzymałościowy. Po za tym 1-2 godzinne Randori gdzie walczy się po kilkanaście-kilkadziesiąt razy. Dodatkowo mnóstwo ćwiczeń z partnerem - nie tylko technicznych ale i siłowo-sprawnościowych. Daje to ogromne wyczucie "ciała" drugiego człowieka, dystansu - ośmiela w bliskim kontakcie z drugą osobą - zwarciem itp.
A na początku najtrudniej - przynajmniej dla mnie było - jest się przyzwyczaić do spadania. Na sucho - sam sobie - to mi jeszcze szło - mogłem cały trening spadać (: Ale już jak ktoś mną rzucał to było przekichane. Kompletny szok, "co się ze mną dzieje?" i strach przed tym właśnie że to nie ja rządzę swoim ciałem tylko kumpel (: Jeszcze rzuty bez "obrotu" w porządku ale te w którym robi się "fikołka" z totalną dezorientacją mnie rozwalały. Właśnie ta dezorientacja.
A po jakimś roku mi przeszło (: Tyle że ja nic wcześniej nie trenowałem.
Psiakoś tak to sobie wymyśliłem podczas mojego niedługiego jak na razie stażu (:
Pozdrowionka
Napisano Ponad rok temu
Wkońcu mineły już 4 lata....
Napisano Ponad rok temu
Ale jaja (: Też nie popatrzyłem na datę (:
Pozdrowionka
Napisano Ponad rok temu
pozdro
Napisano Ponad rok temu
judo i zapasy rulez :-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Niech mi tacy powiedza co oprócz sprzetu jest dobre na 2-3 dresów???
Nie widze!!!
BJJ - jest bardzo dobre, jak każdy Grappling
Napisano Ponad rok temu
Zgadzam sie z toba w 100% jesli chodzi kilku bandziorow. Mnie raz dopadl jeden z nozem i musialem wiac a boks kick boxing trenowalem kilka lat i gowno mi sie przydaly na ulicy. Teraz trenuje bjj i traktuje to jak zajebisty wszechstronnie rozwijajacy sport. Zreszta ci ktorzy przychodza na treningi sztuk walki zeby potem walczyc na ulicy nie wytrzymuja dlugo bo to gowniana motywacja. Robi sie to dla siebie a nie na ulice.Uprzedze matołów co to zaraz beda twierdzic, ze jest be bo tylko na jednego!!!
Niech mi tacy powiedza co oprócz sprzetu jest dobre na 2-3 dresów???
Nie widze!!!
BJJ - jest bardzo dobre, jak każdy Grappling
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
śmieci w lesie = off topic, off forum ?
- Ponad rok temu
-
Krav Maga
- Ponad rok temu