Realizacja idealow aikido w praktyce
Napisano Ponad rok temu
Proe pana, naczytalam sie mnostwo ksiazek o aikido, uwielbiam ta filozofie, moge o tym czytac caly czas. To jest po prostu wspaniale! Czy to jest naprawde mozliwe, zeby tak cwiczac jak wy, ta filozofie zrealizowac?
Nooooo....troche mnie zatkalo, mowiac szczerze no i co mialem jej powiedziec?
Napisano Ponad rok temu
Ja wlasnie to robie 8)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wczoraj po wieczornym treningu podchodzi do mnie jakas starsza kobieta co ogladala caly nasz trening i sie entuzjastycznie pyta:
Proe pana, naczytalam sie mnostwo ksiazek o aikido, uwielbiam ta filozofie, moge o tym czytac caly czas. To jest po prostu wspaniale! Czy to jest naprawde mozliwe, zeby tak cwiczac jak wy, ta filozofie zrealizowac?
Pytanie starszej kobiety nie było precyzyjne. Moze powinieneś był dopytać ją, co ona rozumie przez filozofie Aikido.
Zauważylem że w ogóle zastosowanie slowa "filozofia" sprawia ludziom sporo problemow.
Kiedyś np. szampon "Head & Shoulders" reklamował się w Polsce słowami:
"Nowa filozofia mycia włosów" rotfl
Silvio
Napisano Ponad rok temu
Zawsze mnie zastanawiało jak można realizować filozofię i ideę aikido pracując jako bramkarz albo obstawa pewnych imprez .
Napisano Ponad rok temu
Czy to jest naprawde mozliwe, zeby tak cwiczac jak wy, ta filozofie zrealizowac?
Dobrze że Ueshiba nie był cyklistą. Mielibyśmy dzisiaj unikalny sposób jazdy na rowerze (koniecznie bez trzymania kierownicy żeby wyeliminować siłowe skręcanie ) i pytania czy da się realizować filozofię aikido jeżdźąc na rowerze.
Napisano Ponad rok temu
Kwestia filozofii aikido bardzo mnie interesuje. Słyszałem - ale to li i jedynie informacje z drugiej ręki powtarzane przez laików - że jest w zasadzie nierozerwalnie związane z buddyzmem, i że nie sposób go poważnie trenować nie przyjmując przesłanek tej religii... A przynajmniej sposobu myślenia, który buddyzm usiłuje wykształcić w swoich wyznawcach.
Ile w tym jest prawdy w tym uproszczeniu?
Ciekawym
Napisano Ponad rok temu
Kwestia filozofii aikido bardzo mnie interesuje. Słyszałem - ale to li i jedynie informacje z drugiej ręki powtarzane przez laików - że jest w zasadzie nierozerwalnie związane z buddyzmem, i że nie sposób go poważnie trenować nie przyjmując przesłanek tej religii... A przynajmniej sposobu myślenia, który buddyzm usiłuje wykształcić w swoich wyznawcach.
Ciekawym
Jak dotąd nikt nie napisał konkretnie CO ROZUMIECIE PRZEZ FILOZOFIE AIKIDO.
Moim zdaniem to tylko fikołki po macie.
Silvio
Napisano Ponad rok temu
Wybaczcie że się wcinam, ale mam nadzieję że zaakceptujecie gościa z innego działu tego samego forum...
Ciekawym
........hmh......jak by tu napisac.....w zasadzie to w ogole nie jest prawdziwe stwierdzenie.
Aikido nie ma nic wspolnego z buddyzmem, zenem..itd...
M.Ueshiba pozostawal pod wplywem shintoistycznej sekty Omoto Kyo, ktorej rytualy wywodzily sie z szamanizmu i animalizmu. W dodatku interpretowal on filozofie tej sekty na swoj sposob, i nie przestrzegal scisle ich nauczania.
Jak cie interesuje glebiej co to jest ten shintoizm to poszukaj google'm jest pare info na sieci.
Mimo ze M.Ueshiba byl niezmiernie religijnym czlowiekiem, nie zmuszal zadnego ze swych uczniow do wiary. Dlatego do tej pory sa mocne spory czy wiara w jego wersje shintoizmu jest warunkiem niezbednym do osiagniecia prawdziwego mistrzostwa.
Niektorzy np uwazaja ze aikido to fizyczny przejaw(forma) wiary O'senseia...
Napisano Ponad rok temu
Tak czy inaczej dzięki za rozwianie wątpliwości.
Napisano Ponad rok temu
Wyobrażacie sobie sztuke walki bez waza?Aikido nie ma nic wspolnego z buddyzmem, zenem..itd...
Pewnie że nie!
waza to zbiór technik
zen to duch, ki.... itp(nie chce mi się wgłębiać.)
Nie ma sztuki walki bez waza czy zen
Tak samo jest z aikido.
I Silvio
To nie są tylko fikołki po macie.
Napisano Ponad rok temu
I Silvio
NIe? A co w takim razie? Po co na sile dopisywac filozofie do technik sztuki walki?
Silvio
Napisano Ponad rok temu
NIe? A co w takim razie? Po co na sile dopisywac filozofie do technik sztuki walki?
Zanim zadziałasz to najpierw pomyślisz. Tak?
A myślenie to swojego rodzaju filozofia.
Musisz wiedzieć jak coś zrobić i musi byc w tym filozofia!
Więc nie ma sztuk walki bez filozofii. :roll:
A Aikido to w szczególności filozofia!
Napisano Ponad rok temu
Wyobrażacie sobie sztuke walki bez waza?
Pewnie że nie!
waza to zbiór technik
zen to duch, ki.... itp(nie chce mi się wgłębiać.)
Zen to duch? zen to Ki? mozesz to szerzej wyjasnic?
Nie ma sztuki walki bez waza czy zen
Tak samo jest z aikido.
I Silvio
Na swiecie istnieje b.duzo sztuk walki nie majacych nic wspolnego z zen. Np SW z Filipin jak Eskrima, Kali. czy tez Thai box....
Co do aikido to musisz poczytac sobie troche na temat historii aikido i wyrobic sobie wlasne zdanie a nie powtarzac bez zastanowienia jakies zaslyszane legendy.
Poczytaj sobie tutaj
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Shihonage z mocnego uchwytu za ramie
- Ponad rok temu
-
Aikido Krakow