O forum
Napisano Ponad rok temu
Jezyk angielski tutaj przeznaczony bedzie dla osob z zagranicy, ktore byc moze pojawia sie na tym forum. Nie beda ich obchodzily niektore Wasze pytania, a jedynie tematy zawodow, obozow, itp relacji.
Prosze przeczytac sobie wszystkie angielskie posty, bo niebawem forum bedzie wyczyszczone.
Pozdrowienia,
MR.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mówicie, że to shidokan to system KOMPLETNY. Notabene bywały już kompletne systemy, ale w tym znaczeniu, że były kompletnie do dupy. Oczywiście nie zaliczam do nich shidokanu, ale mam wątpliwość.
Skoro zawody odbywają się się w trzech różnych formułach - to ćwiczący mogą doznawać jakiegoś rozdwojenia, a raczej roztrojenia jaźni :
Ok - teraz knockdown, nie przepraszam - teraz grapling, uff...poszło, i nareszcie thai - rękawiczki, gołe klaty - te sprawy. Ironizując możnaby było wprowadzić jeszcze czwartą formułę- walka na gołe klaty i piątą - plucie na odległość - wszak trzeba być wszechstronnym. Przepraszam - jedynie prowokuję do akademickiej dyskusji
Mrad pisał kilkakrotnie, że shidokan zwraca uwagę na płynne prześcia między formułami. Jednak te przejścia nie znajdują zastosowania na zawodach - skoro formuły są od siebie oddzielone. Czy nie lepsze są w takim razie nowoczesne sytemy, które stworzyły reguły walki sportowej uderzenia+chwyty ( nie mówiąc o vale tudo - bo to już inna bajka ) ???
Jaki jest tak konkretnie cel tego cudownego rozmnożenia formuł walki sportowej i jak wygląda na treningu to łączenie trzech specjalności w jeden spójny system.
Nie wiem też po co jest formuła Bare Knuckle. Czy to jedynie nostalgiczna pamiątka po kyokushinie ?
Dobra - nie bijcie mnie i dajcie głos
Napisano Ponad rok temu
Czy nie lepsze są w takim razie nowoczesne sytemy, które stworzyły reguły walki sportowej uderzenia+chwyty ( nie mówiąc o vale tudo - bo to już inna bajka ) ???
Jaki jest tak konkretnie cel tego cudownego rozmnożenia formuł walki sportowej i jak wygląda na treningu to łączenie trzech specjalności w jeden spójny system.
Nie wiem też po co jest formuła Bare Knuckle. Czy to jedynie nostalgiczna pamiątka po kyokushinie ?
Dobra - nie bijcie mnie i dajcie głos
Po pierwsze shidokan jest nowoczesnym systemem, jednym z najnowoczesniejszym, w sumie trudno pokazac roznice miedzy nim a innymi hybrydami. Triatlon jest jednym z elementow tozsamosci tego stylu cecha charakterystyczna dzieki ktorej wiesz ze jest to wlasnie shidokan a nie np. shootfighting. O roli szkoleniowej jaka pelnia te 3 formuly najlepiej powie osoba najbardziej kompetentna czyli Mariusz.
Ja moge CI powiedziec jedno ze podczas zmian formuly nie ma zadnej shizofrenii, tylko pot i łzy Shidokan rulez!
Napisano Ponad rok temu
Gwoli wiedzy i zrozumienia różnic, zapraszam do Świdnicy - treningi na Hali Sportowej pn. śr. 18.30. Będzie bez kontaktu na twarz rękoma i grapplingu ale w regule bare knuckle.
I zapewniam Cię, że da się podzieliś "jaźnie".
Napisano Ponad rok temu
Triatlon jest jednym z elementow tozsamosci tego stylu cecha charakterystyczna dzieki ktorej wiesz ze jest to wlasnie shidokan a nie np. shootfighting.
Taa, zauważyłem - tylko dlaczego dzięki temu shidokan jest taki wspaniały i lepszy od takiego np. shootfightingu ( niezły był ten numer letni Budokana, nieprawdaż ) Zapewne ten system zasługuje na bicie czołem, ale żeby mógł bić i ja, to muszę usłyszeć jakieś argumenty, albo pójść na treniol. Ale taki jeszcze ze mnie maniak MA nie jest, żeby zasuwać z Wrocka do Jarka, do Świdnicy :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Robię wiele dla edukacji...
Napisano Ponad rok temu
OK, to ja przyjadę z kumplem do Wrocławia. Trenujemy grappling w piątki. Dam Ci znać kiedy tylko zostaw jakiś namiar na siebie 8)
Robię wiele dla edukacji...
Ja tu podtrzymuję dyskusję, a ci już na mnie ekipę montują
Napisano Ponad rok temu
Pokojową propozycje daje przecież - popularyzuje Shidokan jakby kto nie zauważył :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Sosnowiec 12.X.2002r ... wiecie co...
- Ponad rok temu
-
Do userow shadowman ,Narushima ,Sayuri
- Ponad rok temu
-
Opinie innych o karate
- Ponad rok temu
-
Karate Hoenkai
- Ponad rok temu
-
Kontuzja przy rozciaganiu
- Ponad rok temu
-
Jaki styl karate jest najsilniejszy i najskuteczniejszy?!?!?
- Ponad rok temu
-
dlaczego w karate jest tak malo uderzen na glowe zadawanych
- Ponad rok temu
-
graplling in shidokan
- Ponad rok temu
-
Standaryzacja czy róznorodność?
- Ponad rok temu
-
Nowości po wakacjach