Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jaka to technika???

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

budo_distephano
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 447 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:BJJ/MMA

Napisano Ponad rok temu

Jaka to technika???
Przepraszam,że znów piszę o tej technice,ale do tematu:"Ulubiona technika?"gdzie o niej pisałem nikt już chyba nie zagląda :cry:
Wygląda ona mniej więcej tak:
1- Z dosiadu wsuwam lewą rękę pod kark przeciwnika,a prawa ręką chwytam za jego lewą rękę i unoszę ją tak,aby nie dotykała maty.
2- Zsuwam się z przeciwnika w moją prawą stronę i obracam biodra tak,aby moja lewa noga była bliżej głowy przeciwnika niż prawa(taki sam ruch wykonuje się stosując duszenie zegarowe)
3- W rezultacie leżę na swoim lewym boku,lewą ręką obejmując kark przeciwnika,a prawą trzymając jego lewą rękę.
4- Następnie układam sobie na kolanie lewej nogi tą rękę tak,aby dotykała łokciem mojego kolana,a prawą nogą(dokładniej-piętą)zagarniam przedramię tej ręki przeciwnika.
5- Wykonuję dźwignię na staw łokciowy lewą nogę unosząc,a prawą dociskając do maty. Z góry dziękuję.
  • 0

budo_aviator
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 702 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Jaka to technika???
Coś tu chłopie chyba pomieszałeś prawe z lewym bo sobie tego wyobrazić nie mogę.

Pozdrawiam, Aviator
  • 0

budo_distephano
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 447 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Coś tu chłopie chyba pomieszałeś prawe z lewym bo sobie tego wyobrazić nie mogę.

Pozdrawiam, Aviator

Nie,no wszystko w opisie jest w porządku i sama technika też,bo często ją stosowałem i przynajmniej początkujący się nabierali :) :) :)
  • 0

budo_^hast^
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3373 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

:)
Mnie tez sie zdaje ze opis na poczatku jest napisany na odwrotna strone. W kazdym razie nie wiem jak dokladnie sie nazywa ta technika. O ile kojarze o ktora chodzi. Wykonuje sie ja z trzymania bocznego kontrolujac glowe przecnika za pomoca wlasnej reki. Przy uzyciu drugiej reki umieszczamy reke przeciwnika ktora chcemy dzwigniowac miedzy nogami i wio.
Ciezko mi jest opisac cala technike. Znacznie latwiej bylo by ja pokazac i w ten sposob wogule ustalic czy o te technike chodzilo.
Hmm, jeden obraz jest wart tyciac slow. Czy jakos tak :wink:
W kazdym razie opisywanie technik bez wspierania sie zdjeciami, materialem wideo to ciezka sprawa.
  • 0

budo_phcthulhu
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 103 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

To jest dzwignia na lokiec lub jej modyfikacja na bark (zaplatasz sobie reke goscia wokol nogi i wypychasz biodro - dziala w ta sama strone co klucz na reke). To zsuwanie i przekladanie nog to po prostu przejscie do trzymania za glowe (kesa-gatame). Bardzo fajna technika
  • 0

budo_distephano
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 447 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

To zsuwanie i przekladanie nog to po prostu przejscie do trzymania za glowe (kesa-gatame). Bardzo fajna technika

Mniemam iż "kesa Gatame" jest japońską nazwą trzymania.Możesz więc mi podać japońską nazwę tej techniki?(bo o to w sumie mi chodziło).Chciałbym po prostu na pytanie:"Ulubiona technika" umieć odpowiedzieć,a nie plątać się w opisie techniki,który i tak nie odda jej mechaniki działania :)
  • 0

budo_phcthulhu
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 103 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

nie znam japonskiej nazwy

a moja ulubiona technika to balacha i trojkat
  • 0

budo_misiek2
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 233 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Wyżej opisana technika funkcjonuje w judo i nazywa się kesa garami. Jest to dźwignia, do której można przejść np. z trzymania kesa gatame (podstawowe trzymanie opasujące). W judo do tej techniki najczęściej przechodzi się bezpośrednio po wykonanym rzucie. Rzadziej po walce w parterze, której praktycznie w judo obecnie nie ma.
Pozdrawiam
Misiek2
  • 0

budo_phcthulhu
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 103 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Mozesz opisac przejscie do tej dzwigni z rzutu?
Czy przechodzi sie do kesa gatame czy jakos bezposrednio?

Z kesa gatame a takze z dosiadu jest fajna bardzo technika "trojkat rekami".

Opis wykoniania jesli mamy przeciwnika po naszej prawej i prawa trzymamy go za leb:

Zaplata/zapycha sie glowa prawa reke przeciwnika wokol jego wlasnej szyi i przytula sie glowe do jego bicepsu/barku i sie zaciska trzymanie tak jak mata leo troche i koles sie dusi wlasnym barkiem jak w trojkacie nogami. W judo to sie nazywa kata gatame chyba
  • 0

budo_misiek2
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 233 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Cześć!
Z tym rzutem to jest różnie, bo zależy co robisz. Przede wszystkim musi być szybkość Spróbuję tak, jak w szkole. Przykładowo robisz o goshi (biodro , twoja lewa trzyma prawą, twoja prawa obejmuje w pasie przeciwnika), po upadku trzymasz nadal jego prawą, siadając (jeżeli jest czas na siadania hi, hi) obok jego prawego boku (przy tym uchwycie) swoją prawą obejmujesz czule od spodu jego kark i z grubsza jest kesa gatame nogi swoje szeroko.Jak ci wyrywa swoją rękę to możesz mu próbować dźwignię na swojej nodze kesa garami, albo co będzie również skuteczne pozwól mu wyszarpnąć rękę wręcz pomóż mu ją przyłożyć do jego głowy, możesz przyklęknąć na swoim prawym kolanie, lewa noga wyprostowana (podporowa) i rbisz trókąt rękami w judo zwany tak jak piszesz kata gatame. Dla ciekawostki kata gatame pomimo, że dobrze założone jest skutecznym duszeniem, w judo zakwalifikowane jest jako technika z grupy trzymań.
Pozdrawiam
Misiek2
PS.
Staram się opisać, jak wygląda to w judo. W bjj sposobów dojścia jest więcej i są ciekawsze. W judo nie ma na to czasu (przepisy nie zezwalają).
  • 0

budo_misiek2
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 233 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Parę technik między innymi te o których mówimy.

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] parter dźwignie
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] kata gatame
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] kesa gatame

Misiek2
  • 0

budo_distephano
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 447 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dzięki.Nareszcie wiem jak się to nazywa. :D
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024