Gdzie i za ile, jezeli mozna spytac?Kupilem ostrzalke Gatco Tri-Seps Sharpener...
Parę słów o ostrzeniu...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To chyba rekord odswiezenia tematu :)
Napisano Ponad rok temu
Jak to gdzie? W Swiecie NozyGdzie i za ile, jezeli mozna spytac?
Ile? To zalezy - diamentowa czy z aluminy...
Pozdrowionka,
Akme
Napisano Ponad rok temu
No o cene pytam kurdeJak to gdzie? W Swiecie NozyGdzie i za ile, jezeli mozna spytac?
Ile? To zalezy - diamentowa czy z aluminy...
Pozdrowionka,
Akme
Jaka bedzie roznica cenowa?
Diamentowa kupiles, czy aluminiowa?
Napisano Ponad rok temu
Za TriSepsa aluminowego dalem... nie pamietam, chyba 90-pare zl?
Pozdrowionka,
Akme
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W czym rzecz? Kwestia roznicy w kacie o te 1-2st, wygladzeniu ostrza czy moze jeszcze cos innego?
Napisano Ponad rok temu
8O :roll:
Napisano Ponad rok temu
Zapas Mocy
Chyba chce mieć nóż do cięcia lin w windzie!!
Napisano Ponad rok temu
Ze niby jak?Chyba chce mieć nóż do cięcia lin w windzie!!
Po co? Zasadniczo na nie wiele. Ale chodzi mi o sztuke dla sztuki ostrzenia.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
nie zyskasz lepszej ostrosci bo masz ostrzalke o jednej gradacji - zeby wygladzic ostrze i zeby bylo bardziej ostre musisz miec mniejsza gradacje i jakis drobny zupelnei kamien do gladzenia
na poczatek polecam wykonczenie tak naostrzonego noza na dnie talerzyka albo kubka fajansowego - jest tam pierscien ktory nie pokryty jest ceramika - na tym wygładź ladnie to co juz naostrzyles - technika ta sama jak przy ostrzeniu - oczywiscie lepszy jest kamien ale to domowa metoda jak nie masz nic lepszego
ja nauczylem sie 440A z mueli ostrzyc na swobodne ciecie kartek na ostrzlace TOYA za 3 pln i talerzyku. Teraz zainwestowalem w ostrzalke Gerbera - 3 kamienei w jednej i kuchenniaki juz gola w domu, teraz bedzie golilo kukri
Napisano Ponad rok temu
Kupic jakis kamien(ostrzalke), narysowac sobie na kartce trojkat o kacie ostrym 20st ( o ile pamietam trojkat o przy prostokatnych 7,5cm*5,25cm) zbudowac sobie jakas podstawke tak aby powiezszchnia kamienia pokrywala sie z przeciwpostokatna tego trojkta i nastepnie staranie prowadzic ostrze prostopadle lub rownolegle(zalez jak sie ustawi kat 20st) do biurka. Jak juz nadasz odpowiedni kat i ostrosc to warto przeleciec jakims gladszym kamieniem zeby ostrze bylo gladkiwe i blyszczace.Czy mogę prosić o pomoc? Ale w takich PROSTYCH, ŻOŁNIERSKICH SŁOWACH, co? Jak doprowadzić mój nożyk do stanu , w którym nie będzie się on wstydził za siebie przed innymi kolegami nożami?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
z drugiej strony nikt nie powiedział że to musi być dokłasnie 20 st, ja z ręki ostrze raczej, tak na oko.
ale z trzeciej strony jak sie chce dokupićtriangla później, to fjanie jednakl ostrzyć pod standardowym kątem.
Napisano Ponad rok temu
A nie macie tak ze ostrzac na kamieniu z wolnej reki krawedz tnaca ma raczej tendencje do ksztaltu convex zamiast plaskiego ??
KKamiLL
Napisano Ponad rok temu
i za cholere nie wiem jak temu przeciwdzialac
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Simonich MidTech RAVEN
- Ponad rok temu
-
Sposoby trzymania noża