Parę słów o ostrzeniu...
Napisano Ponad rok temu
SPYDERCO Triangle Sharpmaker - THE BEST od kiedy zacząłem na niej ostrzyć swoje klingi. Duża stabilna, łatwa w ostrzeniu i nie ma nic lepszego. No i nie kaleczy noży - wkręcnie noża z czarną powłoką BT2 do Lanskiego, to za dziesiątym razem oznacza srebrne rysy. Można oczywiście podkładać pod imadełko irche czy inne rzeczy... ale skupmy się na tym, co najprostsze i najefektywniejsze. Kupując Spyderco TriAngle otrzymuje się zgrabne pudełko, pręty ceramiczne MEDIUM i FINE, mosiężne osłony na dłoń, instrukcję w postaci książeczki A4 oraz... półgodzinną lekcję ostrzenia na kasecie VHS! Po złożeniu cała ostrzałka mieści się do pudełka o wymiarach 20x7x3cm i waży jakieś 200 gram. Ostrzę na tym noże od małych typu ColdSteel TuffLite, przez Sebenzę, Bucka, Emersona do takich jak ColdSteel SRK czy CUDA CQB-1. Efekt jest zawsze ten sam... ostrze goli.
Samo ostrzenie polega na przeciągnięciu noża około 20 razy na każdym z prętów po obu stronach (najpierw na "krawędzi" a potem na płaskiej powierzchni). W sumie daje to cztery stopnie ostrzenia. Po pierwszym (ciemne pręty, krawędź) krawędź odzyskuje swój profil. Drugi stopień (ciemne pręty, powierzchnia) i otrzymuje się tzw. ostrze użytkowe. Czyli nóż tnie lekko i równo. Trzeci stopień (białe pręty, krawędź) i otrzynuje się "ostrze fabryczne". Kto miał w ręku nowy nożyk od Spyderco czy Benchmade'a to wie o co chodzi - nóż goli jak MACH III. Stopień czwarty (białe pręty, powierzchnia) krawędź ostrza jest wyszlifowana na lustro i nóż jest jak skalpel. Cały proces zajmuje około 5 minut. Można ostrzyć także ostrza "chisel grind" a także klingi profilem wklęsłym (jak LaGriffe) czy "recurve" (jak Kershaw BOA).
Jakby co, to pręty można też położyć na płasko na wycięciach w pudełku i ostrzyć noże ręcznie np. takie z asymetrycznymi krawędziami (np. Busse Combat) czy ostrzami "convex" (np. Marbles). Ostrzałka ta pozwala też ostrzyć ząbki w ostrzach "combo", czubki noży i wszelkie ostre przedmioty (dartsy, dłuta, nożyczki, noże elektryczne itp).
Ostrzenie "w terenie" wymaga niejszych ostrzałek. Albo mini-"V" jak LANSKY Pocket CrockStick o którym już pisałem na swojej stroniczce, albo cuś innego. Często używam prostych ostrzałek typu "dog bone" czyli "kostka dla psa" (fotka niżej wyjaśnia chyba nazwę). Klasycznym przykładem jest Lansky Dog Bone CrockStick na którym można podostrzyć w 2 minuty każdy nóż - od UDT do CUDA CQB-1. Polecam też GATCO TriStep Sharpener który ma większą gramaturę i mocniej tnie stal a więc ostrzy szybko i raczej zgrubnie - do pracy w terenie może być.
Ząbki w ostrzach "combo"... najlepiej albo wspomniany GATCO TriStep Sharpener o przekroju zaokrąglonego trójkąta albo jakiś diamentowy, okrągły pilnik np. GERBER Diamond Sharpener czy najlepsze rozwiązanie: DMT Serration DiaFold (ten z czerwoną rączką na fotce) który można łatwo złożyć, a dzięki zbieżności pręta można daje się ostrzyć zarówno grube jak też i cienkie ząbki.
I jeszcze coś dla tych, którzy chcą aby nóż był zawsze z idealnie wypolerowaną krawędzią, która tnie przy najlżejszym dotknięciu... Hard Arkanzas. Ten niepozorny kamień o gładkości marmuru po prostu wyrównuje i poleruje krawędź jeszcze dokłądniej niz ceramiczne pręty w Spyderco Triangle. Ten kamyczek używam tylko do wykańczania krawędzi w Sebenzie... efekt jest taki, że sam się jej nieco boję
PS. więcej za jakieś 2 tygodnie...
Napisano Ponad rok temu
Ostrzałka uniwersalna podwójna w kształcie obustronnie otwieranego długopisu, z jednej strony znajduje się kamień ostrzący, z drugiej strony kółka ostrzące. Pakowana w blister, długość ok. 15 cm.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
spuud
pozdrawia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Slaw: Gatco TriStep to zdecydowanie miałkość tych ciemnych prętów ze Spyderco.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
I nie napisałeś nic o tym, że ostrzałki piwinny byc wilgotne, pokryte olejem...
Napisano Ponad rok temu
1. Na stronie jest dwa razy tyle, tylko częśc zdjęć się pokrywa
2. O kącie ostrzenia coś tam chyba napisałem... ale generalnie 20 stopni na stronę i jest OK.
3. Ostrzałki nie muszą być wilgotne. A szczególnie z aluminy i diamentowe... no, na kamień arkanzas można dać nieco oliwki ale generalnie już sie powoli odchodzi od wody i oliwy. Nowoczesne materiały nie wymagają tego, gdyż pory się nie zapychają.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wiec jak zmierzysz kat miedzy pretami tej swojej ostrzalki i jak jest ok 40 stopni to jest ok.
MOze po prostu noz ma inny kat ostrza niz ostrzalka i jeszcze nie zdazyles tego ostrza przeprofilowac na kat ostrzalki.
KKamiLL
Napisano Ponad rok temu
Ale mam jedno pytanie bo tak jak testowalem to chyba lepiej ostrzyc 'brzuszek' ostrza na kancie ostrzalki niz na powiezchni plaskiej(kamien ma ksztalt trojkata) mam racje?
Napisano Ponad rok temu
Nie nie w tym rzecz. Ta ostrzalka to 'zwykly' kamien ale gumowe wykonczenia na koncach maja sciete rogi teoretycznie ze jak sie ja postawi na nich to ma tworzy odpowiedni kat tylko wlasnie nie wiem do czego. Ale mam jedno pytanie bo tak jak testowalem to chyba lepiej ostrzyc 'brzuszek' ostrza na kancie ostrzalki niz na powiezchni plaskiej(kamien ma ksztalt trojkata) mam racje?
aha sorry pomylilem sprzety.
W tym wypadku rzeczywiscie pozostaje Ci wyczaic ten kat i sie go trzymac.
A co do ostrzenia brzuszka (recurve) faktycznie lepiej to idzie na kancie (nawet w trianglu) niz na plaskich powierzchniach
KKamiLL
Napisano Ponad rok temu
ja pozbyłem się tych gumek ostrzenie tak trochę na wyczucie, żeby czuć że zbieram stal :twisted: W sumie to jestem z niej zadowolonyKupilem ostrzalke Gatco Tri-Seps Sharpener...
Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Simonich MidTech RAVEN
- Ponad rok temu
-
Sposoby trzymania noża
- Ponad rok temu
-
Techniki obrony przed nożem...
- Ponad rok temu
-
Głupota Ludzi.
- Ponad rok temu
-
Do czego noz? (poza walka)
- Ponad rok temu
-
numeracja lini cięcia
- Ponad rok temu
-
neck knife
- Ponad rok temu
-
UUK - Szabo - co sądzicie ?
- Ponad rok temu
-
Najleprzy producent broni?
- Ponad rok temu
-
Zakochałem się :)
- Ponad rok temu