Shidokan - Wałcz 2002
Napisano Ponad rok temu
Piotrek
( zakochany w shidokan karate )
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zaczeliśmy w czwartek 1 sierpnia treningiem o 16.30. Techniki firmowe czyli hiza na głowe ze ściągnięciem, techniki bokserskie z obu rąk, low kick i takie tam inne. Doskonałe i bardzo wyczepujące trening, niemal cały czas z partnerem i kontaktem. Dużo nauki, nowych technik i zastosowań no i oczywiście zabawy również (ludzie - treningi na kacu są nieetyczne).
W sumie zostaliśmy do niedzieli popołudnia, od czwartu licząc to 5 treningów, w tym full face contact i grappling. Dobra sala, miłe jeziorko, maty do grapplingu czyli właściwie wszystko co nam było potrzebne. No i najważniejsze : instruktor na poziomie i uczestnicy z sercem
Z Vortalu poznałem Wesleya ( jeszcze trenuje ) niezły patent, pare razy pokulałem sie z nim na macie. Zresztą poznałem tez kilku innych ludzi spoza Vortalu i też im nieczego nie brakowało.
Generalnie sprawe ujmując kto nie był winien żałować.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Również miałem przyjemność uczestniczyć w tym kilkudniowym zgrupowaniu i jedno muszę szczerze przyznać - shidokan to jest właśnie to co tygrysy lubią najbardziej
Sam wywodzę się z taekwondo i kickboxingu, zatem dla mnie zdecydowana większość technik była całkowitą nowością. Osobiście najbardziej skłaniam się do drugiej formuły walk shidokanu - zbliżonej do muay thay. I tutaj pojawia się pytanie - z tego co się słyszy (przynajmniej tak słyszą moje uszy), to coraz częściej w kickboxingu dopuszczane są techniki nożne na uda przeciwnika (Low Kick) - czy waszym zdaniem poszerzenie tego stylu walki o kolejne techniki zbliżające go do muay thay lub shidokanu (rzuty, wycięcia, uderzenia kolanami etc.) wpłynęłoby na rozwój tego systemu (mowa cały czas o kickboxingu) czy uśmiercałoby go powodując coraz częstsze nadużywanie w klubach nazwy: muay thay a nie kickboxing.
Mam nadzieje że ktokolwiek zrozumiał moje pytanie. Jestem dość przemęczony i niewyspany i zapewne nie klei się to wszystko w jedną klarowną całość.
Ps.
Pozdrowienia dla ekipy z Wałcza.
Pietrek
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
dziekuje
Napisano Ponad rok temu
A tak poważnie to w Shidokan obowiązuje takie same formy jak w kyokushin karate, ale mam wrażenie, że nie pełnią one aż tak poważnej funkcji w systemie. Shidokan to system walczący.
Napisano Ponad rok temu
przepraszam za pytanie nie zwiazane z tematem: Czy w karate shidokan trenuje sie formy ?
dziekuje
Ale jestes niedobry :balisong: . Formy sa w postaci kata Pinian ale z tego co zauwazylem sa chyba li tyko ozdoba. ALe wiecej na ten temat to na pewno powie Ci JArek no i Mariusz jak wroci.
Piotrek
Napisano Ponad rok temu
Tak mi się przypomniało, ale nie pamiętam, kto to powiedział:Ale jestes niedobry :balisong: . Formy sa w postaci kata Pinian ale z tego co zauwazylem sa chyba li tyko ozdoba. ALe wiecej na ten temat to na pewno powie Ci JArek no i Mariusz jak wroci.
"Jeśli masz czas, żeby ćwiczyć Pinian czy Heian, to lepiej poćwicz sobie Kanku".
Napisano Ponad rok temu
Piotrek
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Piotrek
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To jest problem, bo ja też mam słabą pracę nóg.Jeśli coś moge doradzić - Piotrek ma słabą pracę nóg więc najlepiej atakuj i szybki nawrót Tylko potem pewnie będziesz musiał słuchać bełkotu że niby walczysz z partyzanta
Ale niech no najpierw dojdę do pełnej sprawności, bo na razie poruszam się jak emeryt w kurorcie. :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale prace nog tez mam slaba jak wiekszosc karateka:-) che che
NO i wszystko jasne jest:-)
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kiedy dopuszczać do wolnej walki?
- Ponad rok temu
-