sztuki wewnetrzne i walka
Napisano Ponad rok temu
jak wazny jest dla Was trening samoobrony w porownaniu do treningu dla zdrowia albo dla ducha?
czy uzywaliscie swojej sztuki w walce "na ulicy"? jak bylo?
jakich metod treningowych uzywacie do przygotowania sie do walki w realnej sytuacji?
jakie proporcje (np. w procentach) utrzymane sa pomiedzy treningiem solo a z partnerem w Waszej szkole albo u nauczyciela?
z gory dziekuje za odpowiedzi :lying:
Napisano Ponad rok temu
pa
Napisano Ponad rok temu
Idż potrenuj,zobaczysz. Proste
Ale polecam
Gumiś
Napisano Ponad rok temu
Jesli chcesz szybko poznac technike idz na Kravke.
Troche nabrac sily i masy to na BJJ.
Jesli natomiast chcesz cos wiecej
idz na styl wewnetrzny.
Napisano Ponad rok temu
U nas cały trening przygotowuje Cię do realnej sytuacji i kolejno trenuje się coraz bardziej zaawansowanie.
Trenuję już rok i nie miałem, na szczęście, okazji wypróbować Yiquanu w praktyce, ale jest bardzo "uliczny" - łokcie, głowa, kolana... :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Ja osobiście trenuję Yiquan generalnie dla umiejętności samoobrony, oczywiście, że jest w nim "coś więcej", ta rewelacyjna prostota naprzykład, ale myślę, że nie należy tak wydzielać "wewnętrzności". W końcu jak to powiedział mistrz Yao, w nieśmiertelnych słowach, chodzi w tym wszystkim o to by podejść i przypierdolić. Umiejętność realnej walki jest chyba najważniejsza.
U nas cały trening przygotowuje Cię do realnej sytuacji i kolejno trenuje się coraz bardziej zaawansowanie.
Trenuję już rok i nie miałem, na szczęście, okazji wypróbować Yiquanu w praktyce, ale jest bardzo "uliczny" - łokcie, głowa, kolana... :twisted:
Super
Napisano Ponad rok temu
O ile dobrze pamietam, to leci to w kolejnosci poznawania nastepujaco: cios prosty, glowa, lokiec, kolano, bark, biodro, cios w gore, cios w dol, sierp. A potem dochodza "wzory" kopniec - czubkiem palcow w piszczel, stomp, boczne.
Przy czym swiadomie napisalem "wzory", bo nie sa to techniki sensu stricte, tylko pewne mozliwosci ramowe jakby.
A dzieki unikalnej metodyce treningowej wszystko to daje sie dosc swobodnie polaczyc w logiczna calosc i to w sumie najbardziej zaskakuje.
jak wazny jest dla Was trening samoobrony w porownaniu do treningu dla zdrowia albo dla ducha?
Dla mnie jest to chyba najwazniejsze - w koncu jest to kwintesencja tego, co robimy. Przy czym to jest po prostu tak, ze mi wielka frajde sprawia samo cwiczenie. A i zdrowie sie utrzymuje co jest rowiniez milym dodatkiem.
czy uzywaliscie swojej sztuki w walce "na ulicy"? jak bylo?
Na szczescie odkad cwicze yiquan takich sytuacji nie bylo. I miejmy nadzieje, ze dlugo nie bedzie.
jakich metod treningowych uzywacie do przygotowania sie do walki w realnej sytuacji?
Zadnych specjalistycznych ponad to, co na treningu. Wydaje mi sie, ze nie ma takiej potrzeby. Andrzej powiedzial kiedys fajnie, ze caly trening, to cos w rodzaju programowania - po prostu w momencie, gdy cos sie dzieje, reagujesz.
Oczywiscie sa szkoly samoobrony, w ktorych stosuje sie specjalistyczny trening psychologiczny, przerabia roznego typu scenariusze, inscenizuje sie sytuacje itp. I tego rzeczywiscie nie robimy. Natomiast jesli chodzi o sfere techniczna cwiczenia w tzw. roznych warunkach: pogodowych, na roznych nawierzchniach, w roznych ubraniach, z wykorzystaniem terenu to to akurat trenujac po parkach mamy jakby wpisane przy okazji
Tu klania sie ulubiona rozrywka sznownego nauczyciela czyli swobodne tui shou na lodzie
jakie proporcje (np. w procentach) utrzymane sa pomiedzy treningiem solo a z partnerem w Waszej szkole albo u nauczyciela?
Od 10 do 100% czasu cwiczy sie z partnerem - zalezy od treningu. Przy czym ten czas zwieksza sie w miare zaawansowania. Oczywiscie mowie o treningu w szkole, bo indywidualny obejmuje raczej metody podstawowe (no, chyba, ze jest pod reka partner).
Ale tu moze powinien sie wypowuiedziec Andrzej, zebym czegos nie namieszal :wink:
K.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Skutecznosc
- Ponad rok temu
-
Odpowiedz z Yantai
Guest_budo_Marek Piechotka_* - Ponad rok temu
-
Sprostowanie z Yantai