Miecze chinskie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pa
Napisano Ponad rok temu
Natomiast hlalabardy tamze to kawal zelastwa.
Czytalem gdzies wypowiedz jakiegos czlowieka, ktory mial szanse pocwiczyc chinska bronia oryginalna, z XVII wieku i mowil, ze rzeczywiscie miecze byly sprezyste, ale swoja mase mialy.
Mialem w reku replike miecza do Taiji (jakis niemiecki kowal-artysta na zamowienie ponoc) i byl to normalny, pelnowymiarowy miecz, ciezki i solidny, w niczym nie przypominajacy tych pokazowych zabawek - cacko(tylko ta cena... cos kolo 1000 DM).
K.
Napisano Ponad rok temu
ja osobiscie nie bylem na Taiwanie ale wlasnie przyjechal z Tajwanu moj znajomy amertykanin i mowil ze widzial w Tajpej sklep z mieczami i szablami chinskim, wykuwanymi jak kiedys i sam wzial jeden do reki i bawil sie nim w ciecie papieru, byl to normalny ciezki miecz tylko ta cena - 1500 USD!!!!!
aha odnosnie mieczy w museum w polsce to to sa sztylety miecz do baguazhang dla tych malych chinczykow mial 1,2 metra
pozdrowionka
tomek
Napisano Ponad rok temu
...
ja osobiscie nie bylem na Taiwanie ale wlasnie przyjechal z Tajwanu moj znajomy amertykanin i mowil ze widzial w Tajpej sklep z mieczami i szablami chinskim, wykuwanymi jak kiedys i sam wzial jeden do reki i bawil sie nim w ciecie papieru, byl to normalny ciezki miecz tylko ta cena - 1500 USD!!!!!
aha odnosnie mieczy w museum w polsce to to sa sztylety miecz do baguazhang dla tych malych chinczykow mial 1,2 metra
pozdrowionka
tomek
Excuse me Tomasz, ale wiem, co mowie. Wiem, jak wygladaly miecze do bagua :wink: Miecze toto byly, normalne, podwojne, skladane po dwa w jedna rekojesc (wylecialo mi ze lba, jak to sie nazywa). Nie wiem, czemu konkretna para byla tak mala, moze byl to orez treningowy dla dziecka ale zdecydowanie nie byly to sztylety. Poza tym jak pisalem byly tam rowniez halabardy i te byly jak najbardziej "pelnowymiarowe". Takze miecze-haki byly "normalne" wymiarowo.
Natomiast na Tajwanie produkuja tez bron treningowa (miecze i szable), ktore jakosciowo sa moze lepsze od tych chinskich, a na pewno ciezsze i solidniejsze , ale fatalnie wywazone (przynajmniej te kilka co mialem w reku).
K.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
teleskopy -- analiza porównawcza
- Ponad rok temu
-
Gdzie w Wawie FMA ???
- Ponad rok temu
-
INFI - co to jest?