Oddech
Napisano Ponad rok temu
pozdrowienia
Napisano Ponad rok temu
Tylko tyle wiem
Napisano Ponad rok temu
przez co wykonywane techniki stają się bardziej efektywne.
Napisano Ponad rok temu
miedzy innymi dlatego ze:
-odpowiednie oddychanie ogranicza zmeczenie,
-okrzyk [czyli jakby nie bylo wydech] ma dzialanie psychologiczne
-przy wydechu spinamy miesnie, wiec latwiej mozemy przyjac cios
-...a takze go zadac
Napisano Ponad rok temu
Oddech składa się z wdechu, wydechu oraz wstrzymania oddechu:
Wdech wspomaga fazy rozluźnienia mięśni, ułatwia zebranie się do szybkiego lub silnego ruchu, należy go więc w miarę możności koordynować z początkowymi, fazami technik (fazami wyjściowymi i zamachowymi), wymagającymi rozluźnienia mięśni.Wdech powinien być bezgłośny. Wdech nie powinien być wykonywany szybko. Nigdy nie należy wykonywać wdechu w momencie koncentracji siły jakiejkolwiek techniki, zwłaszcza podczas walki z przeciwnikiem.
Wydech łączy się fizjologicznie z największym wysiłkiem mięśniowym. Nagły i silny wydech napina mięśnie, zwiększa szybkość i siłę ruchu, któremu towarzyszy. Działania takiego nie ma powolny, zwykły wydech. Wykonując jakąkolwiek technikę, należy zgrywać wydech z krótkotrwałą fazą napięcia mięśni zakańczającą ruch, co pozwala uzyskać większą moc technik. Wydech powinien być wykonywany ustami, tak, by ilość wydychanego powietrza nie była przesadnie duża, z charakterystycznym świstem, ułatwiającym regulację natężenia wydechu. Wydech nie powinien być od razu gwałtowny, powinien łączyć się z ruchem, stopniowo narastając. Dynamiczna faza wydechu następować powinna w momencie końcowych faz wykonania technik.
Krótkotrwałe wstrzymanie oddechu wywołuje pobudzenie układu nerwowego, rozszerzające się na ośrodki ruchowe pracujących mięśni, co pozwala uzyskać większe ich napięcie. W przypadku otrzymania bolesnego uderzenia, wstrzymanie wydechu przy jednoczesnym napięciu mięśni brzucha może zapobiec utracie przytomności oraz pozwolić na łatwiejsze zniesienie bólu wywołanego uderzeniem.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
O ważności oddechu świadczy szczególna uwaga poświęcona jemu przez mistrza koreańskiego Ri myong Chula. Nie wiem czy dobrze napisałam
Dobrze że w ostatniej części nazwiska koreańczyka nie pomyliło Ci się "L" z "J" .
A pisze się - Ri Myong Chol.
Pozdrówka.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
oczywiscie nie chodzilo mi ouderzanie ciezarem ale o moment podnoszenia :-) :?w ukladach i walkach wydech nastepuje w momencie uderzenia, podobnie jak w wiekszosci cwiczen silowych...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
do TKD -owcow
- Ponad rok temu
-
"Fala" w TKD
- Ponad rok temu
-
egzaminy w federacjach
- Ponad rok temu