hakama
Napisano Ponad rok temu
na iaido , czy kendo hakame nosi sie od pierwszego treningu - nikt jakos sie temu nie dziwi...
Napisano Ponad rok temu
Co do tego kiedy w aikido sie powinno nosic (od jakiego stopnia) to sie nie wypowiadam. Powiem tylko ze juz bardzo bym chcial nosic a nie moge. Za cienki bolek jestem. Ale wszystko przede mna.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
kolor najlepiej czarny, z tego co wiem inne kolory to już raczej rzadkośc, na pokazach owszem, turnieje. ale podczas keiko najlepiej czarną.
i można kupić na www. kendoshop.com ( tanio ) albo upolowac na allegro
( jak ja- znalazłem nówkę za 110 )
Napisano Ponad rok temu
Iwata. Tylko ze droga jestŻeby nie zakładać nowego tematu, chciałem się zapytać jakiej firmy byście doradzali kupić hakame.Może moglibyście też polecić jakiś sprawdzony sklep internetowy w jakim można ją kupić.Za wszystkie odpowiedzi wielki dzięki.
Napisano Ponad rok temu
Żeby nie zakładać nowego tematu, chciałem się zapytać jakiej firmy byście doradzali kupić hakame.Może moglibyście też polecić jakiś sprawdzony sklep internetowy w jakim można ją kupić.Za wszystkie odpowiedzi wielki dzięki.
Zacznijmy od göry. Najlepsza jakosc oferuje ta firma: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]. Hakama Jin jest perfekcyjnie uszyta, z najlepszej bawelny. Nawet lepszej niz BuJin Design.
Potem moge polecic hakame #7000 od E-bogu, [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników], ktöra to zarekomendowal mi sam szefu, Taro Ariga.
Jesli chodzi o tanie rzeczy, to wspomniany juz kendoshop odradzam, ze wzgledu na koszty przesylki do Europy, a zamiast tego radzilbym spröbowac tu:[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników].
Co do tego, czy hakama byla wyröznikiem umiejentiosci czy nie, to niedawno jeden direct student of O´sensei powiedzial mi po paru piwach, ze przed wojna hakam w aikido prawie nie noszono, bo po prostu aikidoköw nie bylo na nie stac! Po wojnie, jak sie ruch rozwinal, a aikikai wzbogacil, hakamy nosili wszyscy uczniowie dziadka.
Napisano Ponad rok temu
Teraz wszystko jasne - wiadomo już po co niektórzy praktykują aikido...... a aikikai wzbogacil,........
Dobra, dobra........żartowałem
Pancer (żartowniś :wink: )
Napisano Ponad rok temu
Teraz wszystko jasne - wiadomo już po co niektórzy praktykują aikido
...... a aikikai wzbogacil,........
Dobra, dobra........żartowałem
Pancer (żartowniś :wink: )
ha ha ha luzują mnie takie posty tak trzymać
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A jak jest u Was z zakładaniem spodni pod hakamę? U mnie wszyscy w sekcji je noszą, natomiast kumpel z kendo był tym bardzo zaskoczony i stwierdził, że jest na to za gorąco.
Jeżeli wyjdziesz z założenia że kimono to bielizna, to teraz pytasz się ludzi czy pod hakamą bielizne noszą , przmyśl to :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Witam! A mnie zastanawia co innego. W którym momencie hakama przestała być tradycyjnym strojem w aikido, a stała się jakby wyznacznikiem wiedzy aikidoki? Nie kazdy w dojo może nosić hakama (no.... zdarzają się wyjątki :wink: ), a przecież u Ueshiby to był standard i obowiązek. Skąd i kiedy nastąpił ten podział???
tylko Ueshiba sam wybierał sobie uczniów (wydaje mi sie że także pod względem umiejętniości ) a teraz jeast także kto przyjdzie ten ćwiczy i prosze nie mówcie że u was tak nie jest bo padne ze śmiechu
Napisano Ponad rok temu
Po wojnie w Japonii byla bieda z nedza i malo kogo bylo stac kupowac hakame(byly drogie bo nie bylo materialow) jak nie mial co do garka wlozyc na co dzien(to sa prawdziwe fakty). wiec Dziadek pozwolil tym co nie mieli jeszcze 1 dana NIE NOSIC hakamy, zeby ulzyc ich doli, taki byl szczodry ten gosc.Skąd i kiedy nastąpił ten podział???
Ale w cywilizacji zachodniej, jak to zwykle bywa, poprzekrecali wszystko no i teraz mamy to co mamy :roll:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Niniejsze fragmenty tekstu pochodzą z orginału SAOTOME MITSUGI "Principles of Aikido"
[...]
...wyjaśnił nam że hakama była tradycyjnym strojem uczniów kobudo i zapytał nas czy
Pierwsze słyszę żeby trenujący Kobudo biegali w hakamach (nie wspominając już żeby to miał być tradycyjny strój) ... coś autor tej książki chyba pokręcił. Kobudo się ćwiczy w zwykłym GI.
Pozdr.
Napisano Ponad rok temu
Spokojnie możesz już padać ...........a teraz jeast także kto przyjdzie ten ćwiczy i prosze nie mówcie że u was tak nie jest bo padne ze śmiechu
Pancer (wiedzący, że życie niesie za soba wiele dziwnych przypadków)
Napisano Ponad rok temu
Ktore kobudo?Pierwsze słyszę żeby trenujący Kobudo biegali w hakamach (nie wspominając już żeby to miał być tradycyjny strój) ... coś autor tej książki chyba pokręcił. Kobudo się ćwiczy w zwykłym GI.
Pozdr.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Dlaczego trenujesz aikido?
- Ponad rok temu
-
Czy atmosfera pracy w dojo jest odpowiednia?
- Ponad rok temu
-
Trening na Warszawskich Polach Mokotowskich
- Ponad rok temu
-
Aikido tak zupełnie szczerze
- Ponad rok temu
-
pijaństwo aikidockie... z cyklu opowieści fiodka
- Ponad rok temu
-
Moda na orientalizm