Najlepsza technika??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ale....
JAk splamie jakąs technike, od razu ręce ustawiają mi się do irimi.
Wic po pierwsze irimi nage + jej odmiany które niektórzy azywają shomen-ate
Dobra tez jest kokyu-ho (sokumen irimi-nage), przy czym w realu nie nalezy sklejac lokcia z twarzą, a raczej wykonac udezenie.
Podobno dosc czesto wychodzi tez kaiten-nage.
Mysle ze wiele tez wiele dzwigni mozna latwo zastosowac, takie np. kote-gaeshi, czy sankyo.
Jest tego znacznie wiecej. Kwestia aby miec dobrze opanowane te techniki.
Napisano Ponad rok temu
kto ma czas sie tak krecic z delikfentem 8O
na ulice najlepsze hiji-shime (kij z tym jak sie pisze.. czyta sie hidżi dżimi.. przynajmniej u nas ) czyli dzwignia na lokiec .. dzwignia sprawdzona.. stosuje sie ja w judo, aikido, jiu-jutsu.. wszedzie ..
sprowadzasz goscia w dol i nie ma zadnych szkod oprocz bolu.. (no .. moze jak koles nie daje za wygrana to bedzie zlamanie, ale malo jest takich ) .. a przy dzwigniach typu kote gaeshi czy innych rzutach jesli nic nie cwiczyl to sobie glowke o betonik rozbije i bedzie klopot ((
hiji-shime dziala.. wierzcie mi .. samemu zdazalo sie urzyc i widzialem jak inni uzywali na ulicy :twisted:
a jak ich jest wiecej to polecam technike "szybkie nogi"
pozdrowionka
Napisano Ponad rok temu
Np. iriminage nie będzie najleprze dla kurdupla.
No ale ja mam 190 cm i uwielbiam wszelkie wejścia na gębę, można je wykonać na różne sposoby.
Kotegaeshi jest super ale trochę się tego boję wykonywać. W praktyce robiłem 4 razy. 2 razy efekt był piorunujący a 2 razy dostałem z drugiej ręki limo naszczęście nie mocno.
Lubię też w bliskim dystansie bioderko podłożyć.
A tak ogólnie to najkrótsze i z dużym powerem techniki są git.
Bo kokyunagi to myślę że na treningu tylko. Choć wyjątki są oczywiście... znam takiego co jak zrobi kokyu nage to nieumiem się podnieść. wariat
Napisano Ponad rok temu
juz my wiemy jak ty lubisz na twarz wchodzic.. na nasze nieszczescie limo
Napisano Ponad rok temu
ja jednak proponuje zeby przy shomen-ate w miare mozliwosci wchodzic na brode nie na nos
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mam pytanie, która waszym zdaniem technika AIKIDO jest skuteczna w czasie walki????. Tylko prosze nie pisać że żadna bo o to nie pytam
atemi.
Napisano Ponad rok temu
A w jakiej sytuacji działa, bo mnie to ciekawi? Chwyt za rękę, ubranie, uderzenie czy coś innego?Moim zdaniem choć widze że nie tylko moim, techniką sprawdzającą sie w realu jest kotegaeshi. No chyba że gość ma tłuste ręce to już gorzej .
Napisano Ponad rok temu
A w jakiej sytuacji działa, bo mnie to ciekawi? Chwyt za rękę, ubranie, uderzenie czy coś innego?[/quote]
Napewno działa na treningach .
Raz kumpel (nie na treningu, bo gosc nic nie trenuje) próbował mnie uderzyc w twarz, oczywiscie tylko symulował bo chcial ze mnie zrobic sobie jaja,ale ja o tym nie wiedzialem i kotegaeshi wyszło na nim bardzo ładnie
Napisano Ponad rok temu
Najskuteczniejszą techniką aikido są zejscia z linii technik to na pewno, do tego dorzuciłbym ikkyo i nikkyo, przy czym jak powyżej zebranie atakującej ręki w wielu przypadkach graniczy z cudem.
Napisano Ponad rok temu
ja osobiscie (jak juz pisalem w ktoryms poscie) na ulicy przyjmuje pozycje z rekami wyciagnietymi do przodu, ale otwartymi piesciami.. w ten sposob delikwent nie widzi mojej twarzy , tylko palmy dloni, zaden jego prosty mnie nie dosiegnie, a sierpy sa na tyle wolne, ze mozna bez problemu przechwycic reke irimi czy zejsciem tenkanem, i wtedy bęc atemi i mozna krecic ile sie tylko chce .. a jesli on nie atakuje, a czuje sie, ze nie obejdzie sie bez zwadki, wtedy shomen-ate, albo "miecz aiki" czyli przyp** mu krawedzia shuto w tetnice szyjna.. :twisted:
kolejna zaleta tej pozycji jest to, ze nie zdradzasz przeciwnikowi, ze cos trenujesz.. jeszcze jak dorzucisz pare slow typu "nie stary przestan naprawde nie chce sie bic slaby jestem i wogole tralalala " to typ sie przestawi " a jakis ciamajda to sie z nim pobawie chwile" .. co innego jesli wyskakujesz mu z garda i zaczynasz machac nogami jak bruce-lee.. byc moze sie przestraszy i ucieknie.. byc moze przestawi sie na tryp o instrukcji " walczysz z zawodowcem, postaraj sie i bij tak zeby zabic.. " :\
przemyslcie to i prosze polemike tej postawy
Napisano Ponad rok temu
krótkie irimi ala kontra bokserska, połączona z wejściem za plecy + mata leo, hehe koshinage może być, no i kotegaeshi, nikyo i shomen na szczękęMam pytanie, która waszym zdaniem technika AIKIDO jest skuteczna w czasie walki????. Tylko prosze nie pisać że żadna bo o to nie pytam
Napisano Ponad rok temu
w sumie .. w sumie najwazniejsza jest kontrola przecuiwnika. Jezeli jej nie ma sami dostaniemy w pale.. bez wzgladu na to jak barzo umiemy technike.
Aiki
Napisano Ponad rok temu
Jesteś pewien, że żaden prosty nie dosięgnie? A serię 4 prostych też zablokujesz z łatwością? Wolne sierpy... jasne... to wiedz, że sierp może też być szybki i mocny.ja osobiscie (jak juz pisalem w ktoryms poscie) na ulicy przyjmuje pozycje z rekami wyciagnietymi do przodu, ale otwartymi piesciami.. w ten sposob delikwent nie widzi mojej twarzy , tylko palmy dloni, zaden jego prosty mnie nie dosiegnie, a sierpy sa na tyle wolne, ze mozna bez problemu przechwycic reke irimi czy zejsciem tenkanem, i wtedy bęc atemi i mozna krecic ile sie tylko chce
A przeciwnik oczywiście trzyma rączki wzdłuż ciała i pozwala się uderzyć w szyję.... a jesli on nie atakuje, a czuje sie, ze nie obejdzie sie bez zwadki, wtedy shomen-ate, albo "miecz aiki" czyli przyp** mu krawedzia shuto w tetnice szyjna.. :twisted:
Napisano Ponad rok temu
cwiczenia zadne.
Atemi Szczepanie - i Ty to mówisz hehehe :-)
Aha mili koledzy karatecy, zeby zrobic kotegaeshi, czy inne te aikidockie czary nie trzeba gonić z ręką, to ona sama wpada w nasze szpony :-)
Napisano Ponad rok temu
To ciekawe, bo jak na treningu ćwiczyliśmy, to z trudem łapałem rękę partnera, no chyba, że on wyraźnie ją zatrzymywał.Aha mili koledzy karatecy, zeby zrobic kotegaeshi, czy inne te aikidockie czary nie trzeba gonić z ręką, to ona sama wpada w nasze szpony :-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisz jak to widzisz, bo nie mogę sobie tego wyobrazić.No przeciez pisalem - nie lapiemy reki ona sama wpada w nasze rece...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Jak często powinien odbywać się Zlot Aikido-Forum?
- Ponad rok temu
-
Pozycja
- Ponad rok temu
-
SKIN DO GG
- Ponad rok temu
-
Buła przy kotegaeshi
- Ponad rok temu
-
Kokyu nage
- Ponad rok temu
-
Tomiki Aikido
- Ponad rok temu
-
Stopnie
- Ponad rok temu
-
'Sztandarowa technika'
- Ponad rok temu
-
Shudokan Aikido?
- Ponad rok temu
-
...aikido to przede wszystkim filozofia życia :-))
- Ponad rok temu