Hi
>>>TZn nie wiem ile wazy standartowa palka uzywana w FMA,
Nie ma czegos takiego jak standart, jedne systemy uzywaja lekkich palek inne ciezkich, waga wacha sie w granicach od 200g do ilu sobie zapragniesz. Ja preferuje ciezsze.
>>>ale pol kilo metalu chyba ma jednak bardziej niszczace dzialanie.
Pamietaj wazny jest silnik i to ile on pociagnie...
>>>Zawsze podzielalem opinie, ze aby sie czym poslugiwac nalezy nauczyc sie walki tym narzedziem.
W 1000000000000000000% sie z toba zgadzam o tym na koncu.
>>>Zapewniam Cie ze z osoba po podstawowym kursem policyjnym juz tak latwo by ci nie poszlo.
Nie znam zadnej osoby po podstawowym kursie policyjnym wiec ci nic powiem. Ale to tak jak ludzie, jedni sie staraja inni traktuja to jak przymus. Jedni sa dobrzy inni do ....
>>>A teraz wloz taka palke w reke adepta FMA.
W 1000000000000000000% mnie nie zrozumiales poczytaj koncowke. Oglonie jak wyzej.
>>>A jak jeszcze gnojek ma w reku noz, a nie umie sie nim sprawnie poslugiwac ... teleskop oddaje nieoceniona usluge trzymania go na dystans. (O szansach w starciu z prawdziwym nozownikiem tyle bylo pisane ze nie kce mi sie powtarzac).
10000000000000000000% racji.
>>> a raczej wydam 600-700 zl na teleskopa, ktory wytrzyma wspomniane blokowanie bejsbola.
Wez sobie palke, popros pierwszego lepszego chlopaka z ulicy, daj mu bejzbola i niech cie pozadnie przypierdzieli. Nie watpie ze palka to przetrzyma tylko ciekawe czy twoj blok sie nie zalamie i chocby 1/2 sily nie dostaniesz w szczene.
Dlaczego spojrz na konstrukcje palki, mocno zweza sie do zewnatrz. Najwiekszy ciezar pewnie masz w dloni(raczka itd.). Zmniejsza to wyraznie szanse blokowania ciezszych przedmiotow.
Proste rozwiazanie w razie czego lekki uskok do tylu(bezpieczny dystans), palka asekuracyjenie chroni zagrozonej strefy(proponowalbym solidny podwojny blok, dwie lapy obok siebie na palce). Pozniej juz tylko natychmiastowe skrucenie dystansu i co dusza zapragnie.
Dobra teraz cos od siebie, zebym nie zostal zle zrozumiany. Nie poddaje zadnej dyskusji na temat skutecznosci palki. Palka jest narzedziem skutecznym(po cholere bym cwiczyl FMA
![:D](http://forum-kulturystyka.pl/public/style_emoticons/default/biggrin.png)
). Ale nie jest narzedziem uniwersalnym(o ile takie istnieja), noz , pistolecik, gaz, pewne obronne aspekty naszych pociech(psy
).
Chlopaczyna chyba malo znajaca sie na MA pyta czy to jest skuteczne na ulice, jest tylko trzeba dodac ze nie dla kazdego. Wsrod moich kolegow, takze kilku osob sposrod nas tutaj zebranych panuje taki stereotyp ze palka to jakies super urzadzenie do walki pozbawiajace szans napastnik(a/ow). Nawet jakis czas temu chlopak pisal o swoich "osiedlowych" klopotach na koncu dodal ze teraz bedzie chodzil tylko z teleskopem... Odrazu mu polecilem gaz, czemu - to bardziej uniwersalna bron.
Przejzyjcie forum wzdluz i wszerz, 90% pytan to co i jak z nozem, nie mam najmniejszych pretensji do nozownikow, troche bardziej rozczarowywuje brak zainteresowania palka mimo tylu teleskopowiczow, pytania o palke to tylko gdzie mozna kupic i za ile, glupie nie.
Palka jest duzzzzzzzo bardziej zawodnym narzedziem niz np. noz, gaz. Wymaga tez wiekszych umiejetnosci, stad pewien paradoks. To co w reku specjalisty, czowieka ktory z tym obcuje jest niebezpieczne, to w rekach "posiadacza" jest o kat dupy.....
Jakis czas temu proponowalem staz, po minimalnej cenie chyba 20 zl. za dwa dni(8godzin) bez noclegu, treningi - facet trenujacy pare lat w Anglii(na marginesie mistrz techniki z 98 i kilkukrtony mistrz walk full kontaktowych), oraz moja skromna osoba. Wiesz ile osob sie zglosilo 2 i to bardzo niepewne
![:)](http://forum-kulturystyka.pl/public/style_emoticons/default/smile.png)
.
Ludzie chetniej sie zaopatruja w takie rzeczy niz cwicza zeby kiedykolwiek je pozniej uzyc. Bardzo lubie ludzi ktorzy sa szczerzy i pozbawiaja minie zludzen, Andrzej - facet o ktorym pisalem wyzej(palka), Chris, Seiken i paru inny ciekawych osob z Gorikanu (Noz).
P.S. Postaram sie teraz o kilka bardziej "milych" tematow( tylko wroce z nastepnego obozu
).
Pozdrowienia dla wszystkich palkarzy Mar.