Buła przy kotegaeshi
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale jak widze mimo opinii Szczepana wszyscy glosują na yoko ukemi )
Kurka jakto jest, Szczepan przyznaj sie nie głosowałeś
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
O co mi chodzi napiszę później jak sie rozgadacie
Jak widze jestem jedyny ktory zaglosowal kolyska (jak na razie). To jedyna realna możliwość. Mysle ze takie skakanie jak to robilem prawie 8 lat temu jest widowiskowe ale nierealne. Dzisiaj bylbym w stanie uchronic sie przed koniecznoscia wyskakiwania na 2 metry w gore i robienia twardego padu, bo rozgryzłem tę technikę 8)
Silvio
Napisano Ponad rok temu
Tak naprawde, to niemozliwe jest wykonanie twardego padu jesli kotegaeshi jest dobrze zalozone. Nie da sie po prostu obrocic bioder :wink:
Może w takim razie seme powinien trochę wyluzować i dać biednemu uke troszeczkę się przekręcić na boczek skoczek rotfl
Napisano Ponad rok temu
Realne kote-gaeshi konczy sie polamaniem reki a nie rzutem.. jezeli robimy to miekko to uke jest sprowadzany do parteru i konczymy dzwignia..
zalezy jak uke lezy
:-))
Aiki
Napisano Ponad rok temu
mm.. no to jest tak..
To chyba nie do mnie tylko powinieneś to skierować do Szczepana.
Napisano Ponad rok temu
- zwylke czyli irimi i noga w tyl rece z przodu jesli lekko zrobione da sie kolyske zrobic
- drugie czyli zamiast reki z przodu zagarniamy ja pod swoj brzuch do kolana z tenkanem tam zostaje tylko yoko
- trzecia to wersja steven mozna zobaczyc na filmach czasami z mocnym zagarnieciem i innym ruchem nogi tez tylko yoko chyba ze ktos ma nadgarstki podobne do moich i kotegeshi praktycznie na nie nie dziala
Napisano Ponad rok temu
Aiki
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
kiedy robisz kolyske musisz obrocic biodra, upasc powoli.. jeszcze tori musi wyladawac z reka tam gdzie ty zeby ci nadgarstek sie nienaturalnie nie wygial
ja kiedy robie kote gaeshi w jiu-wazach wtedy koncze w kibadachi (czy jak to sie tam pisze) albo wykonuje rzut z tenkanem.. wtedy po zrobieniu kolyski musial bys sie obrocic tam gdzie jest tori.. .. :\
wygodniej zrobic kuchi kaiten ukemi.. kiedy jestes w powietrzu tori moze latwiej manewrowac toba i twoim nadgarstkiem, wiec i ty nie upadasz z wygieta lapa, ani nie krepujesz wykonczen tori.. byc moze sie myle.. ale co sadzicie o tym? :roll:
Napisano Ponad rok temu
Aiki
Napisano Ponad rok temu
A co mnie to obchodzi kiedy jestem tori?
Kiedy jestem uke, to padam tak jak mi wyjdzie, a jak moge sobie powybierac to tak jak mi najbardziej wygodnie w danym momencie pasuje...
Uklon w strone pmasza
Napisano Ponad rok temu
Taka jest moja opinia przed stazem u Taisho. Po stazu u Taisho zmienilo sie tylko to ze mialem przyjemność ćwiczyć z ludzmi którzy mieli takiego powera, ze mogliby mi bez trudu urwać rękę
Podejżęwam zę kotegaeshi W ich wykonaniu nie pozostawiłoby mi wątpliwości ze lepiej chronić nadgarstek )
Mimo to w ruchu kotegaeshi dziale deko inaczej.
Teraz przekladając to na niedawne argumenty d/t zastosowania kotegaeshi w realu. Sposob prezentowany przez twrde style bez wątpienia zniszczy oppoonentowi nadgarstek. NAtomiast sposob dotychczas mi znany (dzwignia + ruch) pozwoli atakujacemu pdązyć za moim ruchem, w innym wypadku.... pewnie tez zniszczy mu nadgarstek
Co o tym myslicie?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Aiki
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kokyu nage
- Ponad rok temu
-
Tomiki Aikido
- Ponad rok temu
-
Stopnie
- Ponad rok temu
-
'Sztandarowa technika'
- Ponad rok temu
-
Shudokan Aikido?
- Ponad rok temu
-
...aikido to przede wszystkim filozofia życia :-))
- Ponad rok temu
-
dyskusja
- Ponad rok temu
-
pytanie do warszawiakow
- Ponad rok temu
-
aikido vs. bjj po raz naprawde ostatni
- Ponad rok temu
-
z cyklu opowieści fioda...