Jak wyjsc z nelsona w parterze?
Napisano Ponad rok temu
Jesli taka dzwignia zostaje zalozona w stojce to mozna sobie wyobrazic obrone przed nia - moze kopniecie w kolano, moze uniesienie rąk i wymknięcie sie z niej, nie wiem.
Ale jak to zrobic w parterze, kiedy napastnik siedzi za naszymi plecami?
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, poza takimi typu: "nie dopuścić do takiej sytuacji".
Silvio
Napisano Ponad rok temu
Pozdrowienia
Napisano Ponad rok temu
taaa , jesli napastnik ma silne ręce / uchwyt to nawet ze stojki nie wyjdziesz.Teoretycznie to mozna uniesc rece do gory i "zeslizgnąc" sie w doł , jednakze praktycznie jest to niewykonalne - sprawdziłem
Pozdrowienia
Ja nie mówię, że wyjdę z nelsona w stójce, tylko że ewentualnie mógłbym sobie wyobrazić taką obronę.
Ale w przypadku takiego trzymania w parterze odczuwam całkowitą pusteczkę w głowie. :nie:
Jakieś sugestie?
Silvio
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
dodatkowo w parterze oplata sie kolesia nogami.trudno z tego wyjsc.
Napisano Ponad rok temu
pozdrowienia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pozdrowienia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dywagujac technicznie , jezeli ktos siedzi tobie na plecach to lepiej probowac wykonac mata leo , niz szarpac sie z "nelsonem".
Zalozmy jednak ze ktos sie uparl , wiec przede wszystkim ma zajete obydwie rece , kontroluje rownowage tylko nogami i balansem ciala , wiec mamy kilka sposobow : podciagna swoje kolano , przekrecic sie na te strone i wykonac "twist" , zablokowac jego nogi swoimi starac sie jak najbardziej go "wyciagnac" i przkrecic na bok ( facet ma swoje rece pod naszymi ramoinami , wiec nie ma obawy o mataleo) , mozna d2swoimi nogami , kontrlowac jego noge , przepychac ja w jedna strone i przekrecic sie w druga.
Ciezko sie pisze o technikach , ale mam nadzieje ze cos mozna zrozumiec
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
BJJ
- Ponad rok temu
-
Przejście w parterze
- Ponad rok temu
-
zawody bjj w antwerpii