Okinawskie bronie
Napisano Ponad rok temu
Najbardziej znane bronie kobudo to:
- bo
- sai
- tonfa (tuifa, tokunwa)
- nunchaku w różnych odmianach
- kama
ale są też i mniej znane:
- tekko (tikko)
- eku
- nunte-bo lub nunti
- rochin/timbe
- suruchin (lina z kamieniami/ciężarkami na końcach).
Bo
Co to kij każdy wie. :-) Długość mniej więcej od 160 do 240 cm - w zależności od wzrostu posiadacza i innych czynników osobistych. Najczęściej używa się kija o długości 180 cm; przekrój okrągły, sześciokątny bądź ośmiokątny, wersja "bojowa" ma końcówki zaostrzone stożkowo.
Sai
- broń ta wywodzi się z przyrządu do sadzenia ryżu. Zwykły sai ma gardę w kształcie litery U, a manji sai (część nunte-bo) w kształcie litery S. Zwykle używane w parze.
Tonfa (tuifa, tokunwa)
- drewniana pałka z poprzeczką, wywodzi się z drewnianego uchwytu do żarna. Na Okinawie używana w parze, obecnie (w zastosowaniach policyjnych) pojedynczo.
Nunchaku
- dwa kawałki kija połączone linką bądź łańcuchem. Długość jest zróżnicowana, najczęściej wynosi tyle, ile długość przedramienia. Spotykane są nunchaku o przekroju okrągłym, a także ośmiokątnym (przydatne w walce w średnim dystansie).
Trzyczęściowe nunchaku to san-setsu-kon (poniżej z prawej).
Kama
- pochodzi od sierpa do ścinania ryżu. W wersji "oszczędnej" broń ta jest
wykonana w całości z drewna.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Tekko
- rodzaj metalowego kastetu, wywodzącego się prawdopodobnie ze strzemienia.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Eku
- wiosło, broń dla ludzi morza (rybacy, żeglarze) :-)
Nunte-bo
- kij z wsuniętym na końcu manji sai (odmiana sai z gardą w kształcie litery S).
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Rochin/timbe
- zestaw składający się z tarczy (timbe) zrobionej ze skorupy źółwia (później stosowano drewno lub metal) oraz krótkiej włóczni zakończonej metalowym bądź drewnianym szpicem albo miecza.
Suruchin
- lina z kamieniami/ciężarkami na końcach. Są też odmiany z łańcuchem zamiast liny.
Napisano Ponad rok temu
Zawsze chciałem sobie sprawić taki sierpik do ryżu 8)
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Za kobudo uważa się zwykle walkę bronią nazwijmy ją "improwizowaną", czyli powstałą z przedmiotów codziennego użytku. Ja pisałem ogólnie o broni na Okinawie, a szczególnie tej używanej w kobudo (czy też jak je wcześniej zwano: kobu-jutsu). Nie oznacza to, że mieczy i innych ostrych broni tam nie znano. Tyle, że:Napisałeś: pomijam miecze. Zawsze myślałem że w kobudo nie było mieczy itp. broni, która została zakazana przez Japończyków?
- nie każdego było stać na miecz
- obowiązywał zakaz noszenia broni. Choć wydaje się, że nie obowiązywał on wszystkich - ktoś musiał pilnować przecież porządku (najpierw ludzie króla Sho Shin, który zjednoczył Okinawę, a następnie Japończycy). Na niektórych zapewne przymykano oko i zezwalano im na posiadanie broni ostrej.
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Poza tym wydaje mi się, że łatwiej zabronić/zabrać broń jakimś chłopom, niż wyszkolonym samurajom, bo i tacy przecież na Okinawie byli. Być może zakaz był tylko formalny, że nie można było nosić, a w domu nadal trzymano ostre zabawki. Więc jak ktoś był wyżej postawiony, to nadal sobie ćwiczył w domowym zaciszu, a pod kimonem nosił tekko albo nunchaku.
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jakie błędne założenie? chłop nieważne czy w Europie czy w Azji miał jedno zadanie: uprawę ziemi i hodowlę zwierząt.
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Każdemu to, co stosowne: samuraj miał miecz, rolnik miał nóż. Poza tym nie każdy samuraj był bogaczem - byli też i prości żołnierze na co dzień zajmujący się gospodarstwem, którzy walczyli wtedy, gdy im kazano. Stąd też i w niższych klasach broń ostra mogła być rozpowszechniona.Może ale ja mówiłem o typowo rycerskiej broni - miecz, szabla, broń palna itp.
Jakie błędne założenie? chłop nieważne czy w Europie czy w Azji miał jedno zadanie: uprawę ziemi i hodowlę zwierząt.
Poza tym Okinawa to było dziwne miejsce - zbyt duża ilość wojowników na km^2.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Na przykład ja swoją czerpię z Akademii Obrony Narodowej gdzie jestem studentem 3-go roku historii, i zapewniam Cię że nasłuchałem się o broni i bitwach.
Poza tym proszę czytajcie dokładnie to o czym piszę: chodzi mi o to że chłopi nie posiadali broni rycerskiej /lub szlacheckiej/ tj. mieczy, szabel i broni palnej. Nie posiadali jej z prostej przyczyny: jak wyobrażacie sobie wymuszenie od chłopów ich powinności /pańszczyzna, odrobek, dziesięcina itp. / gdyby byli wyposażeni w broń tak jak rycerstwo czy szlachta? biorąc pod uwagę ich przewagę liczebną?
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Ciekawy temat i mam nadzieje ze sie rozpiszemy , bo broni roznorakiej nawymyslano w azji co niemiara.
Napisano Ponad rok temu
Oto adres i zdjęcia:
Napisano Ponad rok temu
Tka a propo to kilka bardzo interesujacych pomyslow.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Walka bronią - a co po walce?
- Ponad rok temu
-
KLUB SKORPION (TARNÓW)
- Ponad rok temu
-
Szlify
- Ponad rok temu